Hovedmenu

Navigation

Forebyg øjenskader med solbriller

De fleste af os bruger solbriller for at undgå at blive blændet af solen, men vidste du, at solen også er farlig for dine øjne og kan medføre øjenskader?

Ældre smilende mand og kvinde med solbriller. Foto: Istock. Kilde: optikerforeningen.dkTekst: Anne Marie Tiedemann
Foto: Istock · Kilde: www.optikerforeningen.dk

Menneskets krop er på mange måder fascinerende. Den har en helt fantastisk og unik egenskab, som gør, at den kan erstatte ødelagte celler i vores system. Men øjnene er en undtagelse. Hvis du får øjenskader, så er kroppen ikke i stand til at “reparere” dine øjne, og derfor er det ekstra vigtigt at passe godt på dem og forebygge, at der opstår skader som fx ved UV-stråling.

Hver gang du opholder dig udenfor, udsætter du ikke alene din hud, men også dine øjne, for solens skadelige UV-stråler. UV-stråling er usynlig, men findes overalt. Vand, sne, sand og beton reflekterer alle sollyset, og det betyder, at du ikke nødvendigvis er sikret under en parasol eller i forbindelse med skydække. Faktisk er det kun regn, tåge og lave skyer, der reducerer eksponeringen for UV-stråling betydeligt.

Solbriller gør en forskel

Grå stær og i værste fald kræft i og omkring øjnene er nogle af de alvorlige følger, der kan opstå af for meget sollys. Men over 70 procent af danskerne er ikke klar over, hvilke skadelige effekter solens UV-stråler kan have på øjnene, hvis de ikke beskytter sig. Et EU-finansieret forskningsprojekt viste sidste år, at UV-strålingen i Skandinavien er på højde med Sicilien i Italien om foråret. Derfor er det at gøre det til en vane at bære solbriller, uanset om du spiller beachvolley på stranden i juli eller står på ski i januar, en rigtig god idé.

Sollyset kan medføre uoprettelige skader på øjet

UV-indekset er en international måde at måle intensiteten af UV-stråling midt på dagen. I Danmark er UV-indekset højst 1 på en vinterdag og mindst 7 på en sommerdag. Når UV-indekset er mere end 3, anbefales det, at man beskytter sig. Beskytter man ikke øjnene, kan man få uoprettelige øjenskader.

Steffen Heegaard, der til daglig er overlæge på Glostrup Hospital, bekræfter, at det er vigtigt at være opmærksom på de farlige UV-stråler. Han siger: ”UV-stråler kan være en afgørende årsag til modermærkekræft, både i selve øjet og på øjenlågene, eller hudkræft omkring øjet. Samtidig er solens stråler også relateret til grå stær og sygdommen pterygium, en grålig slimfold, som vokser ind over hornhinden, og som forstyrrer synet. Med enkle, fornuftige tiltag kan man dog reducere risikoen for de farlige sygdomme: ”Gå ind i skyggen eller brug en hat, solcreme eller solbriller, der dækker hele øjenregionen. Og helt generelt mener jeg, at danskerne skal blive bedre til at tænke beskyttelse af hele kroppen mod sollyset,” siger overlægen, der samtidig kan oplyse, at cirka 400 danskere årligt bliver opereret for hudkræft på øjenlåget, som er forårsaget af UV-lys.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler også brugen af solbriller, og mange lande har de seneste år indarbejdet beskyttelse af øjnene med solbriller i deres solråd.

"Herhjemme er mange heldigvis bevidste om Kræftens Bekæmpelses fire solråd, men de kunne med fordel udvides med et femte råd, nemlig: beskyt dine øjne med solbriller."

Sådan vælger du de rigtige solbriller

Solbriller skal naturligvis beskytte øjnene 100 procent mod solens skadelige UV-stråler, men der er mange parametre at have med i overvejelserne, når man skal finde den optimale solbrille. Gode solbriller fjerner UV-strålingen, reducerer lysmængden, så man slipper for at misse med øjnene, fjerner eller reducerer også reflekteret lys og gør det mere behageligt at opholde sig ude i stærkt sollys.

6 ting, du bør overveje, når du køber solbriller

UV-beskyttelse

Kik efter solbriller, der beskytter 100 procent mod solens UVA og UVB-stråler og slutter tæt til ansigtet. CE-mærket garanterer UV-beskyttelse.

Farver

Vælg en farvenuance, der passer til dit behov. Solbrilleglas findes i mange farver og filtrerer lyset forskelligt. Brunt glas øger for eksempel kontrasten, grønt glas reducerer blænding, gråt glas er et godt neutralt glas, der reducerer lyset, uden at farverne, man kikker på, ændres, og gult glas giver god kontrast under dårlige lysforhold.

Polariserede glas

Fjerner reflekser fra vand, sne og en våd vejbane, da den polariserende effekt i glassene udelukker lys fra vandrette flader.

Toner

Glas fås med forskellige toner, men ikke alle er lige egnede til det direkte sollys. Kik efter solbriller, der filtrerer omkring 75-90 procent af det synlige lys. Kik evt. dig selv i spejlet. Hvis du let kan se dine øjne gennem glassene, er de sandsynligvis for lyse.

Bilkørsel

Husk, at solbriller til brug ved bilkørsel ikke må være tonet mere end 90 procent.

Behov

Overvej, hvilke aktiviteter du skal bruge solbrillerne til. Nogle glas og stel er bedre egnet til bestemte typer af aktiviteter end andre. Tænk blot på, hvor forskelligt lyset er, afhængig af om du befinder dig på åbent hav eller en fortovscafé.

Vælg det rigtige glas

Det er vigtigt at vælge det helt rigtige solglas, da det har betydning for, hvor godt man ser og kan øge sikkerheden i en given situation. Nedenfor kan du blive lidt klogere på, hvilke solbrilleglas der findes, og hvilke effekter de har.

Polariserede glas

udelukker det lys, der reflekteres fra vandrette flader fx vand, sne eller en våd vejbane. Det gør dem velegnede til bilkørsel i regnvejr, til brug på havet eller på skiløjpen.

Farveskiftende glas

tilpasser sig lysforholdene. Indenfor er glassene klare som almindelige brilleglas, og udenfor bliver de mørke som solbriller, når de udsættes for sollys.

Spejlglas

kaster reflekser tilbage og eliminerer genskin fra sollyset og øger øjnenes komfort. Det gør dem velegnede til vand- og skisport.

Antireflekterende glas

reducerer distraherende reflekser, forbedrer kontrast, udsyn og komfort under forskellige lysforhold.

Kontrastforøgende glas

dæmper den blå del af lyset, hvilket giver et klart syn med tydelige kontraster. En god idé ved udendørs sportsaktiviteter.

Beskyt børnenes øjne

Børns øjne er særligt følsomme over for UV-stråling, da linserne er klarere og pupillerne større end hos voksne. Derfor er det vigtigt at beskytte øjnene med solbriller i en tidlig alder.

Barn med solbriller siddende på en stol. Foto: Istock

 


printerikonPrintvenlig
Forfatter: Anne Marie Tiedemann
Oprettet af webredaktør
Publiceret 12/05 2015
Sidst opdateret 12/05 2015