Den Hvide Stoks Dag: Blindestokken giver frihed

Hvert år den 15. oktober fejrer verden den hvide stoks dag for at hylde et af de mest betydningsfulde hjælpemidler til blinde og svagsynede.

Juju går med blindestokken i den ene hånd og holder sin mor i den anden

”Den hvide stok er et symbol på frihed og respekt fra mine medmennesker. Den giver sikkerhed og tryghed, når synet svigter, og så sender den et signal til omverdenen om, at vi ikke kan se”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund.

Ved at føre blindestokken frem og tilbage foran sig, kan den advare om forhindringer forude. Den kan røbe, om der er kanter, huller eller trapper, som brugerne skal være opmærksomme på.

Uafhængighed med den hvide stok

7-årige Juju er en af dem, som hver dag oplever friheden ved at færdes med den hvide stok. Han var bare to et halvt år første gang, han fik den hvide stok i hånden, og lige siden er det kun gået en vej – fremad.

”Blindestokken var begyndelsen på uafhængighed for Juju. Før gik han kun udenfor, hvis han kunne holde mig i hånden, men i dag er han ikke længere bange for at begive sig rundt på egen hånd. Blindestokken er et helt uundværligt hjælpemiddel, der har givet ham så mange nye oplevelser og åbnet en ny verden for ham”, fortæller Melody Gwenyambira, som er mor til Juju.

I skolen er blindestokken også helt uundværlig, da den giver ham frihed til at løbe og lege med sine kammerater.

Fast følgesvend

For 10-årige Isabella har det krævet mange timers øvelse at blive fortrolig med sin blindestok. Men i dag er stokken blevet hendes tro følgesvend. Hun begiver sig aldrig ud uden den.

Isabellas mor husker tydeligt, da hun fik at vide, at hendes datter skulle bruge blindestok. Det var forbundet med en stor sorg, for hun blev mindet om, at hendes datter har et handicap. I dag har hun det stik modsat.

”Jeg bliver enormt stolt, når Isabella kommer gående med sin blindestok og svinger den fra side til side. Det er en kæmpe hjælp, at hun kan komme omkring selv. Det giver hende en stor frihed. Hun er så sej og fuld af gåpåmod”, siger Rikke Ammitzbøll Jepsen, mor til Isabella.

Kræver mod

Selvom stokken medfører stor frihed og selvstændighed, kan det også være grænseoverskridende at tage de første skridt med den hvide stok i offentligheden. Det kender 73-årige Anny alt for godt. I dag vil hun dog slet ikke være blindestokken foruden.

Det var på et nyblindekursus, at Anny blev præsenteret for den hvide stok første gang og med det samme mærkede en forskel. Hun var dog tøvende med at tage stokken i brug derhjemme, hvor alle kendte hende.

”Det er grænseoverskridende at gå med stokken. Jeg følte, at alle lagde mærke til den. Det var noget af en overvindelse”, siger Anny, som i dag har fundet glæden ved den hvide stok.

Med tiltro og mobilitetstræning blev hun langsomt tryg ved den hvide stok, og for hver dag der gik, bevægede hun sig længere ud fra matriklen. I dag går hun lange ture og nyder at bevæge sig frit.

”Den hvide stok har givet mig friheden tilbage. Det er godt for krop og sjæl, at jeg kan bevæge mig frit omkring. Blindestokken har givet mig et nyt liv og mod på det hele. Jeg har fundet ud af, at jeg sagtens kan bevare min selvstændighed, selv om synet forsvinder”, fortæller Anny Grete Martinussen.