Blinde kunsthåndværkere samlet i ny shop på nettet

På platformen Made by Blind kan synshandicappede kunsthåndværkere sælge eget design og produkter og vise verden deres dygtighed.

Der var samlet blinde kunsthåndværkere, mad lavet af blinde, kaffe brygget af blinde og musik spillet af blinde musikere. Anledningen var lanceringen af platformen Made by Blind, som samler produkter lavet af mennesker med synshandicap.

Produkter lavet af blinde kunsthåndværkere. Flettede kurse og juletræer samt strikkede karklude
Foto: Caroline Larsen. Besøg Made by Blinds hjemmesideog bliv inspireret af de flotte produkter, der viser, at intet synshandicap kan stoppe kreativiteten eller kompetencerne

Mere end 70 personer var mødt frem til en festlig dag i Vanløse i København for at se nærmere på de mange håndlavede produkter. Der var både flettede taburetter, flettede kurve, armbånd, strikkede grydelapper, glasfigurer, trædrejede skåle og meget mere, som alle blev beundret og vakte opsigt hos de fremmødte.

Synshandicap ingen hindring

Et af formålene med platformen er at udbrede forståelsen af synshandicap og vise, at det ikke behøver at være en hindring for at leve et godt og kreativt liv. Nedbryde fordomme og vise at blinde og svagsynede kan meget på trods af svigtende syn.

”Jeg ønsker at vise mangfoldigheden i, hvad mennesker med synshandicap kan producere og præsentere. Jeg vil gerne skabe større forståelse for, hvad blinde kan og formår”, siger Flemming Saaby, som selv er stærkt svagsynet og initiativtageren bag Made by Blind og De blinde stoleflettere.

Portræt af Flemming Saaby
Foto: Caroline Larsen. Flemming vil gerne give blinde og svagsynede mulighed for at sælge produkter af høj kvalitet og samtidig udbrede en større forståelse for mennesker med synshandicap og deres evner.

De kloge hænder

Det er en mission, som glæder de blinde kunsthåndværkere, da de ofte støder på fordomme fra omverdenen. Det gælder blandt andet Dorrit Petersen, der har strikket hele sit liv, også da hun mistede synet til øjensygdommen Retinitis Pigmentosa. I dag har hun også kastet sin kærlighed over flet, som hun kan fordybe sig i flere timer hver dag.

”For mig betyder det alt, at jeg kan udfolde mig kreativt med mine hænder. Jeg vil gå i stå, hvis jeg ikke havde mit håndværk at give mig i kast med. Da jeg stoppede med at arbejde på grund af mit dårlige syn, måtte jeg finde på noget andet at buge tiden på. Det blev så fletterier, som har givet mig formål og indhold i min hverdag”, siger Dorrit, der ikke har tal på, hvor mange gange hun er blevet mødt med forundring over, hvordan hun kan alt det, når hun ikke kan se. Hun håber derfor, at hjemmesiden Made by Blind kan give seende indsigt i en verden af kloge hænder.

Dorrit er ved at flette et juletræ af pil
Foto: Caroline Larsen. Da Dorrit stoppede på arbejde på grund af svigtende syn, tog hun på kursus på Fuglsangcentret og lærte at flette. I dag fletter hun gerne et par timer hver dag.

”Jeg håber, folk indser, at blinde og svagsynede kan meget mere, end folk tror. Jeg vil gerne vise, at jeg kan godt, selvom jeg har begrænset syn. Det handler om at finde sine egne teknikker og tænke på det, man kan, i stedet for det, man ikke kan”, forklarer Dorrit.

Genfundet egne evner

Jeanne Maegaard-Magard deler sin glæde over Flemmings initiativ med Made by Blind, så hun kan fremvise hendes kreationer, som lige nu omfatter smykker.

”Jeg har førhen kun lavet smykker til familie, venner og bekendte, men har ikke gjort noget for at få dem bredere ud. Derfor blev jeg glad, da Flemming spurgte, om jeg havde lyst til at være med. Det er en glæde at lave noget, som andre kan bruge”, siger Jeanne, der allerede har solgt en del armbånd til lanceringen.

Jeanne laver perlesmykker
Foto: Caroline Larsen. Jeanne har arbejdet som klaverstemmer i 50 år, men i dag bruger hun det meste af sin tid på at lave flotte smykker til en rimelig pris. 

Ideen til Made by Blind opstod efter et nyblindekursus, hvor Flemming havde undervist. Her mødte han en kursist, der var blevet helt blind og ikke havde foretaget sig noget i to år. Han havde isoleret sig derhjemme i sin lænestol.

”I løbet af kurset sker der noget fantastisk, da kursisten opdager, at han kan noget med sine hænder. Rørt af denne oplevelse og erkendelsen af, hvor mange blinde og svagsynede, der har fundet glæde i at skabe håndværk”, fortæller Flemming. Det var her ideen til Made by Blind opstod, da jeg indså behovet for en platform, hvor disse kreative sjæle kunne sælge deres produkter.

Håndværk skabt af blinde

Ifølge Flemming er der mange blinde og svagsynede i Danmark, som fremstiller kunsthåndværker for at fylde tiden ud med noget meningsfuldt, men de mangler et sted at sælge produkterne. Derfor blev Made by blind skabt, som har fået støtte af Dansk Blindesamfund til at starte projektet med webshoppen. Den gik i luften i dag til lanceringen.

En mand og en kvinde betragter en fugl lavet af glas
Foto: Caroline Larsen. Mange af de fremmødte til lanceringen af Made by Blind var imponerede over de flotte produkter lavet af blinde og svagsynede.

”Made by Blind åbner op for en verden af kreativitet og søger at ændre opfattelsen af, hvad mennesker med synshandicap er i stand til. Jeg håber, at platformen også demonstrerer, at synshandicap ikke er en hindring for at skabe smukke og funktionelle produkter”, siger Flemming.