Sådan uddanner vi førerhunde
Siden 1949 har Dansk Blindesamfund uddannet førerhunde, der hver dag gør en vigtig forskel for blinde og stærkt svagsynede.
Det tager omkring to år at uddanne en førerhund, og arbejdet begynder allerede, når hvalpene omhyggeligt udvælges hos opdrætter. Når hvalpene er otte uger, flytter de ind hos en foderværtsfamilie, der tager sig kærligt af hvalpen, indtil den er halvandet år og klar til at begynde den egentlige træning hos en førerhundeinstruktør. Efter en godkendelsesprøve udplaceres førerhunden hos brugeren og bidrager med frihed og tryghed.
Udvælges hos opdrætter
Kommende førerhunde begynder deres liv hos opdrætter, hvor de fødes, og i en alder af seks-syv uger udvælges hvalpene nøje til opgaven af vores førerhundekonsulent. Der lægges stor vægt på, at hvalpene besidder ro og samarbejdsvilje, da det er vigtige egenskaber for en kommende førerhund.
For at finde de bedst egnede kandidater udfører førerhundekonsulenten en række tests for at se, hvordan hvalpene reagerer i situationer, hvor de blandt andet overraskes af lyd og bevægelse. Reaktionen siger nemlig noget om hvalpenes mod, nysgerrighed og evne til at komme sig efter en forskrækkelse.
Socialisering hos fodervært
Når hvalpene er otte uger gamle, flytter de hjem til en foderværtsfamilie, der giver hvalpene en god og tryg start på førerhundelivet. Her bor de i halvandet år, indtil de er klar til at flytte hjem til en af vores førerhundeinstruktører og påbegynde den egentlige træning.
Det er foderværtens opgave, at hvalpen socialiseres, så det bliver en glad, tryg og harmonisk hund, der ikke er bange for at færdes blandt mennesker og andre hunde. Hvalpen skal derfor have alsidig miljøtræning og mange oplevelser i at samarbejde med mennesker. Det er foderværtsfamilierne, som danner fundamentet til hundenes fremtidige karriere som førerhunde.
Foderværtsfamilierne lærer også hvalpen helt basale færdigheder som at gå pænt i snor, komme, når der bliver kaldt, og færdes overalt fra stille villaveje til større byer med liv og larm. Hvalpene skal også blive fortrolige med at køre i tog og bus.
Under hele forløbet er der tilknyttet en førerhundeinstruktør, der ca. en gang om måneden hjælper med opdragelse og træning af hvalpen.
Se videoen fra hvalp til førerhund
Træning hos førerhundeinstruktør
I en alder af halvandet år er førerhundene klar til at påbegynde den sidste del af træningen til førerhunde. Det indebærer, at de flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i ca. fem måneder, før den kommer hjem til brugeren. Her lærer førerhundene 34 kommandoer og at føre uden om forhindringer som vejarbejde, cafeborde og parkerede cykler. Det er også vigtigt, at førerhundene lærer at stoppe ved alle nedadgående kantsten og finde en ledig plads i bussen, nærmeste dør og rejsekortstandere på perronerne.
Der bliver lagt vægt på, at førerhundene trænes i afvekslende miljøer som i hjemmet, i butikker, på stationer og andre offentlige steder. Den alsidige træning betyder, at hundene bliver fortrolige med at arbejde i mange forskellige situationer. De skal også lære at bevare overblikket og færdes upåvirket i alle slags situationer, så den kommende førerhundebruger kan bevæge sig sikkert, frit og uafhængigt i trafikken.
Positiv træning
Dansk Blindesamfunds førerhunde skal lære glæden ved samarbejdet, så derfor træner alle førerhundeinstruktører hundene med positiv træning. Det sikrer motiverede hunde og involverer brugen af godbidder som belønning for ønsket adfærd. Vores erfarne instruktører kombinerer deres menneskelige indsigt med deres faglige viden om hundetræning, hundens adfærd og relationen mellem bruger og førerhund.
Godkendelsesprøve
Når hundene er færdiguddannede, skal de gennemføre en godkendelsesprøve, inden de er klar til at gøre en forskel for en blind eller stærkt svagsynet. Prøven skal blandt andet sikre, at førerhundene kan adlyde de 34 kommandoer og bevare overblikket uden at blive forstyrret af det, der sker omkring dem. Under en del af prøven er førerhundeinstruktøren udstyret med blindestok og bind for øjnene, så førerhundene får en realistisk fornemmelse af at føre et menneske med synshandicap. Når førerhundene består prøven, kan de officielt kaldes førerhunde og er klar til at flytte hjem til deres bruger og bidrage med frihed og tryghed i hverdagen.
Se videoen om førerhunde på arbejde
Flytter hjem til bruger
Når det rette match er fundet, flytter førerhunden hjem til bruger, så et nyt spirende venskab og makkerskab kan begynde. Så snart førerhunden er udplaceret, begynder undervisningen i det vigtige samarbejde. Førerhund og bruger får nemlig 20 timers samtræning, hvor det nye makkerpar lærer hinanden at kende og bliver trygge i hinandens selskab. Det foregår altid i brugerens nærområde, da de øver og afprøver de ruter, som brugeren benytter i det daglige. Det kan for eksempel være turen til arbejde, købmanden eller familiemedlemmer.
Gennem løbende kurser og tæt opfølgning sikrer Dansk Blindesamfunds førerhundeordning, at bruger og førerhund hele tiden matcher hinanden i det makkerskab, der er så vigtigt for begge.