Videre til indhold | Videre til menunavigation

Du er her: Forside / Om os / Nyheder / 1.500.000 kroner til dansk øjenforskning

1.500.000 kroner til dansk øjenforskning

Grevinde Alexandra uddelte den 22. maj 2017 på vegne af Dansk Blindesamfund og Øjenfonden 1.500.000 kroner til fem markante øjenforskere, som forsøger at finde årsagerne til udvikling af kræft i øjnene og en varig behandling af den alvorlige øjensygdom AMD.

Vanen tro var stemningen god, da Dansk Blindesamfunds fond, Øjenfonden, uddelte årets donationer.

Alexandra overrækker donation til Mette Bagger

Hvert år uddeler Dansk Blindesamfunds protektor, grevinde Alexandra, på vegne af fonden midler til en række førende, danske øjenforskere. I år uddeler Øjenfonden penge til fem forskere, der dels forsker i genetiske forandringer, der fører til kræft i øjet, og dels forsker i nye behandlingsmuligheder for den mest almindelige øjensygdom i Danmark, AMD.

Uddelingen fandt sted på Experimentarium, hvor netop nysgerrighed og forundring over videnskaben i højsædet. Det er samme nysgerrighed og ønske om at forstå øjets forunderlige natur, der fører til dansk øjenforskning i verdensklasse. Og det er derfor danske øjenforskere er førende inden for blandt andet stamcellebehandling af visse øjensygdomme.

”Øjenfonden har i mere end 30 år bidraget til, at vi i Danmark er helt i front, når det gælder forskning i øjensygdomme. Kræft i øjet og AMD er begge alvorlige øjensygdomme, som hvert år fratager en lang række danskere synet, og med dagens Øjenfondsuddeling er vi med til at sikre, at rigtig mange mennesker fremover undgår et liv med synshandicap,”  forklarer Thorkild Olesen, formand for Øjenfonden.

Donationsmodtagere 2017, grevinde Alexandra og Øjenfondens bestyrelse. Foto: Christian Grønne

AMD rammer 3.000 danskere hvert år

Et af de forskningsprojekter, som i år får støtte fra Øjenfonden, har til formål at analysere effekterne af en ny behandlingsterapi mod AMD.

Forskerne bag undersøgelsen vil analysere øjencellernes evne til at danne arvæv i en lukket kultur.

”Vi har ved brug af sygdomsmodeller set, at et allerede kendt bindevævsprotein kan have en skadelig effekt på AMD-patienter. Vores behandling hæmmer denne effekt. Hvert år rammes 3.000 danskere af AMD, så der er en stor gruppe, som på sigt vil bevare en større del af synet end tilfældet er i dag, hvis denne type også behandling virker klinisk,” fortæller forsker Grith Lykke Sørensen, som sammen med et forskningshold på Syddansk Universitet og Odense Universitets Hospital har fået 240.000 kroner til at gennemføre undersøgelsen.

Relevante links

Pressemeddelelse: Grevinde Alexandra uddeler 1.500.000 kroner til dansk øjenforskning

Fakta om Øjenfonden og uddeling 2017

Forskningsprojekter og donationsmodtagere 2017

printerikonPrintvenlig
Forfatter: Tina Hoff
Oprettet af webredaktør
Publiceret 23/05 2017
Sidst opdateret 23/05 2017
Arkiveret under Nyhed