Se de nominerede førerhunde

På Førerhundens dag den 24. april kårer Dansk Blindesamfund og Landsforeningen af Førerhundebrugere Årets førerhund 2024. Prisen hylder førerhunde og deres betydningsfulde rolle for blinde og svagsynede.

En rund badge i gule og orange farver med teksten Årets Førerhund 2024. Der er også et ikon for en førerhund samt poteaftryk.

En fagjury har udvalgt tre førerhunde blandt de indstillede. Bellis, Bertha og Tommy er blandt de udvalgte, for de udgør alle en uvurderlig støtte og berigelse for deres bruger. De er med til at sikre, at deres bruger kan færdes sikkert i trafikken, være aktiv på arbejdsmarkedet, have et aktivt fritidsliv og stor selvstændighed.

Du kan nu stemme på din favorit og være med til at afgøre, hvilken førerhund der løber med titlen som Årets førerhund 2024. Blandt alle stemmer trækker vi lod om et SuperGavekort til en værdi af 500 kroner

Du kan nedenfor læse om de tre nominerede hunde, inden du afgiver din stemme.

Bliv klogere på de tre nominerede herunder

Nærportræt af førerhunden Bellis, en sort flatcoated retriever, der sidder på en græsplæne med åben mund

Førerhunden Bellis

Førerhundebruger: Michael
Førerhunden: Bellis, 10 år

Bellis er en sort flatcoated retriever på 10 år, som er en uundværlig følgesvend for Michael. Hun er Michaels øjne i trafikken og sørger for, at Michael kan gå i et højt tempo, navigere på Aarhus Hovedbanegård og zigzagge uden om mennesker og forhindringer. Det er alt sammen medvirkende til, at Michael bruger færre ressourcer på at færdes og kan varetage sit arbejde og have et aktivt fritidsliv. Når de to følges, føler Michael sig ikke begrænset af sit synshandicap.

Førerhunden Bertha, en lys golden retriever

Førerhunden Bertha

Førerhundebrugeren: Heidi
Førerhunden: Bertha, 11 år

Bertha er en lys golden retriever på 11 år, som sørger for, at Heidi ikke længere har buler i panden og skrammer på skinnebenene. Hun har nemlig Bertha til at føre hende uden om forhindringer og give hende tryghed, når hun færdes i trafikken. Den firbenede hjælper er så dygtig, at hun ved, hvornår den rigtige bus kommer, og hvornår de skal af igen. Når busstoppestedet bliver annonceret i højtaleren, hopper Bertha ud i midtergangen og er klar til at stige af bussen. Det gør Heidis liv langt mindre ressourcekrævende.

Nærportræt af førerhunden Tommy, en sort labrador iført førerhundebøjle, som kigger direkte i kameraet med store hundeøjne.

Førerhunden Tommy

Førerhundebruger: Rita
Førerhunden: Tommy, 4 år

Tommy er en sort labrador på fire år, som hver dag gør en kæmpe forskel i Ritas liv. Han gør, at Rita kan bevæge sig friere og ubekymret, da han fører uden om forhindringer. Når hun følges med ham, kan hun opretholde et aktivt liv og sit arbejde som præst. Han sørger nemlig for, at Rita kommer trygt og sikkert på arbejde og har overskud til at udføre sin præstegerning. Tommy kan også noget ganske særligt, da han kan finde Ritas blindestok, samler ting op, hun taber, og så fornemmer han Ritas begyndende høretab og tager højde for det. 

Kriterierne for Årets førerhund

  • Hunden skal være certificeret efter internationale standarder, som for eksempel IGDF-standarden
  • Hunden skal yde et særligt bidrag til brugerens frihed
  • Hunden skal gøre en væsentlig forskel for sin bruger.

Fagjuryen har særligt lagt vægt på, at alle tre førerhunde bidrager med frihed og selvstændighed samt gør en væsentlig indsats for, at deres bruger kan være aktiv på arbejdsmarkedet.