Blindt modeshow
Vindebroen foran Operaparken går op, netop som vi når derhen. Vi kan høre intens musik fra den anden side, og der bliver snakket og grint, mens vi spændt venter på at komme over til Operaparken. På den anden side står Fiona fra the Hair and Care project klar til at tage imod os. Hun guider os sikkert forbi både vagter og fotografer, og vi sætter os rundt om to caféborde. Der er en konstant summen af stemmer og småløb omkring os, mens arrangørerne gør de sidste ting klar, og modellerne går deres sidste prøverunde på catwalken.
Dansk Blindesamfund er nemlig blevet inviteret til Copenhagen Fashion Week, hvor vi skal se designeren Sinead O’Dwyers show. Hun har vundet Zalando Visionary Award og har i et samarbejde med britiske Hair and Care Project planlagt det første tilgængelige modeshow for blinde og svagsynede i København. Det er Hair and Care project, der har sikret at modeshowet er synstolket, og at vores medlemmer på forhånd får nogle stofprøver, så de kan få en fornemmelse af det designertøj, de snart skal se.
Det er Fiona og hendes assistenter der udleverer den lille æske med stofprøverne. De fortæller detaljeret om stofprøverne, og svarer beredvilligt på spørgsmål fra vores syv medlemmer, der alle er meget spændte på at opleve modeshowet.
En catwalk, hvor alle kan være med
Lige der, midt i solen i Operaparken, sidder vi på første parket og småsnakker og venter spændt på, at showet skal begynde, mens Fiona og hendes assistenter og sikrer, at alle har det godt, at høretelefonerne virker, og at de er koblet op til synstolkningen. Vi er klar! Og vi er spændte.
”Det er helt fantastisk at være her,” fortæller Lucif Dalin, medlem af Dansk Blindesamfund, og fortsætter: ”Det er så godt, at vi alle sammen sidder på første række i én lang slange, og så er jeg så begejstret for, at Lucy Edwards skal gå på catwalken.”
Det er nemlig ikke et hvilket som helst modeshow, vi skal se og høre. Ikke nok med at showet er synstolket, der er også en blind model med i showet, der skal gå med sin førerhund. Hun hedder Lucy Edwards og sad på tilskuerrækkerne til Sinead O’Dwyers modeshow til London Fashion Week. Her fik hun kontakt med the Hair and Care project, der fik arrangeret, at hun skulle gå som model til samme modeshow til Copenhagen Fashion Week.
”Det betyder enormt meget for mig, at få mulighed for at opleve et tilgængeligt modeshow. Jeg går meget op i mode, men et modeshow er meget visuelt, og derfor svært tilgængeligt for os. Nu har jeg mulighed for at sidde her og opleve atmosfæren og stemningen, og samtidig få et synstolket show. Derfor synes jeg, er helt fantastisk.” Fortæller Elias, mens vi venter på, at modellerne skal gøre deres indtog på catwalken.
”Da det synkroniserede var det som om taget løftede sig!”
Efter et veloverstået modeshow fik vi mulighed for at tale med Lucy Edwards og Anna Cofone, der er grundlæggeren af the Hair and Care Project i London.
”Det var en enormt fed oplevelse. Det var så dejligt, at vi var blevet præsenteret for stofprøverne inden showet, så jeg havde en fornemmelse af materialet. Jeg følte mig som en æresgæst, og det er jo aldrig dårligt, griner Bente, der er medlem af Dansk Blindesamfund. Hun synes dog, at det var plads til lidt forbedringer: ”Musikken var meget intens og overdøvede nogle gange synstolkningen for mig. Jeg har et lille restsyn, og fordi synstolkningen ikke var live, var det lidt svært at holde styr på, om det nu også var den model der gik foran mig, som jeg fik beskrevet i synstolkningen”. Fortæller Bente Eckman, der er medlem af Dansk Blindesamfund.
”Vi sad jo næsten i slutningen af catwalken, så da den første model gik forbi mig, lyttede jeg til en beskrivelse af model nr. 10. Så jeg skulle koncentrere mig, for at huske tilbage til beskrivelsen af model nr. 1, bruge mit restsyn til at se en smule af hende der gik forbi mig, mens jeg hørte beskrivelsen af model nr. 10. Men til sidst synkroniserede det sig, og det var virkelig fedt” Fortæller Elias Sindrup. Lucif Dalin er helt enig: ”Ved de sidste 7-8 modeller synkroniserede synstolkningen sig, og dér var det som om taget løftede sig!
For Thomas Vilhelm var det en meget interessant oplevelse. Han har et restsyn på det ene øje, og kunne derfor følge med i de modeller, der gik forbi ham: ”Jeg havde hørt synstolkningen igennem på forhånd, og derfor kunne jeg bedre koble det sammen med modellerne, når de gik foran mig. Og så var det en helt anden genspejling af kvinder der gik som modeller, end hvad man forventer til et modeshow, og det var godt at se”.
Kulturen på P1 var med os
Christina Nahnsen, også kendt som miss Blindspot på de sociale medier, var sammen med Dansk Blindesamfund til modeshowet. Hun blev samtidig fuldt af journalist Chris Pedersen fra Kulturen på P1, der undervejs optog en reportage over, hvordan det er som synshandicappet at opleve et synstolket modeshow.
Christina Nahnsen bruger især sin følesans til at danne sig indre billeder, og ville derfor gerne have mærket kjolerne inden showet. ”Jeg havde helt lyst til at springe op til modellerne undervejs og røre ved deres tøj, så jeg bedre kunne få billederne inde i mit hoved. Det var faktisk lidt svært at danne sig et indtryk af designet kun ud fra synstolkningen. Næste gang vi får den her mulighed, ville det være helt perfekt, hvis der var et par giner med kjolerne på, som vi kunne mærke inden”.
Blinde går mindst lige så meget op i deres udseende som seende
For Anna Cofone, der er grundlæggeren af the Hair and Care Project i London, betyder tilgængelighed i modebranchen alt: ”Vi er nødt til at bryde med den gængse fortælling. Bare fordi en person har et synshandicap betyder det ikke, at de ikke går op i deres udseende. Snarere tværtimod. Blinde og svagsynede bliver så nemt ekskluderet fra mode, og det er så ærgerligt, for der er utroligt mange måder, vi kan gøre modeshows og mode mere sanselige og dermed også mere tilgængelig for alle”.
Anna Cofones far var diagnosticeret med Retinitis Pigmentosa, og for ham blev mode og hans eget udseende en måde at bevare sin egen selvstændighed på, i takt med at han mistede synet. Desværre mistede Anna Cofone sin far for 15 år siden, men hans synshandicap og insisteren på at gå op i mode og personlig pleje inspirerede hende til at etablere the Hair and Care Project:
”Frisørarbejde er ikke tilgængeligt for blinde og svagsynede. Det er en reel udfordring at gå ind i saloner, og der mangler viden om, hvordan frisøren kommunikerer med synshandicappede. Hair and Care afholder månedlige stylingworkshops fra mit studie i Hackney, og vi har hjulpet med at støtte over 300 kvinder med forskellige grader af synshandicap siden 2021."