Videre til indhold | Videre til menunavigation

Du er her: Forside / Om os / Aktiviteter / Vinterhøjskole på Fuglsangcentret: 28. februar - 3. marts 2017

Vinterhøjskole på Fuglsangcentret: 28. februar - 3. marts 2017

Beskrivelse af begivenheden

Tidspunkt

28/02 2017 kl. 00:00 til
03/03 2017 kl. 00:00

Sted

Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia

Navn, kontaktperson

Telefonnummer, kontaktperson

76 20 22 01

Tilføj begivenhed til kalenderen

Vinterhøjskole 2017 på Fuglsangcentret

Fra søndag den 26. februar til lørdag den 3. marts

Uge 9, år 2017 nærmer sig, og uge 9 er højskoleuge i Dansk Blindesamfund. Vi har samlet et spændende program, hvor vi holder fast i gamle traditioner, tilføjer noget nyt og pynter lidt med noget underholdning og en spændende foredragsrække. Er det ikke opskriften på en god Vinterhøjskole? Vi har næsten alle vores traditionelle workshops i programmet, vi beholder vores to nye workshops; Skriveværksted og kor, og krydrer derudover programmet med en Akustisk Samspilsgruppe.

Du kan hente hele programmet på linket nedenfor eller rekvirere det ved henvendelse til kursusafdelingen på tlf. 76 20 22 01.

Program Vinterhøjskole 2017 (Word)

 

Folkevandringer

Hvad er det, der er ved at ske med vores gamle Europa? I efteråret 2015 så vi flygtninge strømme ind over Europas ydre grænser. Vi så trafikken blive stoppet på danske motorveje for at holde trafik og flygtninge adskilt. Er der en ny folkevandring i gang? Hvor kommer de fra? Hvad er klima, og hvad er krig? Og hvordan har vi bevæget os igennem den menneskelige historie. Vi kontaktede arkæolog, museumsinspektør og Rosenkjærprismodtager Jeanette Varberg på Moesgaard Museum for at høre hende, om hun ville være med til at sammensætte en foredragsrække om emnet. Jeanette sagde heldigvis ”Ja”. Så vi skal med Jeanette tilbage til bronzealderen, med Assistent Professor ved GeoGenetics i København Morten Erik Allentoft ned i menneskets DNA. Med journalist og forfatter Ole Sønnichsen vil vi udvandre til USA. Tv-Metrolog og forfatter Jesper Theilgaard vil fortælle os om klimaets betydning for folks vandringer, og sidst, men ikke mindst vil journalist og forfatter Thomas Ubbesen hjælpe os med at forstå den nuværende situation i Syrien og Europa.

Foredragsrækken starter søndag eftermiddag.

Med andre ord; Vinterhøjskolen er et ”must”, og vi har kun 60 værelser, så skynd dig at kontakte kursusafdelingen.

 

Valgfri tilbud, formiddag:

Hold 1.A. De kreative værksteder v/Ingelise og Ebbe Fog Hansen og Bente Ullits Eckmann

Endelig sker det igen – en dejlig uge på vinterhøjskole. Vi vil nyde den dejlige atmosfære på det kreative værksted, hvor vi er omgivet af en glad og kreativ stemning.

Som sædvanlig vil vi udnytte de muligheder, værkstederne byder på. Derfor kan vi tilbyde dig flg. muligheder.

 • Strik på knagerække
 • Filte figurer eller små billeder med sæbevand eller filtenål
 • Strikke brugsting. Tag gerne dit strikke- eller hækletøj med, hvis du skal have hjælp. Vi kan også skaffe garn, mens vi er på højskolen.
 • Slibe sten og rav til smykker, enten i hånden eller på slibemaskine.
 • Lave glaskunst. Der er en glasovn på FSC, så vi kan nå at lave meget glas, sjove figurer, lysestager og smykker. Her skal du skære, slibe og dekorere, inden glasset skal varmes og formes i ovnen. Husk, at vi ikke rører ved glasset, når det er varmt.
 • Fremstille smykker af sølv, kobber, sten, og perler. Det kan f.eks. være armbånd, kæder, brocher, vedhæng, ørepynt. Smykkerne kan kombineres med gummi, som giver en flot effekt.
 • Måske gemmer skuffen på nogle smykker, som trænger til at blive repareret, så tag dem med, og vi kigger på dem.
 • Støbe tin. Vi har mange forme med, så du kan støbe vedhæng og figurer.
 • Flette med metal - vindseltråd. Denne aktivitet tager vi først hul på fra tirsdag. Du kan flette lysestager, fuglekugleholdere og meget andet.

Vi har et pænt udvalg af materialer, som du kan købe, men du er også velkommen til at medbringe egne materialer.

Vi glæder os til at møde jer og håber på en folkevandring til værkstederne, hvor du kan møde Bente Ullits Eckmann, Ingelise og Ebbe Fog Hansen.

 

Hold 1.B. Bevægelse og motion v/Lykke Guldbrandt og Karen Andersen

Mandag og tirsdag v/Lykke Guldbrandt

Pilates:

Få styrket din kropsstamme (mave og ryg) og samtidigt din balance, stabilitet og smidighed. Vi starter med at styrke kroppen og afspænder til sidst hele kroppen, så den føles i balance, når du går derfra. Alle øvelser tilpasses, så alle kan være med – også dem med skavanker. Eneste krav er, at man skal kunne komme op og ned fra gulv. Formiddagen afsluttes med 15 min. afspænding.

Pilates med elastikker:

Vi bruger basisprincipperne fra mandagens pilatestræning og sætter lidt styrke på træningen vha. elastikker. Vi skal træne siddende på stole, stående og gående. Vi afslutter formiddagens træning med en elastikdans og udspænding.

 

Torsdag og fredag v/ Karen Andersen

Bevæg dig glad med zumba:

Zumba er baseret på latinamerikanske dansetrin og rytmer, og er inspireret af bl.a. samba, salsa, merengue og cumbia.

De lækre glade danserytmer gør det umuligt at stå stille, og kroppen fyldes med energi.

På programmet er små og enkle koreografier, stående som siddende, og som alle aldre kan være med til.

Bare du har lyst til at bevæge dig og have det sjovt.

Ugens tema "Folkevandringer" vil indgå som en lille rød tråd i undervisningen.

Til sidst slutter vi af med gode stræk og afspænding for hele kroppen.

Håber at se dig til nogle danseglade dage, der garanterer godt humør og velvære for krop og sind.

 

Hold 1.C. Litteratur v/Lis Holtegaard

Flygtningestrømme:

I disse år sker der store forandringer – i Danmark, i Europa og i verden. Krige og uro i Mellemøsten og overbefolkning i Afrika, fattigdom og drømmen om et bedre liv i det rige Europa sender flygtninge og migrantstrømme på vej mod vores del af verden.

Gennem historien har der altid været grupper af mennesker, som måtte flygte fra sult og nød, fra religiøs eller etnisk forfølgelse og krig.

Vi skal læse og diskutere nogle bøger om flygtninge før og nu.

Er der forskel på baggrunden for menneskers flugt fra dét land og dén kultur, hvor de er vokset op – før og nu?

Hvad fik/får det af konsekvenser for samfundet, de kommer til?

Og hvordan lærer vi at leve sammen?

Vigtigt! Studiekredsen er baseret på, at alle har læst eller genlæst bøgerne for at kunne være med til at drøfte dem. Du skal selv bestille dem fra Nota og biblioteket. Listen foreligger i det endelige program, som fremsendes med optagelsesbrev.

 

Hold 1.D. Skriveværksted v/Cindy Lynn Brown

Har du lyst til at skrive digte, noveller eller måske dine erindringer? Her er chancen for at gøre alvor af det. Over fire dage får du mulighed for at afprøve skriveriet og få både inspiration og konstruktiv respons.

Vi laver skriveøvelser undervejs, læser højt og taler om inspiration og teknik. Hvordan kommer vi i gang og giver teksten liv, energi og troværdighed. Vi taler om opbygning, sprog og indhold.

Kurset henvender sig både til nybegyndere og mere erfarne forfatterspirer.

 

Hold 1E. Korsang v/Hardy Macko

Hver fugl synger; som sagt, med eget næb!

I Vinterhøjskolens kor synger vi sange af såvel nyere som ældre dato. Sangene er af forskellig sværhedsgrad, men alle kan være med, og alle vil blive positivt udfordret.

Vi skal have det sjovt og hyggeligt, samtidig med at vi lærer noget.

En del af sangene vil vi præsentere for de øvrige vinterhøjskoledeltagere ved festmiddagen fredag aften.

Du vil et par uger før Vinterhøjskolen modtage musik og tekster. Der vil ikke være særskilte korstemmer, da vi først, når vi mødes, finder ud af, hvad og hvor meget vi synger flerstemmigt. At materialet udsendes inden højskolestart betyder dog ikke, at det forventes, at du møder op og ”kan det hele”. Det er udelukkende en hjælp, hvis du ønsker at kende lidt til musik og tekster, inden det går løs.

Du må ved tilmelding meget gerne oplyse lidt om din korerfaring; samt om du læser sort eller punktskrift.

Husk! Hver en stemme tæller.

 

Valgfri tilbud, eftermiddag:

Hold 2.A. De kreative værksteder v/Ingelise og Ebbe Fog Hansen og Bente Ullits Eckmann

Samme indhold som om formiddagen (hold 1.A)

 

Hold 2.B. Musikhistorie v/orkesterkonsulent Winni Siig Nielsen

Vi vil fokusere på celloen og dens historie fra ca. 1600 til omkring 1900. I starten varetog celloen ukomplicerede basstemmer i mange forskellige former for ensembler. Først i slutningen af 1600-tallet og starten 1700-tallet begyndte man at komponere egentlige celloværker. I 1700-tallet fik vi en masse fantastiske værker, som spilles den dag i dag. Heldigvis fortsatte denne udvikling op gennem 1800-tallet med en masse skøn musik, der også stadig er på cellorepertoiret. I foredragsrækken vil vi naturligvis høre en masse skøn cellomusik fra 1600 til ca. 1900. Forløbet er for alle, der holder af at lytte til musik.

 

Hold 2.C. Yoga v/Anne Marie Laugesen

Kom og vær med til blide og dybdegående yogaøvelser. Vi har nok alle mærket, at krop og sind påvirker hinanden, og yoga er et godt værktøj til at styrke og smidiggøre kroppen, give os en større kropsbevidsthed og samtidig hjælpe os til at finde indre ro. Hver øvelse guides grundigt i harmoni med åndedrættet og i et roligt tempo. Vi afslutter altid med afspænding.

Øvelserne foregår både stående, siddende og liggende på en blød måtte.

 

Hold 2.D. Vandgymnastik v/Lone Nielsen

Der bliver igen mulighed for at deltage i vandgymnastik. Det kommer til at foregå i Fuglsangcentrets dejlige svømmehal, hvor vandet er lunt, og humøret er højt, med masser af sjove redskaber til at boltre sig med. Vandet giver stor bevægelsesfrihed, løsner de vinterstive muskler og inspirerer til leg. Bagefter er der mulighed for at slappe af i den varme sauna.

Svømmehallen er let tilgængelig, og alle kan bunde i den ende, hvor trappen findes.

Der kræves ingen særlige forudsætninger for at deltage – kun lysten til at bevæge sig og passende påklædning, dvs. badetøj.

 

Hold 2.E. Akustisk Samspil v/Hardy Macko

Skal den rustne rockstemme, den gamle akustiske guitar, bassen, violinen, trompeten, bongotrommen eller fløjten luftes? Så er Vinterhøjskolens Akustiske Samspilsband måske noget for dig. Hardy sammensætter et spændende repertoire, som er tilgængeligt for de fleste og kan udfordre dem, der har behov for det. Vi finder trommerne frem, triller klaveret og Hardy ind i lokalet og venter på din tilmelding. Vi har en guitar, et sæt bongotrommer, et klaver og måske et par andre instrumenter i gemmerne. Men har du mulighed for selv at medbringe dit instrument, så vil det være en stor hjælp.

 

Udflugter onsdag den 1. marts

Til onsdagens traditionelle ture har vi arrangeret tre meget forskellige udflugter. Vi skal vidt omkring. Man kan vælge imellem en kort tur; et besøg på aktivitetshuset Depotgården i Fredericia. Eller en tur til det nu tolv år gamle ”mikrobryggeri” Midtfyns Bryghus i Årslev – Ja sådan cirka midt på Fyn. Du kan også tilmelde dig en tur til det smukke Valdemar Slot på Tåsinge.

Der vil være frivillige ledsagere med på turene. Men af hensyn til planlægning er det vigtigt, at du meddeler os ved tilmeldingen, om du har brug for ledsager.

 

Tur 1: Den Kreative – Depotgården i Fredericia kl. 9.45-12

Depotgården er et aktivitetshus og en brugerforening, beliggende i Fredericias gamle nedlagte Garnisonshospital. Stedet emmer af historier. Mange af de syge og sårede soldater har ridset deres navn eller nummer ind i husets røde mursten. I dag er huset fyldt med frivillige og brugere, der bemander husets mange værksteder. Man kan næsten finde rundt udelukkende ved at bruge næsen. Det gamle metalværksted i kælderen, træværkstedet, systuen, keramikværkstedet og ølfolkenes lille bryggeri. Alle de små værksteder oser af kreativitet og genkendelige dufte.

På Depotgården får vi en rundtur til de mange værksteder. Vi får lidt af vide om, hvordan huset er drevet, og måske dermed inspiration til et par småting, når vi kommer hjem.

Turen til Depotgården er, i modsætning til vores to andre ture en kort tur, en tur for den kreative sjæl og måske en tur for den, der trænger til en rolig eftermiddag.

Depotgården er som nævnt beliggende i Fredericias nedlagte Garnisonshospital. Det er med andre ord et gammelt hus med trin og trapper. Der forefindes dog elevator.

Pris: 70 kr.

Vi spiser frokost på Fuglsangcentret.

 

Tur 2: Midtfyns Bryghus kl. 9.30-14.30

Midtfyns Bryghus har inviteret os på rundvisning i deres nye bryghus i Årslev. De har et showroom med plads til cirka 45 personer. I forbindelse med smagningen skal vi på en guidet tur rundt i bryggeriet og høre om deres produktionsmetoder.

Vi skal opleve en anderledes, sjov, spændende og hyggelig ølsmagning, når Eddie fra Midtfyns Bryghus guider os igennem forskellige øltyper fra bryggeriets sortiment. Ølsortimentet spænder vidt, og som Eddie plejer at sige, så brygger vi ikke én øl, som alle kan lide, men vi har et bredt sortiment, hvor alle kan finde noget, de kan lide. Midtfyns Bryghus brygger øl, som skal levere en WOW-oplevelse til kunderne.

De tester deres øl på et bredt publikum lige fra ølnørderne til den almindelige forbruger for at sikre en spændende dynamik i udviklingen af nye kvalitetsøl, og nu skal vi også være forsøgskaniner. Eddie har en bred viden om øllet, som serveres på en humoristisk og charmerende måde. Hør hvordan en dansk/amerikaner oplever kulturforskellen fra det hæsblæsende USA til lille Danmark og ikke mindst ved mødet med en lille midtfynsk landsby.

Vi spiser medbragte sandwich på Midtfyns Bryghus.

Pris: 200 kr. inkl. drikkevarer.

 

Tur 3: Valdemar Slot – Herregårdsmuseum og Trofæmuseet på Tåsinge kl. 8.30-15.45

Valdemar Slot har slået dørene op til det private hjem for at dele ud af den historie, som slottet og de omkringliggende bygninger rummer, og om familien, som har ejet stedet i 12 generationer. Familien har gjort sit ypperste, for at vi, som besøgende kan få rigtig mange indholdsrige oplevelser, alle krydret med historisk storhed og ægte sydfynsk stemning. Vi skal besøge Herregårdsmuseet, som er familiens oprindelige hjem på slottet. Vi kommer måske til at se, hvor Dronningen og Prinsgemalen bor og sover, når de er på besøg. Så skal vi et smut op under loftet og besøge Trofæsamlingen. En helt unik samling af jagttrofæer. Her skal vi bl.a. høre, hvorfor man på Valdemar Slot mener, at denne samling repræsenterer en bevarende og beskyttende holdning til vildtlivet på vores planet.

Vi spiser frokost i slottets café. Der er en del trapper på Valdemar Slot og desværre ingen elevatorer.

Til turen skal du vælge et af følgende frokosttilbud:

 1. Stort lækkert stjerneskud.
 2. Dagens slotsplatte med diverse kød, fisk og ost.
 3. Klassisk pariserbøf.

Pris: 200 kr.

Turprisen er inkl. frokost og drikkevarer.

 

Aftenunderholdning

I 2017 skal vi høre musik. Vi skal synge, og vi skal stampe med på rytmerne, så vi kan få tjekket, om det nylagte gulv i konferencelokalet er noget værd.

 

Tournesol

Nej! Der er ikke tale om den forvirrede distræte professor fra Hergés berømte tegneserie Tintin. Omend han kunne være sjov at have på besøg. Vi har inviteret den Akustiske Rocktrio Tournesol til at spille for os. Bevæbnet til tænderne med fortolkninger af store rock- og popklassikere har Tournesol gennem længere tid gjort opmærksom på sig selv på landets spillesteder og festivaler.

Mange har gennem tiden sagt: ”Man kan da ikke blive rigtigt berømt ved at lave covers af gamle rockklassikere? Og da slet ikke akustisk.” Så lad os én gang for alle mane misforståelsen i jorden. Der er ikke tale om coverversioner, men om unikke fortolkninger og fremførelser. Overraskende, intense og helt på Tournesols egen måde.

 

Duetten

Vi skal også have besøg nordfra. Helt præcist fra Vestmanna på Færøerne, når vi skal høre et af vores nytilkomne medlemmer Ovin Klein Olsen. I 2014 dannede Ovin Duetten sammen med Pia Kamp Brincker. De spiller og synger rundt i hele Danmark og har også spillet i Tyskland og på Færøerne. Duetten har allerede flere udgivelser bag sig.

 

Høg og Preuthun

Sidst men ikke mindst skal vi have gang i et rigtigt syng med-arrangement. Vi har inviteret Høg & Preuthun, eller mere korrekt Søren Høg alias Vandringsmanden og Kim Preuthun alias Den Levende Jukeboks. Begge gode folk fra vores egne rækker, der har lovet at være værter for en hyggelig aften i musikkens tegn.

 

Til vores festmiddag vil Anders Kjerkegaard traditionen tro underholde med sin fløjte og sit keyboard. Og hvem ved. Måske vil vores Højskolekor og vores akustiske samspilsgruppe supplere Anders en smule?

 

Tilmelding

Programmet begynder søndag den 26. februar kl. 15. Der er indkvartering på værelser fra kl. 13. Vi slutter lørdag den 4. marts efter morgenmad.

Egenbetalingen for opholdet på Fuglsangcentret udgør for hele perioden 2.695 kr. inkl. festmiddag, ekskl. drikkevarer. Hertil kommer udgiften til den udflugt, du vælger, plus et undervisningsgebyr på 575 kr., som dækker foredrag, valgfrie grupper samt aftenprogrammer. I alt 3.270 kr. Deltagere i det kreative værksted må desuden påregne udgifter til materialer.

Ved tilmeldingen skal du vælge formiddags- og eftermiddagshold samt; hvis du ønsker at deltage i en af udflugterne om onsdagen og evt. forplejning, hvis du vælger turen til Valdemar Slot. Desuden er det vigtigt, at vi ved det, hvis du har brug for en ledsager på turen. Chancen for at komme med på højskolen bliver større, hvis du giver os flere prioriteringer af formiddags- og eftermiddagsgrupper. Vi trækker lod om pladserne i de grupper, der i løbet af den 1. tilmeldingsdag bliver overtegnede.

Tilmelding kan ske fra tirsdag den 29. november kl. 9.00 til kursusafdelingen, tlf. 76 20 22 01 eller på e-mail: kursusafdelingen@blind.dk. Hvis der i løbet af den 1. tilmeldingsdag inden kl. 15.00 kommer flere tilmeldinger, end der er plads til, trækkes der lod. Ellers løber tilmeldingen videre, til der er fuldt optaget.

printerikonPrintvenlig
Oprettet af webredaktør
Publiceret 22/11 2016
Sidst opdateret 28/11 2016
Arkiveret under Kursus