Sådan kommer du i gang med at lytte til digital radio

Du har mange muligheder for at lytte til radio. Læs her, hvordan du kommer i gang.

Blinde og svagsynede har traditionelt været flittige radiolyttere, og i takt med den teknologiske udvikling har radiolytningen rykket sig fra transistorradioen til digital radiolytning både på telefon, intelligente højtalere med stemmestyring og smart TV.

Fordelen ved digital radio er, at du kan lytte til flere kanaler, og du kan lytte, når du vil, og hvor du vil. Det skyldes, at du selv kan finde det program, du vil høre, og ikke behøver at sidde klar, når det bliver sendt live.

Tilgængelig radio for blinde og svagsynede

Fælles for mange af de digitale løsninger er dog, at de er menustyrede og derfor kan være svære at overskue for svagsynede. Måske har de en berøringsfølsom touchskærm, og så har de sjældent tale. Disse forhold gør en stor del af de kommercielle bordradioer og internetradioer svære eller umulige at anvende.

Heldigvis er der muligheder og alternativer, der gør, at du som blind eller svagsynet har muligheder for at lytte til digital radio eller internetbaseret radio.

DAB med stort display og oplæsning

Der findes i dag en enkelt DAB+-radioproducent, der sælger en tilgængelig radio med tale og et relativt stort display. Radioen er en bordmodel, og der er mulighed for at få oplysninger om frekvens og navn på radiostationen. Dette læses op med syntetisk tale via en lille USB-pind, der forsyner radioen med syntetisk tale. Læs mere om den under afsnittet “Sådan lytter du til digital radio”.

Podcasts

Mange radiostationer sender de fleste af deres udsendelser ud som podcasts.

Podcasts er udsendelser, som du kan abonnere på, således at udsendelserne automatisk hentes ned på for eksempel din smartphone. På den måde kan du høre eller genhøre en udsendelse, når du har lyst og tid til det. Der findes desuden utallige podcasts, der ikke udsendes som radioprogrammer i æteren, og som kan have et mere snævert fokus. Dansk Blindesamfund udsender for eksempel flere podcasts med forskellige fokusområder.

Sådan lytter du til digital radio

Foretrækker du at lytte til radio på en bordradio, er DAB+ radioen fra NOXON radio et godt bud. Det er en bordmodel udformet i valnøddetræ og med tydeligt markerede knapper, en god lyd samt indbyggede opladelige batterier, så du kan tage radioen med i haven eller på altanen. Radioen har syntetisk tale, så du kan navigere rundt i menuer samt få oplyst frekvens og navnet på stationen, du lytter til.

Lyt til radio på mobil eller tablet

Har du tilknyttet data på dit mobilabonnement, hvilket du kan tjekke med din teleudbyder, har du mulighed for at lytte til radio og podcasts på din smartphone, mens du er på farten. Hvis du vil lytte hjemmefra, kan du også koble din telefon på Wifi-netværket.

Der findes utallige apps til radiolytning, og mange er rimeligt tilgængelige. Følgende kan nævnes:

  • DR Lyd – lyt til DR’s podcasts: Debatter, true crime, musik, videnskab og kultur. Hør P1, P2, P3, P4, P5, P6 Beat og P8 Jazz live
  • Radio Danmark – Lyt til musik, podcast og nyheder. Mere end 150 radiostationer er samlet på denne kanal
  • TuneIn Radio & sports – lyt til internationale radiostationer som CNN, FOX News Radio, NPR and BBC. Du kan også blive opdateret på den internationale sportsdækning som NFL og MLB

Sådan gør du:

  1. Åbn din telefon, iPad eller anden tablet.
     
  2. Åbn din App Store (Iphone) eller Google play store (Android).
     
  3. Søg på den radiostation, du gerne vil høre, for eksempel DR, Radio24Syv eller Tunein radio.
     
  4. Tryk på hent og godkend med dit apple ID på din iPhone eller tryk accepter og download i Google Play store, og appen hentes.
     
  5. Find den hentede app på din hovedskærm, hvor dine øvrige apps befinder sig og åbn den. Første gang skal du måske give lov til en række ting samt godkende betingelser, før du kan tage appen i brug.
     
  6. Bevæg dig rundt i appen og lær den at kende. Ofte er der både mulighed for at høre live radio samt genhøre udsendelser, der afspilles som Podcast. Du kan høre mange radioudsendelser via podcast. For eksempel findes mange af DR og Radio24Syvs udsendelser som podcasts, der kan abonneres på.

Sådan hører du radio via din computer

Du kan også høre digital radio ved at bruge din internetbrowser. Fra langt de fleste radiokanalers hjemmesider kan du streame radio via en netradio-afspiller. På den måde kan du høre det program, der bliver sendt i radioen lige nu. Men mange større radiokanaler arkiverer også tidligere sendte udsendelser, som du kan lytte til, når du har lyst. Ikke alle hjemmesider er dog lige tilgængelige. DRs hjemmeside er tilgængelig, og ligeledes er Radio 24syv nogenlunde tilgængelig. Deres afspilknap er ikke korrekt opmærket for skærmlæsere, men hedder Void0-knap i jaws.

Sådan lytter du til digital radio via en internetbrowser:

  1. Åbn din computer.
     
  2. Åbn din internetbrowser, for eksempel Chrome eller Internet Explorer eller Safari på MAC.
     
  3. Søg på den kanal, du gerne vil finde, for eksempel med Google søg-maskine.
     
  4. Klik ind på hjemmesiden.
     
  5. Find deres radioside og følg derefter sidens instruktioner.
     
  6. Hør radio.

Sådan lytter du til digital radio på dit TV

Der er også mulighed for at lytte til radio via TV. For mange blinde og svagsynede er det dog næppe det første valg, da navigation og opsætning i mange tilfælde er besværligt eller umuligt.

Der findes dog en række smart TV’er med indbygget skærmlæser og tale, hvor det vil være muligt at sætte radiolytning op. Det forudsætter, at man køber et Android TVOS-baseret TV fra for eksempel Sony eller Panasonic.

Ejer du en ekstern enhed som for eksempel Google Chromecast eller Apple TV, kan du sende det digitale signal fra din smartphone eller tablet til dit smart TV. Det kræver, at både din telefon og dit TV er koblet på det samme WIFI.

Hør digital radio i stuen

Til sidst skal nævnes, at der findes en række internethøjttalere eller intelligente højttalere, som giver mulighed for at høre digital radio på eksisterende musikanlæg eller på selvstændige højtalere. De styres oftest via en app via smartphone. Her skal nævnes 3 muligheder:

  1. Sonos er meget populært blandt blinde og svagsynede, blandt andet fordi deres højtaler-produkter er yderst lette at sætte op, også som blind og svagsynet, deres app er helt tilgængelig og man har mulighed for at lytte til både live radio (via Tunein) og Podcasts via blandt andet Tunein, Stitcher radio og mange flere, ligesom man også kan lytte til sin smartphones musiksamling via sit stereoanlæg. Sonos giver mulighed for stemmestyrede højtalere, der gør, at man kan tale til dem.
     
  2. Google Home er Googles svar på intelligente højtalere, som lytter til din stemme, og som du kan bede om at spille musik, søge på google og meget mere, som tidligere nævnt på engelsk, men meget snart også på dansk.
     
  3. Amazon har lavet højtalerløsninger, som man kan tale til via den stemmeassistent, der hedder Alexa. Alexa lytter til din stemme og kan udføre mange kommandoer, for eksempel søge opslag på Wikipedia, spille musik, finde nyheder og meget mere. Desværre findes den ikke på dansk endnu.

Som det ses, er der mange muligheder for digital radiolytning. Uanset om du sidder hjemme i sofaen, er i haven eller ved stranden eller måske vil høre et godt podcast på rejsen, så er der tilgængelige muligheder lige ved dine fingerspidser.