Aktiv Familieferie skaber langvarige venskaber

For mange familier med synshandicap tæt inde på livet er uge 30 reserveret, hvor Aktiv Familieferie afholdes på Fuglsangcentret. Her udveksler familierne erfaringer og knytter venskaber, der varer længere end ferieugen.

Med forsigtige strøg farvelægges børnenes øjenlåg. 6-årige Valentina er lynhurtig til at udvælge sin yndlingsfarve lyserød, mens neglene pensles med glimmer neglelak. Børnene smukkeseres til den store afslutningsfest i aften. En hyggelig uge på Aktiv Familieferie er nemlig ved at lakke mod enden.

Astrid lægger øjenskygge på 6-årige Valentina
Copyright Henrik Frydkjær

Mens børnene får sat hår og lagt make-up, er forældrene stimlet sammen, og samtalen falder på frikadeller og den perfekte stegeskorpe. En af fædrene deler ivrigt ud af sine gode råd til, hvordan man kan høre forskel på, om frikadellerne er færdige eller ej. De andre lytter interesserede og kommer med input. Det er nemlig noget af det unikke ved Aktiv Familieferie. Familier med synshandicap tæt inde på livet kan udveksle erfaringer og fif, som gør hverdagen lidt nemmere.

Malia viser sine fingre, der er nylakeret med blå neglelak
Copyright Henrik Frydkjær

Ikke alene

”Det er rart at snakke med andre og finde ud af, hvordan de klarer hverdagen, for så føler man sig ikke helt alene. Fællesskabet her er helt fantastisk”, siger 45-årige Sandra Pedersen, der er mor til Valentina og på Aktiv Familieferie for første gang – men bestemt ikke sidste gang.  

”På Aktiv Familieferie føler jeg mig på lige fod med de andre. Jeg mistede pludselig synet, hvor hele min verden blev vendt på hovedet, og jeg skulle vænne mig til en helt ny hverdag. Men her føler jeg mig som alle andre. Jeg skal ikke undskylde, at jeg fejler noget", fortæller Sandra, der er glad for den forståelse, de andre forældre udviser. 

6-årige Valentina er ved at få sat hår
Copyright Henrik Frydkjær

I begyndelsen var hun dog lidt bekymret for, hvordan datteren ville reagere. Men de bekymringer er nu pakket langt væk, for der gik ikke lang tid, før Valentina fandt jævnaldrende legekammerater. Her kan familierne holde et tiltrængt pusterum fra hverdagen med synshandicap, og børnene kan slippe det ansvar, som de nemt kan påtage sig i hverdagen, når mor eller far ikke kan se.

”I ferieugen har Valentina fået mod på at gøre ting på egen hånd. Hun har fundet ud af, at det er okay bare at være Valentina på 6 år i stedet for at være opmærksom og passe på mig”, forklarer Sandra, der kun har fem procent syn tilbage på det venstre øje. Derfor er hun heller ikke i tvivl om, at det er godt for Valentina at opdage, at hun ikke er den eneste med en synshandicappet mor.

Vennerne forstår   

”Valentina er lige startet op i førskole, hvor hun føler sig anderledes sammenlignet med de andre børn, fordi jeg har svært ved at se”, fortæller Sandra.

Den følelse kender Liva alt for godt. I skolen er hun den eneste, der har en svagsynet mor.  

”Det er rart at være sammen med andre som ved, hvordan det er. Mine klassekammerater kan nemt glemme, at min mor ikke ser så godt. Her kan jeg nøjes med at sige det en gang, og så husker de det, fordi deres forældre også ser dårligt”, forklarer 9-årige Liva, der er ked af, at ferieugen på Fuglsangcentret er slut i morgen. Hun synes, at ugen er gået alt for stærkt. De har også haft et tætpakket program med sjove oplevelser og aktiviteter, hvor alle kan være med uanset synshandicap eller ej.

Liva, Jonathan og Lykke spiller kort
Copyright Henrik Frydkjær

”Det er fjerde gang, vi er her, hvor jeg en af gangene var af sted uden min mand. Det er dejligt, at jeg alligevel kan være med uden min seende mand. Når vi er på tur, sørger de også for ledsagelse. På den måde er det også ferie for min mand” siger 39-årige Lykke Vedsted, som er blind.

”Hvis vi tog på et andet feriested, skulle min mand ledsage mig og hjælpe med at finde mad i restauranten. Her bliver der sørget for det hele, og jeg kan selv finde rundt”, pointerer Lykke, som færdes hjemmevant på Fuglsangcentret. Derfor er Aktiv Familieferie deres frirum. Her kan familierne holde fri fra hverdagens gøremål og bare koncentrere sig om at få en masse gode oplevelser sammen.

Sjov på Fuglsangcentret

I år er Aktiv Familieferie dog lidt anderledes end tidligere, da de primært opholder sig på Fuglsangcentret på grund af corona. De plejer for eksempel at være i Djurs Sommerland og Tivoli Friheden. Men ikke i år. Det er dog ikke ensbetydende med, at de har kedet sig, da de både har haft orienteringsløb, den store bagedyst, filmaften, diskoaften og meget mere.

Tre børn befinder sig på en hoppepude, der er udstyret med en oppustelig tyr, man kan sidde på
Copyright Privatfoto

”Det er svært at vælge, men det sjoveste har nok været svømmehallen, strandtur, grillaften eller diskoaften. Men det allerbedste er at mødes med de venner, som jeg ikke har set i et helt år”, smiler Liva. Der er nemlig mange familier, som vender tilbage år efter år. Og det er altid et glædeligt gensyn.

I år var hele græsplænen også fyldt med en masse hoppeborge, hvor børnene hoppede om kap.

”Hoppeborgene var rigtig sjove, for jeg kunne hoppe højt. Det var lige før, jeg kunne røre skyerne”, griner Axel på 3 et halvt år.

En anden populær aktivitet som også tiltrækker familierne, er svømmehallen, der summer af plasken og glade børn.

Vandplasken

Malia bliver løftet over sin mors hoved i vandet, mens hun har armene spredt til begge sider, så det næsten ligner, hun flyver
Copyright Henrik Frydkjær

Bassinet er lille og overskueligt, så det er nemt at orientere sig, og høre hvor børnene befinder sig. Og med nyrenoveringen har svømmehallen fået et hak opad på tilgængelighedsskalaen. Der er både tilføjet en ledelinje, bedre belysning og bassinnets bund og kanter er udstyret med fliser i kontrastfarver til stor glæde for familierne.  

”Svømmehallen er alletiders, for den er meget mere tilgængelig end den lokale svømmehal. Her føler vi os i trygge rammer”, fortæller Sandra, mens datteren begiver sig op i det varme boblebad efterfulgt af mor.

6-årige Valentine med badering og svømmevinger i boblebad med sin mor
Copyright Henrik Frydkjær

9-årige Jonathan elsker også at hoppe i det våde element, da det er en sjældenhed i hverdagen.

”Jeg kommer næsten aldrig i svømmehal, så det er dejligt, at vi bare kan tage en svømmetur, når vi har lyst”, forklarer Jonathan, der især elsker at dykke. Derfor har Jonathan og hans forældre tilbragt meget tid i svømmehallen.

”Vi kommer ikke i offentlige svømmehaller, for det kan jeg ikke overskue. Der er for meget larm, og jeg har svært ved at finde rundt. Her ved jeg derimod, hvor tingene er, da svømmehallen er lettilgængelig. Det nyder vi”, fortæller Lykke og glæder sig til næste år.