Folketingskandidater fik en øjenåbner ved debat på Fuglsangcentret

Hvordan bør synsområdet tilrettelægges, så alle - uagtet hvor man bor i landet - får det bedste synsfaglige relevante tilbud, når et synshandicap er konstateret? Det var det helt store spørgsmål, da Dansk Blindesamfund onsdag den 26. oktober holdt valgmøde på Fuglsangcentret i Fredericia forud for folketingsvalget tirsdag den 1. november.

Lyt til et sammenkog af aftenens valgmøde her

10 partier havde takket ja til invitationen, og allerede ved ankomsten fik flere af folketingskandidaterne syn for sagen i forhold til, hvilke udfordringer mennesker med synshandicap kan stå over for.

Mikrofoner er linet op på række til folketingskandidaterne. Ved siden af ligger en LEGO Braille Bricks plade, hvor kandidaternes navne er skrevet med punktskrift
Copyright Henrik Frydkjær

Flere politikere havde nemlig taget foldere, valgplakater og brochurer med, men de måtte hurtigt indse, at det medbragte valgmateriale ikke var tilgængeliggjort og således ikke havde den store effekt, da hovedparten af tilhørerne i salen havde et synshandicap.

Stor opbakning til valgmøde

Ikke desto mindre var stemningen god hos de omkring 30 tilhørere på Fuglsangcentret og 60 tilhørere på Zoom, der fra afstand kunne følge med i slagets gang under debatten. De deltagende politikere var Jens Jonatan Steen fra Socialdemokratiet, Lasse Skov Ovesen fra Radikale Venstre, Kirsten Hassing Nielsen fra Konservative, Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige, Karin B. Nissen fra SF, Poul Harald Holm fra Kristendemokraterne, Kasper Søstrøm Müller fra Moderaterne, Tobias Jørgensen fra Venstre, Jan Filbært fra Enhedslisten og Edvard Korsbæk fra Alternativet.

Nærbillede af landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard, der står ved et højt cafebord med en mikrofon i hånden. I baggrunden kan man ane nogle tilhørere.
Copyright Henrik Frydkjær

Valgmødets ordstyrer var Dansk Blindesamfunds landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard. Han stod ved et højt cafebord foran paneldeltagerne, der sad side om side ved et langbord med front ud mod tilhørerne. Med hård hånd og skarp præcision fordelte landsformanden sol og vind lige, så alle kom til orde – noget som også blev bemærket i positive vendinger af flere af kandidaterne efterfølgende. Ind imellem de politiske budskaber blev der også plads til spørgsmål fra såvel salen som Zoom.

Hvordan sikres en sammenhængende rehabiliteringsindsats?

Første halvdel af valgmødet gik med de indledende bemærkninger fra landsformanden, kort præsentation af kandidaterne samt en debat om de store problemer vedrørende digitaliseringen, som mange blinde og stærkt svagsynede oplever – helt aktuelt med overgangen fra NemId til MitID.

Folketingskandidaterne sidder ved et langbord og kigger ud mod tilhørerne. Landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard står ved et højt cafebord mellem kandidaterne og tilhørerne.
Copyright Henrik Frydkjær

Men det var efter pausen, at der for alvor kom gang i debatten, der i anden halvdel handlede om organiseringen af det specialiserede socialområde. Skal handicapområdet flyttes over i regionerne eller staten? Hvorfor bliver anbefalingerne fra eksperterne og den bedste viden ikke fulgt? Hvis du vil høre mere fra de politiske udmeldinger i debatten, bliver den udfoldet i lydrapporten fra valgmødet, der ligger øverst på denne side.

Efter valgmødet gav flere af folketingskandidaterne til kende, at de have fået ny viden om problemstillingerne ved at have et synshandicap, som de ville tage med hjem til de respektive partier. Derudover anerkendte flere kandidater Dansk Blindesamfunds afvikling af valgmødet. Især hybridmetoden med både fysiske tilhørere, men i særdeleshed også folk på Zoom fik rosende ord med på vejen.