Videre til indhold | Videre til menunavigation

Du er her: Forside / Om os / Nyheder / Vi vil ikke have flere medlemmer de kommende dage – husk sikkerhedsbrillerne

Vi vil ikke have flere medlemmer de kommende dage – husk sikkerhedsbrillerne

Sidste år fik 10 børn og voksne alvorlige synsnedsættelser ved fyrværkeriulykker nytårsaften. Dansk Blindesamfund håber, tallet bliver endnu lavere ved det kommende årsskifte.

Det er langt bedre at bruge sikkerhedsbriller en gang om året end at bruge blindestok hver dag resten af livet.

De typiske fyrværkeriulykker sker, fordi raketterne vælter inden affyring, eller fordi fyrværkeriet er defekt og derfor eksploderer i hænderne på festglade danskere. 

”Det er 10 for mange, der nytårsmorgen 2016 vågnede op til et liv med et synshandicap. At miste synet helt eller delvist er voldsomt indgribende og kræver en fokuseret rehabiliterende indsats, så personen kan vende tilbage til enten skole eller arbejde. Brugerne af fyrværkeri har naturligvis et ansvar for, at de omgås fyrværkeriet korrekt og ansvarligt, og ikke bruger ulovligt fyrværkeri, men der mangler en politisk indsats for at sikre, at det solgte fyrværkeri i Danmark er af en sådan kvalitet, at man ikke risikerer at miste synet, når man tænder en raket”, siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund.

I alt fik 75 danskere skader efter brug af fyrværkeri i nytåret 2015/2016, og heraf 28 øjenskader (10 personer fik varige synsskader). Typisk ender et flækket øje eller kraftige forbrændinger med protese på det ene eller begge øjne.

Det er smertefyldt og en stor livsomvæltning at opleve et synstab. Det kan 34-årige Richard Andersson bekræfte. I 1997 mistede han som 14-årig synet på begge øjne, efter at have leget med ulovligt fyrværkeri.

”Fyrværkeriet eksploderede i samme øjeblik, jeg satte ild til lunten, så jeg nåede ikke at komme væk. Men hvis jeg havde haft sikkerhedsbriller på, var mit syn ikke blevet ødelagt”, fortæller Richard Andersson, som har gennemgået adskillige øjenoperationer. Han er siden blevet uddannet bassist fra Det Rytmiske Musikkonservatoriums solistlinje, og lever i dag af at være jazzmusiker.

”Vi vil helst ikke have flere medlemmer som Richard Andersson, fordi øjenskaderne kan reduceres eller helt undgås ved at bruge sikkerhedsbriller. Derfor ønsker vi alle et godt nytår med opfordringen til at tage sikkerhedsbrillerne på, når fyrværkeriet skal nydes i de kommende dage”, slutter Thorkild Olesen.

For yderligere oplysninger:

  • Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund, teleton: 23 40 92 00, mail:
  • Tina Adele Hoff, projektleder i Dansk Blindesamfund, telefon: 23 40 92 40, mail:

800

printerikonPrintvenlig
Forfatter: Tina Hoff
Oprettet af webredaktør
Publiceret 27/12 2016
Sidst opdateret 23/12 2016
Arkiveret under Nyhed