Videre til indhold | Videre til menunavigation

Du er her: Forside / Om os / Nyheder / Mediepolitisk slagtilbud fra Dansk Blindesamfund

Mediepolitisk slagtilbud fra Dansk Blindesamfund

Dansk Blindesamfund udvikler egen lydavis-app og foreslår, at der i det ny medieforlig etableres en pulje til fremme af tilgængelige lokale medier for blinde og svagsynede

Alle skal have adgang til danske medier. Også lokalt. Desværre oplever vi, at adgangen til lokale lydaviser er begrænset og faldende - og at lydaviserne ofte kommer med en betydelig forsinkelse.

Flere kommuner lukker i disse år deres lydaviser på grund af besparelser, og selv i de kommuner, hvor der fortsat er lydaviser, betyder den fysiske postforsendelse, at leveringstiden kan være helt op til 14 dage. Det er en stor udfordring for mennesker med synshandicap, som dermed afskæres for rettidig information fra for eksempel kommunen og mulighederne for aktiv samfundsdeltagelse generelt.

”På den baggrund har Dansk Blindesamfund et bud på en konkret, digital og omkostningseffektiv model, der kan løse udfordringerne med adgang til lokale medier for blinde og svagsynede. Vores model er et konstruktivt tilgængelighedsindspil til de kommende medieforhandlinger”, forklarer Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund.

”I stedet for at kommunerne fortsat selv skal stå for indtaling, produktion og fysisk distribution af lokalaviser på CD-skiver, kan vi sammen udvikle en tilgængelig digital platform, der let, billigt og uden forsinkelse kan gøre alle de ca. 230 danske lokalaviser tilgængelige for alle os med synshandicap. Med andre ord: Et mediepolitisk og demokratisk slagtilbud”, siger Thorkild Olesen.

Dansk Blindesamfund har igangsat og finansieret et pilotprojekt, hvor organisationen sammen med konsulentvirksomheden Social Digital har lavet brugerundersøgelser og udviklet mulige prototyper på en app- og coverbaseret løsning, der kan give blinde og svagsynede – uanset alder og tekniske kundskaber - digital adgang til lydaviser i hele Danmark. Pilotprojektet har vist, at det er muligt at udvikle et tilgængeligt og økonomisk bæredygtigt kvalitetsprodukt til målgruppen, der på lidt længere sigt også vil kunne udvides til nationale aviser og specialmedier.

”Dansk Blindesamfund er indstillet på at hoste denne platform for kommuner og lydaviser i fremtiden. Platformen vil ikke alene rumme et markant bedre og mere rettidigt produkt for blinde og svagsynede, men også en langt billigere serviceydelse for de cirka 67 kommuner, der i dag har en lydavis, og eventuelt andre kommuner, der fremover vil vælge den digitale løsning til. Derfor opfordrer vi politikerne til – inden for rammerne af det næste medieforlig - at etablere en udviklingspulje, der kan støtte produktudvikling og design af fremtidens digitale lydavis”, siger Thorkild Olesen.

For at bringe pilotprojekt og prototyper til egentlig produktudvikling og endeligt design er der behov for udviklingsinvesteringer på cirka fire millioner kroner. Derudover er der behov for en årlig driftsudgift på cirka en million kroner i forligsperioden. Der skal desuden findes en permanent fremadrettet finansiering fra og med næste medieforligsperiode. Det kan eventuelt ske i samspil med KL og danske kommuner.

printerikonPrintvenlig
Oprettet af webredaktør
Publiceret 15/02 2018
Sidst opdateret 15/02 2018