Artikel i Ekstra Bladet om svagsynede Silas
Ekstra Bladet er gået ind i sagen om Silas, der bliver svigtet af systemet og ikke får den hjælp han har brug for.
”Jeg frygter for, at Silas en dag ikke har lyst til at være her mere. Det er frustrerende at se sit barn mistrives og være så ked af at gå i skole. Han får det fysisk dårligt, ryster og græder, når han skal i skole”, siger Lars Holm Sørensen, far til Silas på 12 år, i dagens udgave af Ekstra Bladet, som du kan læse her.
Lars er far til 12-årige Silas, som er stærkt svagsynet og på vej til at blive blind af en øjensygdom. Han mistrives i skolen, har selvmordstanker, bliver mobbet, græder når han skal i skole, er udadreagerende og får ikke den nødvendige hjælp og støtte i folkeskolen, selvom flere undersøgelser, bekymringsskrivelser og psykologvurderinger slår fast, at Silas mistrives.
Dansk Blindesamfund har kæmpet for Silas sammen med hans forældre i årevis, men utallige møder senere sidder Silas stadig placeret bagerst i klassen med hovedtelefoner og en lydbog det meste af dagen, mens de andre børn får undervisning. Han går i 6. klasse, men hans faglige niveau svarer til en elev i 2. eller 3. klasse.
"Vi har en sag, hvor et barn i den grad holder op med at trives, og hvor en familie bliver sat i en situation, hvor de ikke på nogen måde oplever at få den hjælp eller støtte, der er behov for, for at kunne bringe det barn i trivsel igen", siger Diana Stentoft, næstformand i Dansk Blindesamfund.
Hun mener, at 12-årige Silas falder mellem to stole i et system, der er bygget op af en masse lovgivning, der ikke spiller sammen.
"Man sidder tilbage med følelsen af, om det her handler om et barns mistrivsel - som jo i sig selv er helt forfærdeligt - eller om det egentlig handler om, at det, hvis man skal finde penge til den støtte, skal tages fra en økonomikasse, hvilket man så vidt muligt hellere vil prøve at undgå. Det er jo den fortvivlende situation, de står i, og som fra vores synspunkt er fuldstændig urimelig", siger Diana Stentoft.
Ekstra Bladet har forelagt kritikken for Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune. I et skriftligt svar til Ekstra Bladet skriver Frida Altmann, der er områdechef i Brønshøj-Vanløse:
"Visitationsprocessen i København er ret kompleks, så jeg kan godt forstå, at forældre kan blive forvirret og frustreret undervejs. Vi prøver at koordinere, så godt vi kan, og tilstræber at yde en helhedsorienterede indsats, men selvom vi gør os umage, er det ikke altid, at det resulterer i tilfredshed hele vejen rundt om bordet", skriver Frida Altmann, der er områdechef i Brønshøj-Vanløse til Ekstra Bladet.
Hun fortsætter og skriver endvidere:
"Når skole, forvaltningen, forældre og interesseforeninger står overfor hinanden som i en sag som denne, er det ofte nødvendigt at få et fælles blik på udfordringerne og nå hen til nogle klare aftaler. I den her sag har der i maj været et møde med deltagelse af elevens far, visitationen, områdeforvaltningen og repræsentant for Dansk Blindesamfund, og her aftaltes det, at indstille eleven til et specialtilbud til efteråret".