Zetland

Som medlem af Dansk Blindesamfund kan du lytte gratis med på den digitale avis Zetland, der dagligt udgiver artikler på lyd om emner, der er oppe i tiden. Læs her, hvordan du kommer godt i gang med at bruge Zetland-appen.

Hvordan bliver jeg oprettet som medlem af Zetland?

For at blive medlem skal du kontakte medlemsservice og oplyse, at du gerne vil være medlem af Zetland.

Medlemsservice er klar til at hjælpe dig

Når du er blevet oprettet som medlem af Zetland, vil du modtage en mail fra Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard med emnefeltet ”Velkommen til Zetland”. Åbn mailen, læs den indledende velkomsttekst og hent så Zetland-appen. Følg anvisningerne i mailen eller søg selv efter ”Zetland” i Apples App Store eller på Google Play.

Dit første login

  1. Når du har hentet Zetland-appen ned til din smartphone eller tablet, åbner du appen, og du bydes velkommen. Du trykker på Kom i gang her, hvorefter en side åbner sig.
  2. Her er forskellige muligheder for at logge på, herunder med Facebook eller Google. Hvis den mailadresse, du bruger på Facebook, er magen til den, du er tilmeldt Zetland, så kan du trykke på LOG IND MED FACEBOOK og springe til punkt 6. Hvis din konto er en Googlekonto, kan du trykke LOG IND MED GOOGLE og springe til punkt 6. Vil du derimod hellere logge ind ved at angive mail og kodeord, så find teksten Har du glemt dit kodeord? og tryk på den.
  3. Indtast den mail, du har angivet ved tilmeldingen til kartoteket, tjek at din mail er skrevet rigtigt og tryk på knappen Send e-mail.
  4. Nu modtager du en mail fra Zetland med titlen Nyt kodeord til Zetland. Åbn mailen og tryk på linket Tryk her for at skifte dit kodeord.
  5. Indtast nu det kodeord, du ønsker at anvende, og gentag det nye kodeord. Bemærk at godkend-knappen ikke har nogen label og blot siger Knap. Der arbejdes på at finde en tilgængelighedsløsning på dette.
  6. Nu kan du åbne Zetland-appen og logge ind med din mail og det kodeord, du selv har valgt, eller med Google eller Facebook, hvis du har valgt det. Se punkt 2.
  7. Har du valgt at logge ind med Google eller Facebook, vil du modtage en mail fra Zetland med besked om, at dit kodeord er blevet nulstillet. Du kan vælge at følge anvisningerne i den mail, hvis du også gerne vil kunne logge ind med mail/kodeord.

Brug af appen

Når du er logget på Zetland, kan du navigere mellem artiklerne ved at ”hoppe” fra overskrift til overskrift ved brug af Voiceover eller TalkBack.

Når du åbner appen, vil du blive budt velkommen med et godmorgen, god formiddag eller godaften afhængigt af tidspunktet på dagen. For at få den besked til at forsvinde for Voiceover-brugere skal du trykke en finger ned på skærmen, og velkomsten erstattes af artikeloversigten.

Du kan enten afspille artiklen, hvorefter artiklen går i gang med at blive oplæst, typisk af forfatteren selv. Eller du kan læse artiklen, hvorefter den åbner op, og du kan læse den i en tekstudgave, hvor du kan anvende forstørrelse eller et braille-display. Vælger du at læse artiklen, kan du også deltage i onlinediskussioner med andre Zetland-medlemmer.

Under menuen Indstillinger kan du blandt andet ændre på afspilningshastigheden ved blot at trykke på punktet Afspilningshastighed, der som udgangspunkt afspiller uden hastighedsforøgelse. Men trykkes på symbolet, ændres hastigheden og bliver hurtigere og hurtigere – det hurtigste er 1.5 normal hastighed. Trykkes igen efter 1.5, går man tilbage til ”normal” læsehastighed. Når du er færdig med at vælge indstillinger i appen, skal du huske at lukke indstillingerne igen med luk-knappen.

Zetland på hjemmesiden

På zetland.dk kan du logge på med din mailadresse og kodeord for at læse eller lytte til Zetlands artikler. Vi anbefaler dog, at man anvender appen, da den er mest tilgængelig på nuværende tidspunkt. Det er dog muligt at anvende siden som blind og svagsynet, om end med lidt besvær.

Når du går ind på zetland.dk for første gang, har du i toppen af skærmen en log ind-knap.

Tryk på den og vælg Log på i den menu, der fremkommer længere nede på siden. Som skærmlæserbruger kan det være en fordel at anvende linkoversigten. Nu har du mulighed for at logge på med dit brugernavn og adgangskode som beskrevet ovenfor.

Når du er logget på, kan du finde artiklerne ved at vælge Hjem, hvor hovedsiden med artiklerne fremkommer. Ved de fleste artikler er der et afspilningsikon, som begynder at afspille artiklen, når det aktiveres.

Afspilningsikonet ændrer dog ikke beskrivelse, så selvom den stadigvæk viser Play, kan du sagtens trykke på knappen, og den stopper straks afspilningen.

Nu er du klar til at udforske Zetland og få udvidet din horisont og blive klogere på tidens vigtigste begivenheder.