Bertha er Årets førerhund
På Førerhundens dag blev friheden på fire ben fejret med kåringen af Årets førerhund. Heidis trofaste følgesvend, førerhunden Bertha, vandt flest af danskernes hjerter.
Tre dygtige førerhunde er linet op på række ved siden af hinanden med hver deres bruger, mens fotografen er i fuld gang med at tage billeder af de tre førerhunde, der er nomineret til Årets førerhund.
Fotograferingen bliver dog afbrudt af landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, samt tv-vært og hundeelsker Felix Smith, som er kommet for at kåre vinderen og den førerhund, der har fået flest stemmer til Årets førerhund 2024.
”Kæmpe tillykke til Bertha og Heidi, I har vundet Årets førerhund 2024”, siger Ask, efterfulgt klappen og jubel. Det blev fejret i Dansk Blindesamfunds Aktivitetshus i Aarhus på Førerhundens dag 24. april.
Bertha betyder alt for Heidi
Som bevis på titlen får golden retrieveren på 11 år påsat en stor guldfarvet roset i sit halsbånd, mens hun ivrigt logrer med halen fra side til side og kvitterer med et bjæf. Rosetten er et symbol på den frihed og selvstændighed, som Bertha hver dag bidrager med til Heidi Madsen.
”Jeg er glad og stolt over, at Bertha har vundet Årets førerhund. Hun betyder alt for mig. Bertha er en fantastisk førerhund, lynende intelligent og giver mig en ufattelig frihed”, siger Heidi Madsen, der har dannet makkerpar med Bertha i snart ti år, hvilket har givet dem et stærkt og tæt bånd, der er afgørende for, at Heidi kan færdes frit og selvstændigt i hverdagen.
Bevægelsesfrihed og livskvalitet
Berthas dygtighed som førerhund har gjort en markant forskel i Heidis liv. Førhen var kollision med lygtepæle, en bule i panden og skrammer på skinnebenene hverdag for Heidi. Men sådan er det ikke længere, når hun har følgeskab af sin trofaste makker og bedste ven – førerhunden Bertha. Hun sørger for, at Heidi kan færdes sikkert i trafikken og fører hende uden om forhindringer, som Heidi ellers skulle bruge en masse energi på at orientere sig om. Bertha gør det således nemmere for Heidi at komme til og fra arbejde i Aarhus som pianostemmer og leve et aktivt socialt liv.
”Bertha er en dygtig førerhund og årsag til, at jeg har mere overskud i hverdagen og ikke er træt, når jeg kommer hjem, fordi jeg ikke skal forholde mig til den næste lygtepæl, skilt eller udgravning. Det klarer Bertha. Det gør, at jeg kommer hurtigere og sikrere omkring”, fortæller Heidi, der er beæret over, at Bertha anerkendes for den værdifulde indsats, hun yder for Heidi hver dag.
Friheden går på fire ben
Bertha kan også noget ganske særligt, som hun beviste i dag, da hun skulle finde vej til Aktivitetshuset i Aarhus. Hun fik at vide, de skulle af på Seedorffs Stræde, så da stoppestedet blev annonceret i bussens højtaler, hoppede Bertha ud i midtergangen klar til at stige af og finde vej til adressen. Hun fik også navigeret Heidi udenom afspærringer og vejarbejde, inden hun markerede døren med snuden.
”Bertha er en berigelse i mit liv. Hun gør, at jeg kan færdes sikkert og giver mig en stor frihed, som jeg er taknemmelig for. Hun er min trofaste makker og bedste ven”, siger Heidi, der giver Bertha en stor del af æren for, at hun kan leve et udadvendt liv med arbejde, fritidsaktiviteter og god kontakt til familie og venner.
Det har netop været formålet med den nystiftede pris, Årets førerhund”, som Dansk Blindesamfund og Landsforeningen af Førerhundebrugere uddelte for første gang i år. Den skulle hylde friheden på fire ben og førerhundens bidrag til at skabe frie liv for blinde og stærkt svagsynede.
I alt modtog Dansk Blindesamfund 38 indstillinger til Årets Førerhund fra førerhundebrugere og deres bekendte, der alle fremhævede den positive forskel, førerhunde gør for deres brugere. Derefter var det op til en fagjury at udvælge tre førerhunde til finalefeltet, der skulle dyste om danskernes gunst. Næsten 4.000 danskere var inde at stemme på deres favorit til førerhundeprisen, som endte med at være Bertha, der vandt danskernes hjerter.
Førerhunde med kvalitetsstempel
”Det er vigtigt at sætte fokus på den frihed, førerhunde giver deres brugere. Det er vigtigt, at omverdenen ved, hvad førerhunde betyder for blinde og stærkt svagsynede, så vi sikrer os forståelse for, at førerhunde skal med overalt”, siger Ask Abildgaard og understreger, at Dansk Blindesamfund arbejder på at opnå øgede krav til kvalitetsstandarder for førerhunde i Danmark. I dag findes der nemlig ingen specifikke krav til træningsmetoder, færdigheder og øvrige egenskaber, som en førerhund skal have.
”I Dansk Blindesamfund går vi ikke på kompromis med kvaliteten af førerhunde. Vi ønsker, at en førerhund er trænet og uddannet efter de højest mulige kvalitetsstandarder. Det sikrer certificeringen hos den internationale førerhundeorganisation IGDF, som Dansk Blindesamfund blev medlem af sidste år som de første i Danmark”, forklarer Ask, der er imponeret over, hvor roligt førerhundene forholdt sig under kåringen af Årets førerhund, selvom der var mange mennesker og høj stemning.