Førerhundehvalpe på dupperne i Legoland

Legoland lokker med utallige fristelser og danner derfor den perfekte ramme for træning af kommende førerhunde fra Dansk Blindesamfund.

Foderværter, instruktører, førerhundehvalpe og førerhunde er stillet op på række foran indgangen til Legoland
Tekst: Caroline Larsen - Foto: Tine Elman

Glade børn, duftende pølser, skrig fra forlystelser og mange andre spændende indtryk ventede en flok førerhundehvalpe fra Dansk Blindesamfund, der i midten af juni besøgte Legoland sammen med deres foderværter. Forlystelsesparken er nemlig den perfekte træningsplads for kommende førerhunde, da den lokker med utallige fristelser, der er svære at modstå, når man er en nysgerrig hvalp.

”Førerhunde skal kunne færdes alle steder. Det gælder også steder med menneskemylder, distraktioner, underlige lyde og bevægelser. Derfor er Legoland et godt sted at træne. Der er også mange børn og mad, hvalpene skal lære at ignorere”, siger Lene Fritzbøger Andersen, der er førerhundekonsulent i Dansk Blindesamfund.

Fokus på opgaven

Det primære fokus for træningen var derfor at øve hvalpene i at sortere alle fristelserne fra. Selv når der kom børn forbi med is i hånden, de fandt et stykke pizza på jorden eller fik færden af en madbod. De skal lære at holde fokus og ikke tage kontakt til folk, uanset hvor stor fristensen er.

En sort labradorhvalp iført sin gule førerhundevest er ude at sejle i båd med sin foderværtsfamilie
Foto: Tine Elman. Legoland er fyldt med fristelser og derfor et perfekt sted at træne

Uddannede førerhunde har nemlig en vigtig opgave med at føre deres brugere trygt gennem trafikken, ind og ud af busser samt op og ned på perroner. Det kræver, at førerhundene kan arbejde upåvirket af omgivelserne. Noget de bliver trænet til af deres foderværter og instruktører, som havde seks førerhundehvalpe og to førerhunde under uddannelse med i Legoland som en del af træningen.

”Det er vigtigt, at førerhundene lærer at bevare roen og kontakten til deres brugere, uanset hvad der sker omkring dem. De skal fokusere på at føre deres bruger sikkert rundt og uden om forhindringer. Træning i Legoland er med til at forberede hundenes fremtidige roller som førerhunde. En af foderværternes vigtigste opgaver i grundtræningen er at ruste hundene til at håndtere sådanne situationer”, forklarer Lene.

En sort labradorhvalp er på vej til at stige ind i Legotoget med sin fodervært
Foto: Tine Elman. Legotoget var en populær forlystelse blandt førerhundehvalpene, så længe der også blev uddelt godbidder.

Førerhund på job

Det var også en god anledning til at gøre omverdenen opmærksom på, at man ikke må tage kontakt eller klappe en førerhund, der er under uddannelse eller i gang med at føre deres bruger. De kan kendes på deres gule veste eller førerhundebøjler, som signalerer, at de er på arbejde og ikke må forstyrres.

Førerhunden Kesi, en lys golden retriever er iført førerhundebøjle og ligger fint foran en forlystelse i Legoland
Foto: Tine Elman. Kesi er næsten færdiguddannet som førerhund, så hun var en god rollemodel for hvalpene og kunne vise, hvordan en dygtig førerhund navigerer i udfordrende miljøer uden at lade sig distrahere.

”Det er vigtigt at vise førerhundene i gadebilledet for at gøre opmærksom på deres funktion, så hundene er anerkendt for deres vigtige arbejde og er velkomne alle steder. Vi håber også at inspirere andre til at blive foderværter og være med til at give friheden tilbage til blinde og stærkt svagsynede”, siger Lene.

Hvalpe til lands og vands

Der var mange spændende indtryk i Legoland, så øvelsen var ikke ligetil for alle hvalpene, men med masser af ros og rundhåndet uddeling af godbidder klarede de det flot. De tog det i stiv pote og blev en oplevelse rigere. De fik endda mulighed for at prøve legotoget og bådene, som er en af de fire forlystelser i parken, hvor førerhunde er velkommen ombord.

En schæfer er ude at køre i Legotoget med sin instruktør
Foto: Tine Elman. I Dansk Blindesamfund er det primært labradorer og golden retrievere, der bruges til førerhunde, men vi uddanner også schæfere og storpudler.  

En ultimativ prøve for både hvalpe og foderværter, men det er dog først om cirka et års tid, at den helt store prøve skal bestås, når de er færdiguddannet som førerhunde og skal bidrage med frihed og selvstændighed til blinde og stærkt svagsynede.