Videre til indhold | Videre til menunavigation

Du er her: Forside / Om os / Nyheder / Udvid ledsageordningen til personer over 67 år

Udvid ledsageordningen til personer over 67 år

Dansk Blindesamfund ønsker at udvide ledsageordningen til også at gælde for personer over 67 år. Vi håber meget, at flere kommuner tager ordningen til sig. En ledsageordning behøver ikke at koste mange penge. Og ordningen kan nemt oprettes som forsøgsordning efter en af Servicelovens paragraffer.

Synstab rammer mange ældre

Mange danskere får en øjensygdom sent i livet. Alene øjensygdommen AMD, som kan resultere i blindhed, rammer hver 4. dansker over 70 år. Det fører ofte til isolation i hjemmet og ensomhed.

Ingen ledsageordning til nyblinde borgere over 67 år

Og der er ikke meget hjælp at hente i de fleste kommuner rundt i landet, hvis man har lyst til fx at få ledsagelse til at tage på indkøb. Her har man kun mulighed for at få en kommunal ledsager, hvis man er mellem 18 og 67 år og altså får tildelt ordningen, inden man fylder 67 år. Mange ældre nyblinde er derfor dybt afhængige af at have en pårørende eller bekendt, der kan ledsage til gøremål uden for hjemmet.

Ledsageordning er ikke mulig, når man mister synet sent i livet

Et sansetab som det at blive blind medfører ikke blot et kommunikationshandicap, men i den grad også et færdenshandicap, der i betydelig grad nedsætter mobiliteten og evnen til at færdes. Det er en enorm barriere for vores medlemmers muligheder for aktiv samfundsdeltagelse. Konsekvensen er, at mange, særligt ældre nyblinde, isolerer sig i hjemmet og ofte føler sig ensomme i deres ufrivillige husarrest.

Ifølge Servicelovens § 97 er det nemlig kun muligt at blive tildelt kommunal ledsagelse i op til 15 timer om måneder, hvis man mister synet, inden man fylder 67 år.

Men virkeligheden for rigtig mange danskere er, at synet først svigter, når pensionisttilværelsen er i fuld gang. Fx var 70 procent af de 262 nye medlemmer, vi har registreret i Dansk Blindesamfund siden den 1. januar 2017, fyldt 67 år på indmeldelsesdagen.

Det betyder, at denne gruppe ikke kan få bevilget kommunal ledsagelse til fx indkøb eller fritidsaktiviteter som foredrag, koncerter eller museumsbesøg. De er i stedet afhængige af at have en pårørende eller fx en bekendt, der kan ledsage til gøremål uden for hjemmet.

Enkelte kommuner har dog fået øjnene op for, at der findes muligheder for at tildele ledsagelse med udgangspunkt i andre af Servicelovens paragraffer. Men de bliver desværre ikke brugt ret ofte.

I det nuværende frikommuneforsøg har Viborg omfattet borgere, der var fyldt 67 år på ansøgningstidspunktet, i deres kommunale ledsageordning. Dette er sket med udgangspunkt i Servicelovens § 85, og andre frikommuner har mulighed for at kopiere denne løsning.

Til gengæld har Lyngby-Taarbæk Kommune valgt at bruge Servicelovens § 184 som udgangspunkt for en ordning med tildeling af ledsagelse til personer over 67 år.

Relevante links

Indslag i TV2 18.9.2017

TV2's hjemmeside: Da hun fik brug for en blindeledsager, var det for sent - hun var for gammel (åbner i nyt vindue)

Link til serviceloven

Retsinformation: Serviceloven (åbner i nyt vindue)

printerikonPrintvenlig
Oprettet af webredaktør
Publiceret 18/09 2017
Sidst opdateret 18/09 2017
Arkiveret under Nyhed
En vej ud af ensomhed

Kvinde ledsager mand med synshandicap. Foto: Henrik Frydkjær

Pensionisten Helge Schrøder Rasmussen fra Lyngby er blind, og han er en af de få heldige i landet, som har ret til en kommunal ledsager. Hans kommune har nemlig indført en særlig ledsageordning for personer over 67 år. En ordning, Dansk Blindesamfund håber, at andre kommuner vil indføre. For mange ældre nyblinde og stærkt svagsynede føler sig isoleret og ensomme i hjemmet.

Ledsageordning for personer over 67 år

Thorkild Olesen - landsformand

Thorkild Olesen i dialog på Christiansborg med MF Trine Torp. Foto: Anders Clausen

Thorkild Olesen i dialog med politiker på Christiansborg.

- Lyd- og billedportræt: Thorkild Olesen fortæller om DBS' arbejde

- P3 radio: Thorkild Olesen svarer på spørgsmål om blinde