Birgittes ledsager giver hende en aktiv og indholdsrig hverdag
Birgittes ledsager giver hende en aktiv og indholdsrig hverdag
Ledsageordning for blinde og svagsynede over 67 år er forlænget til 31. marts 2026, og timeantallet er steget fra syv til 15 timer om måneden. Det glæder Birgitte, at hun nu kan få endnu flere oplevelser med sin ledsager.
Hjemme hos 88-årige Birgitte har alting en fast plads. I weekenden havde hun gæster på besøg, så mælken lå ikke der, hvor den plejer, så Birgitte havde svært ved at finde den.
Birgitte er nemlig stærkt svagsynet. På det venstre øje er der ikke noget syn, på nær en smule lys i kanten. På det højre øje har hun kun et lille kighul, hvis hun ser meget tæt på. Tre nethindeløsninger, AMD samt grøn og grå stær er årsagen til, at hun i dag kun har en lille synsrest tilbage. Hun er derfor afhængig af at kende sine omgivelser ud og ind og har altid sin blindestok med, når hun bevæger sig uden for hjemmet.
Slut med at famle i blinde
Synshandicappet gør det svært for hende at færdes uden for alene. Hun kan ikke se fortovskanter, ujævnheder eller forhindringer, som hun må mærke efter med sin hvide stok. Hun har også prøvet at fare vild. Hun havde ellers en fast rute ned til byen, som hun kan huske og har gået masser af gange med sin hvide stok. Men en formiddag kom hun til at dreje lidt for tidligt til højre, og stod pludselig på vej ned ad trappen til Slotssøen i Kolding. Stedet var helt mennesketomt, hvorfor Birgitte begyndte at råbe om hjælp. Heldigvis kom nogle turister hende til undsætning og hjalp hende på rette vej igen.
”Det var en ubehagelig oplevelse. Jeg anede ikke, hvor jeg langt nede af trappen jeg var, eller hvordan jeg kom hjem igen. Jeg følte mig helt på herrens mark, og jeg var bange for at snuble ned ad trappen. Efter jeg havde oplevet det et par gange, stoppede jeg med at færdes alene”, siger Birgitte Borrebye Rasmussen, som var glad for, at der blev indført et landsdækkende forsøg med ledsagelse til blinde og stærkt svagsynede over 67 år. Med sin ledsager Vivi kan Birgitte komme trygt på tur og deltage i kulturelle arrangementer.
Ledsageordning var lukket land
Sådan har det ikke altid været. Inden 2021 var det en ordning, der kun blev tilbudt blinde og svagsynede mellem 18 år og pensionsalderen. Hvis du var uheldig at miste synet, efter du var fyldt 67 år, var der ingen hjælp at hente hos kommunen, hvis du havde brug for en ledsager til at tage på indkøb eller deltage i samfundet.
For Dansk Blindesamfund har det i mange år været en mærkesag at få fjernet aldersbegrænsningen på ledsageordningen. Derfor var det en stor sejr, da der efter mange års kamp blev afsat penge på finansloven til et fireårigt landsdækkende forsøg med ledsagelse til blinde og stærkt svagsynede, der var fyldt 67 år.
”Jeg er Dansk Blindesamfund evigt taknemmelig for, at de fortsatte kampen for ledsageordning til ældre med synshandicap. Jeg syntes, det var helt urimeligt, at vi skulle forskelsbehandles, for rigtig mange mister først synet efter, de er fyldt 67 år. Vi har lige så meget brug for at komme ud og få gode oplevelser som alle andre. Det gør da livet meget sjovere”, konstaterer Birgitte, der er begejstret for, at hun kan få ledsagelse til aktiviteter uden for hjemmet.
Birgitte kan atter deltage i kulturlivet
”Jeg er rigtig glad for ledsageordningen. Den giver mig frihed til at opleve, som jeg gjorde førhen. Det betyder en pause fra ansvaret for at klare alting selv. Lige pludselig kan jeg slippe kontrollen og give ansvaret til Vivi. De afslappende timer er guld værd og giver kræfter til, at jeg kan klare mig selv igen”, fortæller Birgitte, der både bruger sin ledsager, når hun skal til lægen, ud at handle, gåture i skoven og foredrag. Vivi kommer fast hver fredag, og når der er behov.
”Min ledsager bidrager i høj grad til en øget livskvalitet. Hun sikrer, at jeg kan få noget kultur og oplevelser ind i mit liv igen. At jeg kan genoptage mine interesser, så det kommer til at minde mere og mere om en almindelig hverdag. Jeg har stadig en hel masse, jeg gerne vil opleve”, smiler Birgitte.
Forøgelse af timetallet
Den eneste udfordring var, at timerne hurtigt slap op. Ordningen indeholder nemlig kun syv timers ledsagelse om måneden. Modsat 15 timer for blinde og svagsynede under 67 år. Hvis hun for eksempel skulle til et to timers foredrag og medregne transporttid frem og tilbage, var der pludselig ikke mange timer tilbage til den resterende måned.
Birgitte glæder sig derfor over nyheden om, at ledsageordningen er forlænget og timetallet øget fra syv timer til 15 timer om måneden fra 1. juli 2024. Det giver Birgitte en anden frihed til at tage på længere ture og opleve endnu mere af det, hun gerne vil.
En masse oplevelser rigere
De har allerede lagt planer for alt det, de gerne vil opleve. På listen står for eksempel H.C. Andersens Hus og Ribe Kunstmuseum. Udflugter de længe har snakket om, de gerne ville opleve, men som ikke har været muligt på grund af den begrænsede tid i ledsageordningen. Det er nu muligt. På ture som disse er det guld værd for Birgitte at have en ledsager med, der kan være hendes øjne og beskrive omgivelserne.
Vivi kender efterhånden også Birgitte og ved, hvad hun har behov for, og hvornår hun gerne vil klare det selv. Når de for eksempel er ude at gå, ved Vivi godt, at hun skal sige til, når der kommer en kantsten eller underlaget skifter. ”Min ledsager er meget opmærksom, hjælpsom og fleksibel. Vi kommer godt ud af det med hinanden og har det hyggeligt. Hver gang hun har været her, tæller jeg ned til næste gang, hun kommer igen”, fortæller Birgitte.