Ind i Mørket – Et seminar for synskonsulenter og optikere

Der var stor koncentration på Fuglsangcentret torsdag den 21. marts, da 27 synskonsulenter og optikere fra de danske kommunikationscentre og synscentraler var til Seminaret Ind i Mørket.

Pia, Karin og Marianne fra Medlemsservice står rundt om et højt bord, få minutter inden de skal holde deres præsentation.

Et seminar hvor Dansk Blindesamfund kunne give en langt større indsigt i nogle af de mange aktiviteter, arrangementer og indsatser vi laver. Vores næstformand, Diana Stentoft bød velkommen til seminaret, hvorefter regionskonsulent, Helle Riley fortalte om konsulentordningen og synsrådgiverne. Hun fortalte levende om opbygningen og hverdagen for konsulenterne og lagde vægt på, at konsulenternes absolutte største og vigtigste opgave er, at være rollemodeller og vise det levede liv med synshandicap. Helle fortalte, at noget af det, hun altid vil husker, var da et medlem sagde ”min konsulent blev min livline tilbage til samfundet”.

Friheden kan både gå på fire ben eller sidde i en kajakåre

Det næste punkt på programmet var Carsten Druekær, der er førerhundekonsulent i Dansk Blindesamfund. Han har været med til at uddanne og placere 450 hunde i sin tid hos Dansk Blindesamfund. Som den eneste danske førerhundeordning er Dansk Blindesamfund certificeret med IGDF, der er en international anerkendelse og certificering af førerhunde.

Carsten lagde vægt på, at hos Dansk Blindesamfund er væsentlighedskriteriet afgørende for, om vi sender en ansøgning om en førerhund på vegne af et medlem. Vi screener, inviterer på kurser og har mange lange samtaler og udfylder lange dokumenter, før Carsten i samarbejde med sit team vurderer, om en førerhund vil være det rigtige hjælpemiddel.

Undervisningsleder Jesper Fraenkel fortalte om de mange forskellige habiliteringskurser Dansk Blindesamfund tilbyder, og forklarede hvorfor der er bygget op, som de er:

“Når man har været her på Fuglsangcentret, ved man, at det er et trygt sted. Her møder man et fællesskab. Vi er med til at tilbyde det gode liv. Det hele liv. Det burde ikke være en ekstra luksus. Det burde være alle forundt,” understregede Jesper Fraenkel.

Jesper ror selv i Kajak, og er stor fortaler for, at kajakkurserne på Fuglsangcentret fortsætter. For når man sidder i kajakken og er ude på vandet, er der hverken kantstene eller vejskilte men kan falde over. Der er man bare fri.

Frokost i Mørke og blingo

Deltagerne fik også en lille snert af, hvordan vores medlemmers hverdag ser ud, da de spiste deres frokost i komplet mørke efterfulgt at en omgang blingo med gode påskechokolade-præmie.

Efter frokost blev synskonsulenterne og optikerne sat ansigter på Medlemsservice, der fortalte om deres arbejde og tætte samarbejde med en øjenlægekonsulent i forhold til medlemskriteriet. Og Aktivitetskoordinatorerne fortalte om de mange forskellige aktiviteter de arrangerer. De kunne med stolthed fortælle, at de endnu ikke har måtte aflyse et arrangement!

Vi sluttede af med en introduktion til Parasport Danmarks blindefaglige idrætskonsulent, der lovede, at han gerne ville hjælpe med at få skabt veje ind i sportsforeninger for alle børn i synsregistret.