Frivillig i Røde Kors: ”Hun er jo et omvandrende Google Maps”

Coronanedlukningen af Danmark har haft store negative konsekvenser. Men nogle positive resultater er der kommet ud af det seneste års forandringer. Fx et nyt samarbejde mellem Røde Kors og Dansk Blindesamfund giver flere blinde og svagsynede mulighed for at komme ud at gå og samtidig få en god snak.

Hanne Eriksen tager sin hvide stok frem og guider med sikker hånd rundt i Fruens Bøge ved Odense, et område hun har boet i nærheden af det meste af sit liv. ”Her stod vi på ski ned af bakken, da jeg var barn. Når det blev for kedeligt, kørte vi ned af bakkerne mellem træerne derovre,” forklarer Hanne, mens vi bevæger os rundt på stierne. Hanne kan stadig orientere sig ved hjælp af sit syn. Men hun bliver hurtigt træt, når hun også skal bruge energi på at orientere sig om bananskræller, småpinde og huller i vejen.

Kvinde går i skov med sin hvide stok
Hanne Eriksen viser rundt i Fruens Bøge i Odense. Hun bliver meget mindre træt, når hun har mulighed for at gå med en ledsager.

 

Da Hanne via et nyhedsbrev fra Dansk Blindesamfund så muligheden, meldte hun sig hos Røde Kors. I løbet af kort tid havde hun kontakt med tre forskellige frivillige, blandt andre Justine Hald og Nikolaj Skovmose. De kender ikke hinanden og går med Hanne på forskellige tidspunkter.

"Vi har jo alle godt af at komme ud i den friske luft."

Justine, der er studerende, forklarer, hvorfor hun meldte sig som frivillig: ”Under første nedlukning havde jeg bare den her følelse af, at vi jo skulle hjælpe hinanden. Hvor jeg før ikke havde meget ekstra tid i hverdagen, var der pludselig masser af tid. Vi sad der og lagde puslespil og ventede på, at der skulle ske et eller andet. Så meldte jeg mig til Røde Kors Paratnetværk.”

Det skete dog ikke uden overvejelser: ”Det er meget distanceret, når man melder sig som frivillig. Men når der så pludselig kommer en person og et ansigt på, bliver det meget konkret. Først tænkte jeg på, om vi overhovedet kunne finde noget at tale om. Men med Hanne viste det sig bestemt ikke at være et problem. Det var vildt spændende at høre perspektiver fra en, der kommer fra en helt anden generation. Derudover er hun jo et omvandrende Google Maps. Jeg ser steder i Odense, jeg slet ikke kender til.” 

Hanne viser således Odense og omegn frem, mens hun selv får mulighed for at gå i et højere tempo end ellers. Nikolaj, der også er studerende, får også selv meget ud af gåturene med Hanne: ”Vi har jo alle godt af at komme ud i den friske luft og bevæge os. Det er noget nemmere at få gjort, når jeg fx har Hanne, der venter på, at jeg kommer.”

Ung mand i t-shirt smiler med en bygning i baggrunden.
Nikolaj er glad for at komme ud at gå - og gøre forskel for en anden samtidig.

For begge frivillige er det afgørende, at det kan passe ind i hverdagen: ”For mig var det ikke afgørende, om det var en gåtur eller hjælp til at handle ind. Men det skulle passe i min hverdag med studier,” forklarer Nikolaj, der er ved at færdiggøre sit speciale i biomedicin.

Hanne nyder gåturene og håber de giver hende mulighed for at deltage i vandreferier fremover, da hun holder vandrebenene i gang.  Det giver hende mulighed for at deltage i andre aktiviteter, men lægger også en begrænsning på planerne på altanen: ”Jeg overvejede at plante tomater på min altan. Men hvis muligheden pludselig byder sig for at komme med på en vandreferie, vil jeg ikke være bundet af at skulle passe dem. Så hellere komme ud at opleve noget.”

Fakta: Røde Kors Paratnetværk har frivillige landet over, der hjælper med blandt andet indkøb og ledsagelse til fx gåture. Ring til 35 29 96 60 på hverdage kl. 10-14 og bliv oprettet, uanset om du vil hjælpe eller har brug for hjælp.

Dansk Blindesamfund etablerer kontakt mellem blinde og svagsynede og Røde Kors. Hør nærmere hos Ulrik Gade Husted fra Dansk Blindesamfund på 92 82 29 34 eller ugh@blind.dk