Videre til indhold | Videre til menunavigation

Du er her: Forside / Om os / Nyheder / Bedre adgang til læsematerialer over grænserne – forhåbentlig også i Danmark

Bedre adgang til læsematerialer over grænserne – forhåbentlig også i Danmark

Europaparlamentet har i dag den 6. juli 2017 med et stort flertal vedtaget den såkaldte Marrakesh-Traktat, som vil lette adgangen for mennesker med synshandicap til læsematerialer på tværs af grænserne.

Næste skridt er, at EU-landenes regeringer nu skal implementere det i national lovgivning. Den danske regering har dog holdt fast i en særordning, som sikrer en såkaldt kompensation til rettighedshaverne. Dansk Blindesamfund håber dog ikke, at det vil betyde forringelser af vilkårene for mennesker med synshandicap, og vi vil have en tæt dialog med Kulturministeriet om sagen.

Europaparlamentariker fra SF, Margrete Auken, har fra dansk side været meget engageret i hele sagen i EU i kampen for bedre vilkår for mennesker med synshandicap. Herunder er hendes kommentarer til, at traktaten endelig faldt på plads i dag:

”Dette er stort: Fra i dag kan blinde og andre synshæmmede dele læsemateriale i hele verden. Efter mere end syv års arbejde i tæt samarbejde med gode kollegaer vedtog vi i EU-Parlamentet de love, der skal på plads, for at EU kan ratificere den internationale Marrakesh-Traktat. Aftalen betyder, at læsemateriale til blinde og svagtseende kan deles frit på tværs af grænser til ikke-kommerciel brug – og uden godkendelse fra copyrighthaverne.

I de sidste syv år er især regeringerne i mange af EU's medlemsstater blevet nærmest mast af den stærke copyright-lobby, der hævder, at det bliver frygteligt dyrt for dem. Den har længe haft succes – bare se, hvordan den danske regering helt forbeholdent tog rettighedshavernes parti. Når aftalen skal omsættes til dansk lov indenfor 12 måneder, er det derfor vigtigt, at vi allesammen holder øje med, at Kulturministeriet gør det korrekt. Hvis deling af bøger over landegrænser hæmmes, eller hvis copyrighthaverne forventer en kompensation, de ikke er berettiget til, skal EU-Kommissionen gribe ind, gerne ved at lade EU-domstolen afgøre sagen.
Jeg opfordrer derfor nu jer til at klage til Kommissionen eller ligefrem tage sagen til domstolene, hvis I ikke får adgang til studiebøger og skønlitteratur fra fx Australien, Kenya, Chile eller Canada.”

Relevante links

Hele listen af lande, der allerede har ratificeret Marrakesh-traktaten, findes på WIPOs (World Intellectual Property Organization) hjemmeside:

WIPO: WIPO-Administered Treaties (åbner i nyt vindue)

Mere om selve aftaleteksten på Europa-kommissionens hjemmeside:

European Commission: The political compromise on the implementation of the Marrakesh Treaty will give a better access to books for blind and other disabled people (åbner i nyt vindue) 

Artikel på Altinget.dk om sagen:

Altinget.dk: Regeringen på kant med blinde over adgang til bøger (åbner i nyt vindue)

printerikonPrintvenlig
Forfatter: Martin Gregers Arnoldus
Oprettet af webredaktør
Publiceret 06/07 2017
Sidst opdateret 07/07 2017
Arkiveret under Nyhed