Anettes bedste julebag

Selv om man er blind, kan man sagtens julebage. Her får du Anettes nemme opskrifter på julens bedste bagværk, som du kan glæde venner og familie med i den søde juletid.

Anette Bjerre afvejer ingredienser på talende vægt. I baggrunden står et juletræ med lys
Copyright Tom Mckenzie

Er der noget bedre end duften af vanilje, kanel og kardemomme i december? Duftene fylder i Anette Bjerres køkken gennem hele julemåneden, og vi har været en tur med i Anettes køkken for at lure hendes bedste råd til at komme i mål med julebagningen. Du får også hendes opskrifter på to nemme julesmåkager, du selv kan give dig i kast med

Kom godt fra start

På køkkenbordet er alle ingredienser linet op og klar til at blive omsat til ingefærsnitter, for ifølge Anette afhænger succes i køkkenet af et godt forarbejde.

”Med god forberedelse kommer man langt. Derfor starter jeg med at finde alle ingredienser frem og veje dem af, for så undgår jeg at røre ved alt muligt med mine fedtede dejfingre. Jeg stiller ingredienserne langs væggen, så jeg ikke risikerer at vælte dem”, siger Anette, som er kursusleder i Dansk Blindesamfunds kursusafdeling og har undervist mange kursister i at begå sig i et køkken uden syn. Hun understreger, at struktur og planlægning er helt afgørende for succes i køkkenet, når man mangler synet.

Anette afvejer ingredienserne med en talende køkkenvægt, som hele tiden fortæller hende vægten på de vejede ingredienser. Da hun har opnået det rette mængdeforhold, blander hun de tørre ingredienser i en stor skål og tilsætter smør og brun farin. Til sidst mangler hun bare at tilføje et æg. Men i stedet for at slå ægget direkte ud i skålen, gør hun det i en anden skål, så hun kan tjekke for æggeskaller, inden hun tilføjer det. 

Klik på Play og kom i julestemning med Anettes småkagebagning

Udfordringer med sprøde småkager

Nærbillede af Anettes ænder, som ruller småkagedejen til en lang pølse
Copyright Tom Mckenzie

Anette ælter omhyggeligt ingredienserne og deler dejen i seks mindre portioner, der rulles til pølser og lægges på et bagepapir. Småkagerne skal nemlig bages som pølser og først skæres i snitter, når de er bagt. Anette indstiller ovnen ved hjælp af taktile dupper, som angiver 100 og 200 grader.

”De småkager, vi laver i dag, er nemme at gå til og overskue. Men faktisk er småkager svære at lave som synshandicappet, da det er besværligt at vurdere, hvornår de er færdige. I min egen ovn ved jeg præcis, hvor lang tid småkagerne skal have. Men første gang jeg laver en ny slags, har jeg en seende til at afgøre, hvornår de er færdige, for så noterer jeg det præcise antal minutter til næste gang”, fortæller Anette og opfordrer til, at man laver en stor portion dej, som man fryser ned og tager op, efterhånden som man vil bage dem. Småkager smager allerbedst, når de er nybagt.

Man må gerne snyde

Imellem grangrene med julelys kan man se Anette Bjerre stå og rulle småkager med et stort smil
Copyright Tom Mckenzie

Imens spreder der sig en skøn duft af jul og ingefær i hele køkkenet. Stopuret indikerer, at småkagerne er færdige. Anette iklæder sig derfor et par lange grillhandsker med silikone for at sikre, at hun ikke brænder sig, når hun tager bagepladen ud af ovnen. Mange blinde og svagsynede er nemlig bekymrede for at håndtere varme ovne af frygt for at brænde sig.

”Hvis man udskifter grydelapper med grillhandsker, der går langt op ad armene, minimerer man risikoen for at brænde sig”, lyder opfordringen fra Anette, der er i fuld gang med at skære kagerne ud i snitter, straks de er kommet ud af ovnen. Nu skal de bare køle af på en rist, så de bliver lækre og sprøde.

Anettes bedste råd til julebagningen er ét projekt ad gangen, så man bevarer overblikket. Hun påpeger, at det heller ikke er nogen skam at købe færdiglavet dej. Det nytter ikke noget at lave det hele fra bunden, hvis man er træt, når gæsterne kommer.

Anette Bjerre iført forklæde og grillhandsker holder en bageplade med småkager. I baggrunden står er der en lyskæde og et juletræ
Copyright Think Creative

”Man skal vælge noget, som er nemt at gå til. Hvis ikke man har mod på at give sig i kast med at lave dejen selv, kan man købe den færdiglavet. Det er helt i orden at snyde og bedre at komme godt i mål end at miste modet. Det vigtigste er, at det er hyggeligt at julebage”, smiler Anette.

 

Ingefærsnitter 

Ingredienser:

  • 250g mel
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 125g smør
  • 180g brun farin
  • 1 æg

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 grader.
Bland mel, hjortetaksalt og stødt ingefær i en stor skål.
Skær smør i mindre stykker og put det ned i melblandingen.

Tallerken med ingefærsnitter. I baggrundes anes røde julekugler og et juletræ med lys
Copyright Tom Mckenzie

Tilsæt farin og æg og bland dejen sammen med fingrene, til der ikke er smørklumper tilbage.
Rul dejen til fingertykke pølser. Læg dem på bagepapir, og tryk dem lidt flade
Bag ved 200 grader i cirka 12 minutter
Når de kommer ud af ovnen, skæres de straks i brede snitter og køles af. 

Chokoladesmåkager

Ingredienser: 

  • 125g blødt smør
  • 120g sukker
  • 120g brun farin
  • 150g mel
  • 1 tsk. natron
  • 1 æg
  • Lidt salt
  • 100g hakket chokolade
  • 1 kop hakkede hasselnødder

Fremgangsmåde: 

Tænd ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker godt sammen.
Rør brun farin og æg i.
Bland hvedemel sammen med natron og salt og vend det i smørblandingen.
Hak nødder og chokolade i mindre stykker i minihakker og tilsæt til blandingen.
Rul dejen til mindre kugler på størrelse med hasselnødder og sæt dem på en plade beklædt med bagepapir. Husk de flyder ud, når de bager, så sæt dem med god afstand.
Bag dem ved 180 grader i cirka 8-10 minutter