Blinde og svagsynede ældre er de bedste sproghjælpere
Dansk Blindesamfund samarbejder med Elderlearn, som forbinder ældre dansktalende med herboende sprogstuderende, som ønsker at blive bedre til at tale dansk. Dette er en beretning fra Annie Steen og Maria Kaczorowska med en opfordring til, at flere benytter muligheden.
Til senioridræt blev Annie Steen introduceret til Elderlearn, da hendes veninde fortalte hende om sine gode oplevelser med et match og opfordrede Annie til at være med. De sendte sammen en besked til Elderlearn, og allerede på vejen hjem fik Annie et opkald fra en medarbejder, der gerne ville høre lidt mere om Annie, som siger: “Jeg har tidligere arbejdet med at undervise i fremmedsprog, og jeg tænkte, at det ville være spild af mit liv og talent, hvis jeg ikke brugte mine evner.” Det kan man jo kun være enig i, og sådan blev Annie tilmeldt.
Elderlearn matcher ældre danskere med sprogstuderende, der gerne vil øve deres danskkundskaber, og Elderlearn er aktive i hele Danmark. Møderne foregår som regel hjemme hos den ældre og varer typisk en times tid, én gang om ugen. Annie har været svagtseende i 3-4 år, og Elderlearn oplever blandt deres svagtseende eller blinde deltagere, at det kan være en fordel, når man skal hjælpe sprogstuderende med deres udtale. For ingen er bedre til at opfange nuancer i sproget og hjælpe med det danske sprogs mange drillende bløde D’er og besværlige Ø’er end personer, der bruger hørelse så aktivt som blinde og svagtseende. Annie fastholder dog kraftigt, at hendes gode sprogøre altid har været der; “Du drømmer ikke om, hvor irriterende jeg er med sprog!” udbryder hun grinende. Annie, der er 80 år, blev matchet op med Maria Kaczorowska på 30 år fra Polen, og Maria er taknemmelig for Annies insisteren på, at det er det danske sprog, der tales, når de to er sammen. Der er nemlig en generel udfordring, når man som udlænding vil prøve at blive bedre til at tale dansk i Danmark: “Hver gang man prøver at tale dansk til en dansker, bliver der talt engelsk tilbage!” siger Maria med smil i stemmen.
De to kvinder har nu mødtes i næsten et år, og det ser ikke ud til at stoppe foreløbigt. Det var ikke en svær beslutning for Maria at tilmelde sig til Elderlearn, da hun hørte om initiativet: “Jeg tænkte, at de ældre danskere, som tilmelder sig til Elderlearn, må være åbne mennesker, der er interessante og villige til at hjælpe, og jeg fik ret - Annie og jeg, vi klikkede med det samme. Det er ikke længere bare dansk træning, men et venskab”. Og de 50 års aldersforskel ser de begge som en gave, der kun giver flere perspektiver til deres samtaler.
Tilmelding til Elderlearn
Annie kommer med en klar opfordring om at tilmelde sig til Elderlearn: “Jeg synes, det er en meget fin måde at lære nye mennesker at kende, der er en klar mission, og jeg får både meget ud af det og kan bruge mine ressourcer - derfor er det vildt spændende for mig. Elderlearn er til hvem som helst, der har lidt interesse i at lære fremmede mennesker at kende!” Maria stemmer i, og konstaterer “Elderlearn er givende for begge parter, og jo flere der kender til det, jo bedre.”
Vil du gerne høre mere om mulighederne i Elderlearn? Så kontakt Elderlearn direkte på telefon 60 56 06 53 - eller kontakt Ulrik Gade Husted fra Dansk Blindesamfund for at høre nærmere. Lige så snart Elderlearn er kontaktet, kan arbejdet med at matche begynde.