Årets førerhund

Her kan du se de førerhunde, der er indstillet til at blive Årets Førerhund 2024.

En rund badge i gule og orange farver med teksten Årets Førerhund 2024. Der er også et ikon for en førerhund samt poteaftryk.

På Førerhundens dag 2024 sætter Dansk Blindesamfund i samarbejde med Landsforeningen af førerhundebrugere jagten ind på en førerhund, der fortjener prisen som “Årets Førerhund”. Prisen hylder førerhunde og deres betydningsfulde rolle for blinde og svagsynede. Førerhundens dag falder altid på den sidste onsdag i april, og i år er det den 24. april, at vi kårer Årets førerhund 2024.

Se de førerhunde der er blevet indstillet

Hanne sidder på en bænk og klapper førerhunden Addi, en sort labrador iført førerhundebøjle

Førerhunden Addi

Førerhundebrugeren: Hanne
Førerhunden: Addi, 12 år

Ulla indstiller førerhunden Addi, fordi hun oplever hvilken forskel, Addi gør for sin bruger Hanne. De to har været et makkerpar i 11 år og har derfor et ganske særligt forhold. Hver dag sørger Addi for, at Hanne får sin daglige motion uanset vejret, hvilket er vigtigt for Hannes helbred med diabetes. Addi er mild af sind og gør aldrig. Men vigtigst af alt giver Addi Hanne tryghed. Uden hund er Hanne yderst forsigtig, når hun følges med andre, men når Hanne går med Addi er det svært at følge med.

Førerhunden Baloo

Førerhundebrugeren: Finn
Førerhunden: Baloo, 4 år

Finn mener, at Baloo fortjener prisen som Årets førerhund, fordi han bidrager med frihed og tryghed overalt, hvor han færdes. De har været et makkerpar i to år og fra første øjeblik, har de haft et godt samarbejde. Uden Baloo ville det være umuligt for Finn at opretholde en aktiv hverdag. Han fører sikket Finn ind og ud af busser og tog i hele landet, er med på Fuglsangcentret, på ferie, til kirkegang, er med til møder, til korprøver og koncerter, på cafe og i butikker. Kort sagt følger Baloo trofast Finn overalt og er afgørende for Finns bevægelsesfrihed og livskvalitet. Hver dag går de ture i naturen og lokalområdet, som har betydet, at Finn har tabt sig 7 kilo efter, han har fået Baloo som sin uundværlige følgesvend.

Heidi klapper førerhunden Bertha, en lys golden retriever iført førerhundebøjle på e græsmark

Førerhunden Bertha

Førerhundebrugeren: Heidi
Førerhunden: Bertha, 11 år

Jan, Peter, Dorte og førerhundebrugeren Heidi indstiller førerhunden Bertha på 11 år, fordi de alle oplever, hvor godt et makkerpar Heidi og Bertha er. Bertha er en modig og meget fokuseret hund, når hun fører Heidi rundt i den tætte trafik i Aarhus. Når Heidi følges med Bertha, behøver hun ikke spekulere på, hvad hun skal passe på og styre uden om, for det klarer Bertha. Den firbenede hjælper er så dygtig, at hun ved hvilken bus, de skal med, og hvornår de skal af. Hun hopper ud i midtergangen af bussen, når hun hører det rigtige stoppested bliver annonceret i højtaleren. For nylig var hun også med til at forhindre en ulykke, da Heidi havde overhørt en bakkende elbil. Bertha reagerede dog hurtigt, da hun satte alle fire poter i jorden og blev stående, indtil der var sikkert at gå igen. Bertha er derfor guld værd for Heidis frihed og selvstændighed.

Førerhunden Bella, en lys labrador, står på en græsplæne iført en gul vest

Førerhunden Bella

Førerhundebrugeren: Annette
Førerhunden: Bella, 7 år

Annette indstiller sin førerhund Bella, som hun har dannet par med i fem år. Bella har for alvor ændret Annettes liv markant. Annettes svigtende syn satte en stopper for hendes aktive tilværelse. Hun tilbragte det meste af tiden i hjemmet, da hun ikke havde mod eller ressourcer til at færdes på egen hånd, da hun hele tiden skulle være på vagt i forhold til forhindringer. Men sådan er det ikke længere. Efter hun har fået førerhunden Bella har hun genvundet sin frihed. I dag tager hun for eksempel selv bussen til tandlæge, læge og butikker, fordi Bella fører Annette sikkert over gaden og udenom lygtepæle, butiksskilte og parkerede cykler. Hun har fuldstændig tillid til Bella.

Susanne står på et skolebibliotek med førerhunden Vilde, en sort labrador iført førerhundebøjle

Førerhunden Vilde

Førerhundebrugeren: Susanne
Førerhunden: Vilde, 7 år

Lena indstiller førerhunden Vilde på syv år, fordi hun er den sødeste, meste charmerende og lærenemme labrador. Vilde er altid klar, når hundebøjlen tages frem. Hver dag er hun en stor hjælp for Susanne. Både til og fra arbejde med bus, men også til at komme omkring på skolen, hvor Vilde møder mange børn og voksne. Men det bliver Vilde ikke distraheret af, når hun har førerhundebøjle på. Hun klarer det hele og er superdygtig. Vilde er ensbetydende med Susanne frihed. Før kom Susanne ikke så meget ud, men nu skænker hun det ikke en tanke, når hun suser af sted med Vilde. Hun skal nemlig ikke bekymre sig om forhindringer på sin vej, for dem fører Vilde hende flot udenom.

Førerhunden Betty, en lys labrador iført førerhundebøjle, sidder foran en campingvogn pyntet med flag sammen med sin bruger Lene

Førerhunden Betty

Førerhundebrugeren: Lene
Førerhunden: Betty, 4 et halvt år

Preben indstiller førerhunden Betty på fire et halvt år, fordi han i dagligdagen oplever, hvor stor en forskel Betty gør for Lene – både på arbejde og i fritiden. Betty er afgørende for, at Lene kan opretholde sin arbejdsplads i ældreplejen, hvor hun er meget vellidt – hun er rolig og fungerer godt blandt de ældre beboere. Derudover nyder hun campinglivet med Lene og gør det muligt for hende, at hun kan bevæge sig frit på campingpladsen uden ledsagelse fra andre. Uden besvær kan hun føre Lene sikkert til køkkenet og toiletbygningen. Det giver også tryghed og frihed til manden, der ikke behøver at assistere Lene. Betty har derfor stor betydning for, at Lene kan leve et frit liv.

Jutta står med Aya, en sort labrador i ført førerhundebøjle

Førerhunden Aya

Førerhundebrugeren: Jutta
Førerhunden: Aya

Gitte indstiller førerhunden Aya, som tilhører hendes søster Jutta, fordi hun hver gang er imponeret over Aya og Juttas uvurderlige makkerskab. Aya er en fantastisk førerhund, når hun er iført førerhundebøjlen, hvilket giver tryghed og bevægelsesfrihed til Jutta. Derudover er Aya en rigtig dejlig familiehund, en god ven og stor støtte for Jutta. Aya har fået det bedste hjem, så både Jutta og Aya har stor glæde og gavn af hinanden.

Førerhunden Nova, en lys labrador iført førerhundebøjle, sidder i en trappeopgang og kigger i kameraet

Førerhunden Nova

Førerhundebrugeren: Jane
Førerhunden: Nova på knap 2 år

Søren, Else, Bente, Birthe, Kaj, Evald, Dorthe, foderværten og Jane indstiller sin nye ven og trofaste følgesvend, førerhunden Nova på knap to år, som Jane har dannet makkerpar med i fem måneder. Lige siden Nova flyttede ind, er hun faldet ind i Janes hverdag og blevet en uundværlig del af den. Hun besidder en ro og et overskud som gør, at hun hviler i sig selv og med det, der sker omkring hende. Derfor bliver hun sjældent distraheret af andre hunde, støj, mad eller børn, som de møder på deres vej. Jane bliver nærmest dagligt imponeret over, hvor godt og sikkert hun arbejder og fører Jane omkring og uden om forhindringer. Jane har tidligere haft to førerhunde, men Nova er den, der hurtigst er faldet til og lærer nye ruter, så derfor bidrager hun hver dag til, at Jane kommer trygt og hurtigt omkring. Hun er en vaskeægte SuperNova.

Mark står med førerhunden Felix, en sort labrador, i Skovtårnet i Gisselfeld Klosters skov

Førerhunden Felix

Førerhundebrugeren: Mark
Førerhunden: Felix

Dorte indstiller førerhunden Felix, som tilhører hendes søn Mark, da Felix er en stor støtte og hjælp for Mark i hverdagen. Felix er årsagen til, at Mark kan opretholde et aktivt liv, hvor de sammen færdes i hele landet til fods samt med bus og tog. Felix giver således stor glæde og overskud i hverdagen for Mark. Derudover er Felix en stor støtte, når livet som blind giver udfordringer og bump på vejen. Derfor fortjener Felix prisen som Årets førerhund.

Førerhunden Kingo, en grå kongepuddel sidder ved siden af et bord og kigger nysgerrigt

Førerhunden Kingo

Førerhundebrugeren: Jannie
Førerhunden: Kingo, 5 år

Lise og Torri indstiller førerhunden Kingo, som er en 5-årig kongepuddel, der tilhører Jannie. Han fortjener prisen, da han hjælper Jannie med at have en normal hverdag med job, hus og familie. Jannie er et socialt menneske med mange projekter. Det kan lade sig gøre takket være Kingo, der er Jannies øjne og fører hende sikkert rundt – både på indkøb, ned til stationen, lange gåture i naturen, på arbejde og møder rundt om i landet. Kingo er altid venlig og mild af sind, så flere stopper op for at tale med Jannie og Kingo. Det spreder stor glæde for alle, de møder på deres vej. Lise kan ikke forestille sig Jannie uden Kingo, da han bidrager til, at Jannie kan leve sit liv som hun gjorde, inden hun mistede synet. Kingo fortjener at blive hyldet som den fantastiske førerhund han er, og alt det han gør og betyder for Jannies trivsel.

Olga står ved siden af førerhunden Cille, en sort labrador iført førerhundebøjle

Førerhunden Cille

Førerhundebrugeren: Olga
Førerhunden: Cille, 5 år

Olga indstiller sin førerhund Cille, som hun har dannet makkerpar med i tre et halvt år. Cille er det bedste, der er sket for Olga, for hun er årsagen til, at Olga kommer uden for på egen hånd. Før turde Olga ikke gå uden for hjemmet, medmindre hendes forlovede var med, men i dag er hun ikke længere bange takket være hendes følgesvend. Med hjælp fra Cille har Olga genvundet sin frihed og selvstændighed. De går derfor lange ture hver dag og udforsker hele tiden nye områder. Cille er hendes bedste ven, hjælper og tryghed. Olga har aldrig følt sig så sikker, som når hun har Cille ved hånden. Derfor har hun også langt færre skrammer og blå mærker på skinnebenene, da den firbenede hjælper fører Olga uden om forhindringer. Cille har også en fantastisk evne til at fornemme, når Olga har en dårlig dag, for så hopper hun nemlig op til Olga og lægger hovedet tæt ind til hende.

Førerhunden Nugga, en sort labrador, sidder i en etue

Førerhunden Nugga

Førerhundebrugere: Jytte og Carsten
Førerhunden: Nugga, 10 år

Anette indstiller førerhunden Nugga på 10 år, som er delehund for ægteparret Jytte og Carsten, efter Carsten mistede sin egen førerhund. Derfor yder Nugga en stor indsats for både Jytte og Carsten, så de føler sig trygge, når de begiver sig ud i trafikken. I hverdagen er Nugga Jytte og Carstens øjne, når de køber ind, og når ægteparret skal sikkert til og fra Aarhus. Hun giver derfor Når Nugga er med i toget eller på restaurant, ligger hun helt stille under stolen og hviler hovedet på Jytte eller Carstens fødder, så hun altid ved, hvor brugeren er. I vinters var Nugga desuden en stor hjælp til at finde vej i sneen og føre udenom store snedriver. Der er ingen tvivl om, at Nugga nyder at være førerhund, da halen logrer ivrigt fra side til side, når hun fører Jytte og Carsten sikkert omkring.        

En lys golden retriever sidder i et sneklædt landskab

Førerhunden Buster

Førerhundebruger: Tijana
Førerhunden: Buster, 5 år

Tijana og hendes familie indstiller førerhunden Buster, der har været Tijanas trofaste makker i tre et halvt år. Tijana fik i sin tid Buster, fordi han skulle hjælpe hende med at komme til og fra arbejde hver dag. Tijana arbejder nemlig som socialrådgiver og skal rundt på mange skoler i Nordjylland. Efter hun har fået Buster, er det blevet nemmere og mere trygt at komme rundt – ikke kun i forbindelse med arbejde, men også i fritiden. Hun er ikke længere bange for at falde eller ramle ind i forhindringer. Om der kommer et trin, trappe eller hul i jorden, fører Buster dem uden om. Buster er ikke kun Tijanas bedste ven, han er også ven for de mange børn, som de møder på skolerne. Derfor fortjener Buster prisen som årets førerhund, for han skaber glæde og berører mange på deres rejse.       

Rikke sidder på gulvet og klapper førerhunden Silke, en sort labrador iført førerhundebøjle, der ligger mellem Rikkes ben

Førerhunden Silke

Førerhundebruger: Rikke
Førerhunden: Silke

Lissy og Rune indstiller førerhunden Silke, fordi hun oplever, hvor stor en hjælp og tryghed, Silke er for førerhundebrugeren Rikke. Inden Rikke fik førerhund, var hun ikke klar over hvor meget energi, hun brugte på at køre i bus, men med Silke ved hendes side er det en helt anden tryg oplevelse. Før var det besværligt at komme ind i bussen, finde et tomt sæde og stige af uden at støde ind i nogen. Men med Silke går det hele nemmere. Rikke har derfor genvundet sin frihed og selvstændighed, da Silke fører an og leder hende uden om forhindringer. Det har gjort Rikke mere selvsikker og fuld af overskud i hverdagen. Silke er også medvirkende til, at Rikke kan bevare sin store interesse for ridning. Til dressurkonkurrencer er Silke afgørende for, at Rikke kan komme sikkert omkring og tilbage til hestetraileren uden at bruge uanede mængder af energi. Man kan tydeligt mærke, at Rikke har fået en ven for livet, en ven som vil være ved hendes side i rigtig mange år.

Førerhunden Bellis

Førerhundebruger: Michael
Førerhunden: Bellis, 10 år

Gitte, Ulla, Verner, Lone og Michael selv indstiller førerhunden Bellis, der er en sød og dejlig flatcoated retriever på 10 år, som danner makker med Michael. Bellis gør faktisk så stor en forskel, at Michael i dagligdagen glemmer, at han har et synshandicap, når han har Bellis ved sin side. Hun hjælper Michael trygt og sikkert med bus, tog og andre steder hvor Michael har brug for det, for eksempel til lægebesøg, en tur på apoteket eller blot en tur til familie og venner. Skal Michael over en trafikeret vej, er han helt tryg ved at lade Bellis klare opgaven, for hun stopper, når der er fare på færde. Bellis hjælper altid Michael sikkert rundt. Også til og fra arbejde, som kun kan lade sig gøre, fordi han har Bellis ved sin side. Hvis Bellis ikke følger Michael med bus og tog fra Viborg til Viby, udenom folk på banegården, ville Michael have svært ved at orientere sig eller være så træt, at han ikke kunne passe sit job. Bellis hjælper også Michael til at motionere og socialisere i en grad, der ikke ville være muligt, hvis han ikke havde Bellis ved sin side. Man bliver glad og stolt af at se de to sammen. De har fuld tillid til hinanden og er allerbedste venner. Bellis er den helt rigtige til at vinde den eftertragtede pris som årets førerhund 2024, da hun gør en kæmpe forskel for, at Michael kan fungere i hans hverdag

Sophie står på en græsmark med førerhunden Fellow ved hendes side, en lys labrador, som dutter hendes hånd med snuden

Førerhunden Fellow

Førerhundebruger: Sophie
Førerhunden: Fellow, 4 år

Gitte indstiller førerhunden Fellow på fire år, som har været Sophies førerhund i to et halvt år. Sophies syn er blevet dårligere over de seneste år, så hun fik sværere ved at orientere sig og færdes sikkert uden for hjemmet. Sådan er det ikke længere med Sophies tro følgesvend Fellow ved hendes side. Sophie kommer nu sikkert omkring i sin egen by og rejser også gerne rundt i landet. Fellow følger Sophie til arbejde, og når denne opgave er fuldført, får Fellow lov til at hilse på de ældre beboere på plejehjemmet til stor glæde for dem. Sophie træner ihærdigt med Fellow, så han bliver ved med at være en dygtig hund, der adlyder hendes kommandoer. Fellow har betydet, at Sophie i dag kan være selvstændig og ikke altid er afhængig af hjælp fra andre.

Henrik står uden for med Molly, en sort labrador iført førerhundebøjle, i den ene hånd og blindestok i den anden hånd

Førerhunden Molly

Førerhundebruger: Henrik
Førerhunden: Molly, 7 et halvt år

Karen indstiller sin mands førerhund Molly på syv et halvt år, da hun oplever, hvordan Henrik føler sig mere fri, modig og mobil med Molly ved sin side. Molly manøvrerer nemlig Henrik uden om parkerede cykler, løbehjul og skilte, så han ikke længere falder eller får buler i panden. De tager til Køge og København sammen med tog og bus og navigerer uden om byens mylder af mennesker og mange udfordringer. Siden Henrik fik Molly, har han været mere selvhjulpen og kan deltage i for eksempel Folkeuniversitetets kurser og andre arrangementer. Molly har endda været med i Vatikanet i Rom på en rundvisning for blinde. Molly er også god for Henriks humør. Han har fået det bedre både psykisk og fysisk, da Molly er opmærksom på Henrik og skal luftes flere gange dagligt i al slags vejr. Derfor er Molly en uvurderlig hjælp – både i hverdagen og på ferie i Danmark og i udlandet.

Rita sidder på hug ved siden af førerhunden Tommy, en sort labrador, som slikker hende på kinden

Førerhunden Tommy

Førerhundebruger: Rita
Førerhunden: Tommy

Rita indstiller sin førerhund Tommy, fordi hun hver dag er taknemmelig for den store forskel, Tommy gør i hendes hverdag. Han fører til punkt og prikke og medvirker til, at hun får et rigere og mere selvstændigt liv – både i arbejdet som præst og i fritiden. Og så kan Tommy noget ganske særligt, han kan finde Ritas stok, samler ting op, hun taber og så henter han altid Ritas hjemmesko, når de kommer hjem. Tommy er meget sikker, når han fører og så finder han nemt busstoppestederne, så hun bruger færre ressourcer på at færdes. Tommy fornemmer også Ritas begyndende høretab og tager højde for det. For nylig forhindrede han Rita fra at falde ned fra et hold trapper. Hun var et kort øjeblik ukoncentreret og troede, at hun havde nået bunden. Da hun vil fortsætte, trækker Tommy hende resolut tilbage, da hun er ved at overse de sidste hold trapper. Det reddede Rita fra at komme slemt til skade. Oplevelser som denne kan gøre Rita utryg ved at færdes, men ikke med Tommy ved sin side. Hun er imponeret over, at han har en føling med Rita og er i stand til at påtage sig flere opgaver, end han er trænet til. Tommy giver frihed og livsudfoldelse, som gør en verden til forskel for Rita.

Søren sidder på en sten med armen om sin førerhund, en lys labrador

Førerhunden Bella

Førerhundebruger: Søren
Førerhunden: Bella, 6 år

Søren indstiller sin førerhund Bella på 6 år, for hun er afgørende for, at Søren kan leve et aktivt liv og bevare sine interesser. Han definerer blindhed som langsommelighedens handicap, men sådan er det ikke, når han følges med Bella, der sikrer, at Søren kan have fart over feltet og samtidig bevæge sig sikkert i trafikken. Sammen begiver de sig ud på kendte og ukendte veje. Med Bella har han genvundet sin frihed og nysgerrighed til livet, da Søren kan komme omkring på selvstændig vis. Med Bella i hånden er uafhængig af andre mennesker og kan tage i teater, til koncerter og på restaurant, som han har lyst. Bella sørger nemlig helt ubemærket for, at de navigerer uden om vejarbejde, stilladser og andre forhindringer. Det giver en stor frihed og spontanitet i hverdagen. Bella sørger også for, at Søren får motion og bevægelse i hverdagen, som er afgørende for Sørens sundhed. Derfor mener Søren fortjener at blive hyldet for alle de gaver, hun giver i hverdagen. Hun er en uvurderlig ven i livet.  

Førerhunden Rex, en sort labrador ligger i græsset

Førerhunden Rex

Førerhundebruger: Michelle
Førerhunden: Rex, 10 år

Michelle indstiller sin førerhund Rex på ti år. De har været et makkerpar i ni år, og Michelle kunne ikke have drømt om en bedre makker. Han er hendes øjne, lyspunkt og klippe i stormvejr. Han er en rigtig god ven, og en smadderdygtig førerhund. Han fører mig sikkert uden om alt, hvad der måtte være af forhindringer – hvad enten det er i nærområdet eller i midtbyen. Han udstråler selvsikkerhed og ro, hvilket også har en rigtig god indvirkning på Michelle. Rex skaber ikke bare frihed, for han skaber også tryghed og masser af glæde.

Conrad, en sort labrador, ligger på et plankegulv

Førerhunden Conrad

Førerhundebruger: Kristina
Førerhunden: Conrad

Anja indstiller førerhunden Conrad, som er Kristins førerhund. Han fortjener prisen, fordi han altid er opmærksom på Kristina og hvordan, hun har det. Hvis de to er uden for og der sker noget som gør, at Kristina får det dårligt, er han vaks til at finde en, hun kan bede om hjælp. Derfor er han en stor tryghed for Kristina, når de færdes uden for.  

Indstil en førerhund

Alle førerhundebrugere og pårørende kan indstille en førerhund til Årets Førerhundepris. Du kan indstille en førerhund indtil den 17. marts, hvorefter eb fagjury udvælger tre nominerede. Førerhunden skal opfylde følgende kriterier for at blive indstillet til prisen:

  • Hunden skal være certificeret efter internationale standarder, som for eksempel IGDF-standarden
  • Hunden skal yde et særligt bidrag til brugerens frihed
  • Hunden skal gøre en væsentlig forskel for sin bruger.

Send din indstilling til Dansk Blindesamfund på mail