Hold ledelinjen fri

Cykler, skilte, tøjstativer og udemøbler placeret hen over ledelinjer gør færdslen for mennesker med synshandicap både udfordrende og farlig. På den internationale mærkedag – Den hvide stoks dag, tirsdag den 15. oktober, søsætter Dansk Blindesamfund en oplysningskampagne, så flere forstår ledelinjernes vigtige funktion og behovet for at holde dem fri.

Søren følger ledelinje med sin blindestok på Østerport station

Hver dag oplever blinde og svagsynede, at ledelinjerne er spærret af cykler, skilte eller andre genstande. Det gør det både svært og farligt at færdes i det offentlige rum, når man har et synshandicap.

”Når jeg bevæger mig rundt i byen, er det et udbredt problem, at ledelinjerne ofte er spærret af cykler og skilte. Det kan skabe farlige situationer, for man kan både slå sig og miste orienteringen, så man ikke ved, hvor man er, eller i værste falde ende på cykelstien eller kørebanen”, fortæller Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund.  

Hvad er en ledelinje?

De færreste lægger mærke til ledelinjerne eller forstår, at de forhøjede flader eller knoppede felter i belægningen, bliver brugt af blinde og svagsynede til at navigere efter i det offentlige rum. De fungerer som en form for ”vejviser”, der med hjælp fra den hvide stok, leder mennesker med synshandicap sikkert gennem byen.

”Ledelinjerne hjælper blinde og svagsynede til at orientere sig og holde retning. De giver en stor tryghed, når man færdes ude som synshandicappet. Den hvide stok kombineret med en ledelinje er min frihed”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.

For at gøre flere opmærksomme på ledelinjens funktion og vigtigheden af at holde ledelinjen fri søsætter Dansk Blindesamfund en oplysningskampagne i hele uge 42 i forbindelse med Den hvide stoks dag den 15. oktober. På sociale kanaler vil en kort film vise hvordan mennesker med synshandicap bevæger sig gennem byen ved hjælp af ledelinjer og hvad der sker, når sådan en er blokeret.

Klik på videoen og bliv klogere på, hvordan ledelinjer giver blinde og svagsynede frihed – og hvor afgørende det er, at de ikke bliver spærret.

”Mange er ikke opmærksomme på, at ledelinjer ikke bare er en æstetisk finesse i byrummet, men har en vigtig funktion for blinde og svagsynede. Det er min opfattelse, at mange vil være opmærksomme på ikke at spærre ledelinjerne, hvis flere var bevidste om, hvor afgørende de er for, at blinde og svagsynede kan bevæge sig rundt i byen på egen hånd. Derfor bruger vi ugen omkring Den hvide stoks dag til at oplyse om ledelinjerne og hvad det egentlig er for noget”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.

Opfordringen er klar

”Cyklister og butikker skal lige kigge ned og se om der er prikker, forhøjninger eller på anden vis markeringer i asfalten og så undgå at placere cykler, stativer eller skilte i nærheden af eller hen over ledelinjer. Når de hjælper med at holde ledelinjerne fri, så giver de frihed til blinde og svagsynede”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.

Nærbillede af en blindestok, der følger en ledelinje og opmærksomhedsfelt
Ledelinjer og opmærksomhedsfelter er vigtige for, at mennesker med synshandicap kan færdes trygt og sikkert på egen hånd

Fakta: Hvad er en ledelinje?

Et ledelinjesystem er en taktil afmærkning, der anlægges for at skabe et sikkert og trygt miljø for mennesker med synshandicap. Ledelinjesystemet består af ledelinjer, retnings- og opmærksomhedsfelter, der anvendes som hjælp for blinde og svagsynede til at: orientere sig, markere gangforløb, holde retningen mod et mål, forbinde vigtige knudepunkter, gøre opmærksom på særlige interessepunkter, forhindringer eller farer.

Kilde: TiBS -Tilgængelighed for Blinde og Svagsynede