Danske førerhunde træder ind i verdenseliten

I de seneste fem år har Dansk Blindesamfunds førerhundeordning arbejdet hårdt og målrettet med at blive kvalificeret til at opfylde de internationale krav for træning og udplacering af førerhunde, som International Guide Dog Federation, IGDF, stiller for at blive medlem af den velansete organisation.

Førerhundeordningen har været igennem en lang og krævende proces, hvor de har skullet udarbejde og nøje beskrive de træningsmetoder, som man anvender i ordningen i dag samt opfylde de krav til certificering, som IGDF fastsætter. Efter flere år og tusindvis af arbejdstimer er dette arbejde fuldbragt, og Dansk Blindesamfunds førerhundeordning kan nu med stolthed meddele, at den har opnået international certificering, der betyder, at førerhundene har den højeste internationale kvalitet. 

"I Dansk Blindesamfund vil vi ikke gå på kompromis med kvaliteten af førerhunde. Mennesker med synshandicap har brug for sikkerhed, når de bevæger sig ud på gader, i busser og tog og i butikker, og du skal derfor have tillid til, at førerhunden har den højeste kvalitet. Det sikrer den internationale certificering med sit kvalitetsstempel, siger landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Løvbjerg Abildgaard og fortsætter:

"Vi forventer ligesom alle andre mennesker, at alt fra biler og fly til husholdningsapparater overholder vedtagne standarder og retningslinjer. På samme måde ønsker vi, at en førerhund er trænet og uddannet efter de højest mulige kvalitetsstandarder".

Jannie og Lene står ved siden af hinanden med en blindestok i hånden. Ved siden af dem sidder førerhunden Ronja, lys labrador og førerhunden Kingo, grå storpuddel, med en stor roset på brystet hver
Copyright Henrik Frydkjær

Dansk Blindesamfund arbejder for, at der i højere grad sættes krav til kvalitetsstandarder for førerhunde i Danmark. I dag er der ingen krav til, hvilke træningsmetoder, færdigheder og øvrige egenskaber en førerhund skal have. Og for mange førerhundebrugere er det vigtigt at vide, at førerhunden har gennemgået en uddannelse af højeste kvalitet. Det fortæller Jette Kate Nielsen, der fik sin første førerhund, Leo, i november 2022.

"Uddannelsen af hunden er for mig det, der gør forskellen. Leo gør de ting, han skal gøre, når han skal gøre det, og han giver mig den sikkerhed, jeg har brug for. Indimellem tager jeg ind og besøger mine børn i København, og han betyder alt, når jeg skal køre med bus og tog. Jeg var begyndt at holde op med at lave ting, for de blev uoverskuelige, men nu føler jeg mig mere sikker", siger Jette Kate Nielsen.

International Guide Dog Federation har i øjeblikket knap 100 førerhundeorganisationer som medlemmer, der alle har en international certificering og således opfylder de høje krav og kvalitetsstandarder for førerhunde. Tallet skifter, da organisationerne løbende skal til eksamen for at vise, at man overholder det høje niveau. Om fem år skal Dansk Blindesamfunds førerhundeordning til re-eksamen for at beholde den internationale certificering.