Biograferne er åbne, og MovieReading findes nu på dansk

Også biograferne har fået lov til at åbne igen efter den lange Corona-nedlukning, og det bliver et brag af et biografår, da rigtig mange danske film er blevet synstolket det seneste år, men langt fra alle er blevet vist i biografen. Derfor kommer filmpremiererne på danske film med synstolkning til at ligge som perler på en snor.

Allerede nu kan man se filmen ”Lille Sommerfugl” og d. 27. maj får Marco-Effekten, baseret på Jussi Adler-Olsens populære romaner om afdeling Q, premiere. Længere nede på siden kan du finde en oversigt over kommende premieredatoer for film med synstolkning.

I Dansk Blindesamfund har vi brugt nedlukningen på at afholde digitale kurser i brugen af den app, man bruger til at lytte til synstolkningen, MovieReading. Samtidig har udviklerne bag appen fået lavet en dansk oversættelse, så det nu er muligt at læse alle informationer og instruktioner om appen på dansk.

Hvis du allerede har appen installeret på din smartphone, skal du blot opdatere appen, så skulle den gerne være på dansk efterfølgende. Alternativt kan du fjerne appen helt og derefter downloade den igen. Den vil så automatisk være på dansk.

”Jeg håber virkelig, at rigtig mange mennesker med synshandicap vil gå i biografen nu, hvor det igen er muligt. Der er mange forskellige filmgenrer at vælge imellem, så forhåbentlig er der noget for enhver smag”, siger Jannie Hammershøi, FU-medlem med ansvar for kulturområdet.

Sådan bruger du MovieReading

MovieReading er en app, du kan bruge på din smartphone til at lytte til synstolkning til en hvilken som helst film. Du kan gøre det i en hvilken som helst biograf, uden at din telefon skal have noget ekstraudstyr. Det eneste, du behøver, er din smartphone, og hvis du skal lytte til synstolkning, et par høretelefoner.

Når du trykker på en knap, vil MovieReading lytte til filmens lydspor via telefonens eller høretelefonernes mikrofon og finde ud af, hvor i filmen du er og derefter sende synstolkning til dig, som er synkroniseret med filmen.

Når du har installeret MovieReading appen, skal du igennem disse tre trin for at komme i gang:

  1. Download den ønskede synstolkning, inden du går i biografen. Gå ind i Filmoversigten ved at vælge Filmoversigt længst nede i appen. Søg i de tilgængelige film og vælg den, du skal se. Vælg derefter synstolkning, og appen vil downloade filen til Mine film.
  2. I biografen skal du sætte din telefon på flytilstand. For ikke at forstyrre MovieReading appen eller dine venner skal du huske at afbryde alle ringesignaler og sætte telefonen på flytilstand, inden filmen begynder.
  3. Nyd nu synstolkningen! Med Mine film kan du vælge den film, du downloadede. Vælg den film, du downloadede og tryk på OK, når filmen begynder. Synstolkningen bliver automatisk synkroniseret med filmen. Hvis du lytter til synstolkning, slukker din skærm efter nogle sekunder for ikke at genere andre i biografen.

Når du lytter til synstolkning, kan du når som helst trykke på skærmen og få en menu med fire valgmuligheder:

  • Sync.: Synkronisér synstolkning med filmen, hvis du er kommet ind på et forkert sted i filmen.
  • Pause: Sæt synstolkning på pause.
  • Genoptag: Starter synstolkning igen. (Appen synkroniserer automatisk med filmen)
  • Tilbage. Tilbage til Mine film

Her er en kort beskrivelse af de faner, som optræder i hovedmenuen:

Filmoversigt

Fra fanen ”Filmoversigt” kan man downloade tilgængelige synstolkninger. De filer, som downloades, vil ligge i ”Mine film”.

For at komme til ”Filmoversigt” skal man have en internetopkobling enten via wi-fi eller mobilnet. Undersøg priser for opkobling og download hos din operatør.

For at downloade synstolkning skal du vælge den ønskede film. Nogle gange skal du foretage endnu et valg for at vælge sprog eller synstolkning. Det tager ca. et minut at downloade, men det kan vare længere, hvis internetforbindelsen er langsom.

Mine Film

Her findes alle de synstolkninger, som du har downloadet fra ”Filmoversigt”. 

Når du er i biografen, vælger du den film, du skal se, og hvis der er flere valgmuligheder for filmen, vælger du den, du ønsker at bruge. Du vil få at vide, at du skal huske at sætte din telefon på flytilstand. Når filmen begynder, trykker du på OK. Synstolkningen vil så blive synkroniseret i løbet af nogle sekunder, men det kan tage lidt længere tid.

Tryk ikke på OK, inden filmen begynder. Hvis du gør det, kan MovieReading komme til at lytte til et forkert lydspor (fx reklamer), og så skal du måske sætte appen til at synkronisere igen.

Du kan altid synkronisere synstolkning via MovieReadings menu.

Indstillinger

Her finder du flere valgmuligheder og information om MovieReading appen, blandt andet:

  • Land. Sørg for, at du vælger Danmark eller det land, du befinder dig i.