Det Europæiske Lægemiddelagentur anbefaler nyt lægemiddel til behandling af våd AMD

Godt nyt til patienter med våd AMD. Der er positive udsigter til en ny behandling, der kan reducere besøgene på øjenklinik. Med det nye lægemiddel kan omkring halvdelen af patienterne nøjes med indsprøjtninger hver tredje måned.

Den positive udtalelse om lægemidlet Beovu vil således komme i betragtning, når EU-Kommissionen foretager den endelige beslutningsproces for markedsføringstilladelse af lægemidlet i Europa.

Ifølge Socialstyrelsen er våd AMD den hyppigste årsag til synsnedsættelse hos ældre i Danmark og den vestlige verden. Øjensygdommen, der også er kendt som alderspletter på nethinden, er årsag til synsnedsættelse hos næsten 2/3 af alle mennesker med synsnedsættelse. Den hyppige behandling med indsprøjtninger er ofte årsag til, at patienter med våd AMD stopper behandlingsforløbet.

”Medicin, som indsprøjtes direkte i øjets indre for at standse væksten af arvævsdannende blodkar, har ført til et dramatisk fald i antallet af mennesker, som bliver blinde af våd AMD. Det er dog en udfordring for patienterne og sundhedsvæsenet, at behandlingen skal gentages med korte mellemrum gennem flere år. Nu er der udsigt til, at man med Beovu kan strække tiden fra den ene øjenindsprøjtning til den næste, fra de nuværende 1-2 måneder op til hele 3 måneder hos mange af patienterne”, siger overlæge og professor ved Rigshospitalets Øjenkliniks enhed for medicinske nethindesygdomme Michael Larsen.

Ved våd AMD er den ”gule plet” i nethinden beskadiget på grund af utætte blodårer. Øjet forsøger at reparere nethinden ved at lade nye blodårer vokse uhæmmet ind i nethinden. Men de nye blodårer er kun til skade, da der siver væske ud i det omgivende væv, som er årsag til sløring og skævvridning af synet.

Behandling af våd AMD består af indsprøjtning af anti-VEGF, der tætner de nye blodårer og standser deres fremvækst og risiko for væske i nethinden. Behandlingen har så gode resultater, at en stor patientgruppe undgår blindhed. Ulempen med denne behandling er dog, at behandlingen kræver hyppige indsprøjtninger med jævne mellemrum. Med det nye lægemiddel er det muligt at reducere antallet af indsprøjtninger, da man ikke længere skal behandles hver måned, men kan nøjes med at gå på øjenklinikken hver tredje måned.

Overlæge ved Rigshospitalets Øjenkliniks enhed for medicinske nethindesygdomme er optimistisk over for at implementere den nye behandling, når den er endelig godkendt og klar til brug.

”Danske hospitaler står godt rustet til at tage den nye behandling i brug, fordi vi har været med i den kliniske udvikling af behandlingen fra første færd”, udtaler Michael Larsen.