Førerhundens dag

Hvert år den sidste onsdag i april fejrer vi førerhundens dag. En international mærkedag, hvor vi fejrer, at friheden går på fire ben.

Førerhundens dag er en vigtig mærkedag, da den hylder alle vores uundværlige førerhunde, som giver friheden tilbage til blinde og stærkt svagsynede. Hver dag gør de en uvurderlig forskel ved at være brugernes øjne i trafikken. Med en førerhund i hånden kan mennesker med synshandicap komme sikkert omkring og færdes frit uden at være afhængig af andre.

Førerhundes dag bruges derfor til at hylde de fantastiske firbenede hjælpere for den store forskel, de gør for blinde og stærkt svagsynede hver dag. Hver år bruger vi dagen til at sætte fokus på vigtigheden af førerhundens arbejde.

Årets førerhund 2024

En rund badge i gule og orange farver med teksten Årets Førerhund 2024. Der er også et ikon for en førerhund samt poteaftryk.

På Førerhundens dag 2024 vil Dansk Blindesamfund og Landsforeningen for førerhundebrugere kåre Årets førerhund. Prisen hylder førerhunde og deres betydningsfulde rolle for blinde og svagsynede. Prisen går derfor til en førerhund, der gør en væsentlig forskel for sin bruger eller bidrager til, at brugeren kan færdes frit.

Alle førerhundebrugere og pårørende kan indstille en førerhund til årets førerhundepris. Førerhunden skal opfylde følgende kriterier for at blive indstillet til prisen:

  • Hunden skal være certificeret efter internationale standarder, som for eksempel IGDF
  • Hunden skal yde et særligt bidrag til brugerens frihed
  • Hunden skal gøre en væsentlig forskel for sin bruger.

Send din indstilling til Dansk Blindesamfund med navn på bruger og hund samt nogle ord om, hvorfor netop denne førerhund fortjener en særlig anerkendelse. Du kan indstille en førerhund indtil den 17. marts. Send din mail til:

Har du ikke mulighed for at sende en mail, kan du i stedet kontakte Caroline Larsen, så sørger hun for, at din førerhund bliver indstillet.

Se videoen: Fra hvalp til førerhund

I 2023 fejrede vi førerhundens dag, og at Dansk Blindesamfunds førerhunde var blevet IGDF-certificeret og dermed blandt verdens bedste førerhunde. Det markerede vi med en film, hvor du kan følge rejsen fra hvalp til certificeret IGDF-førerhund og få en idé om, hvor mange mennesker der er med til at uddanne førerhunde af højeste kvalitet

En golden retriever førerhund kigger ind i kameraet

Se videoen: Førerhunde favner hele livet

I 2022 fejrede førerhundens dag med en film om Bue og førerhunden Buller og deres værdifulde samarbejde. Buller følger Bue overalt – til og fra arbejde, kor, vennebesøg, ud at handle, og hvad de ellers kan finde på. For førerhunde favner hele livet og er særligt trænede i de aktiviteter, de kan forvente at ledsage deres bruger til.

Se videoen: Førerhunde gør en forskel – hver dag

På førerhundens dag i 2021 satte Jannie og førerhunden Kingo fokus på førerhundenes vigtige rolle og færden i det offentlige rum. I filmen viser de to, hvor dygtig og rolig en førerhund er, og at den derfor må komme med overalt – både i butikker, på restauranter og i taxier. Her oplever mange førerhundebrugere nemlig at blive afvist.

Se videoen: Mads og Molly

I 2019 fejrede vi både førerhundens dag og førerhundeordningens 70 års jubilæum med en animeret film om den blinde bruger Mads, der går en tur gennem byen med sin førerhund Molly. Her møder de forskellige udfordringer, som er hverdag for alle førerhundebrugere, og tanken bag filmen er at skabe større forståelse for førerhundens behov for at bevare fokus, når den arbejder.