Ingen føler sig anderledes på sommerskole

75 blinde og svagsynede børn indleder sommerferien med sommerskole på Synscenter Refsnæs. I hverdagen adskiller de sig fra klassekammeraterne, men på sommerskolen er de en del af fællesskabet og knytter langvarige venskaber.

Børnene står på række og efterligner Soffie Dalsgaards dansetrin
Copyright Henrik Frydkjær

Lyden af børnestemmer og salsarytmer når helt ud gennem gymnastiksalens døre på Synscenter Refsnæs i Kalundborg. Begejstringen stammer fra en flok børn, som får kyndig vejledning i forskellige dansetrin af Soffie Dalsgaard, som er professionel danser og har medvirket i Vild med dans.

En af dem, som prøver kræfter med dansetrinene, er 13-årige Gustav Jensen, som koncentreret lytter til instrukserne. Han er nemlig blind og kan derfor ikke se bevægelserne, men det forhindrer ham ikke i at tage del i aktiviteterne. Tværtimod. På sommerskolen foregår aktiviteterne nemlig på børnenes præmisser, så de får succesoplevelser, de kan medbringe i deres hverdag. Sommerskolen er derfor med til at flytte grænser, styrke selvværdet og den enkeltes mod på at klare ting på egen hånd.

Glædeligt gensyn

For Gustav er sommerferie lig med sommerskole og gensyn med kammeraterne. Det er tredje gang, han er af sted, og han har glædet sig hele året til en uge spækket med sjove aktiviteter og gensyn med kammeraterne.

Gustav og Leona på 13 holder om hinanden og smiler til kameraet
Copyright Henrik Frydkjær

”Det bedste ved at være på sommerskole er at få nye venner og være sammen med andre, der også har et synshandicap, for så føler jeg ikke, at jeg er den eneste, der ikke kan se. Sådan kan det godt føles i skolen. Det er også rart, at der er flere, der har brug for hjælp. Det kan godt være irriterende i hverdagen at være den eneste, der har brug for hjælpemidler og en ekstra hånd. Her føler jeg mig ikke anderledes”, siger Gustav og bakkes op af sin gode veninde Leona Langvik.

”I skolen kan det godt være svært at være den eneste, der ikke kan se. Mine klassekammerater forstår ikke, hvordan det er. Her møder man en helt anden forståelse, fordi alle har et synshandicap. Derfor snakker vi også om noget af det, der kan være svært, for det er rart at dele med nogen, som kender de udfordringer, man kan opleve. Vi har et fantastisk fællesskab”, understreger Leona, som især glæder sig til sommerfesten, hvor hun og Gustav skal optræde med en Kim Larsen sang.

Venner for livet

To yngre drenge kører på gocart imod hinanden
Copyright Henrik Frydkjær

Til daglig går de fleste i en almindelig folkeskole, hvor de med deres synshandicap skiller sig ud fra deres klassekammerater. På sommerskolen møder de andre børn og unge med synshandicap, som de kan sparre med og spejle sig i. Sommerskolen er derfor et frirum for de unge.

En af dem, som vender tilbage til sommerskolen år efter år, er Thea Hermansen på 16 år. Hun har efterhånden været af sted så mange gange, at hun helt er holdt op med at tælle.

”Jeg holder virkelig meget af sommerskolen og glæder mig hvert år til at komme af sted igen. Der er en helt særlig sommerskolestemning. Her føler jeg mig ikke udenfor eller glemt, som jeg nemt kan føle på en folkeskole. Det har jeg aldrig oplevet på sommerskolen, da vi alle er en del af fællesskabet. Her føler jeg mig normal”, siger Thea, som har fået venner for livet på sommerskolen.

Thea 16 år, Alina 17 år og Sarah 16 år holder om skuldrene på hinanden og smiler til kameraet
Copyright Henrik Frydkjær

En af dem er 17-årige Alina Sadat, som også har en fast tradition med at tage på sommerskole. Det er sjette gang, hun har pakket tasken og sover i telt med sine kammerater.

”Det er fællesskabet, som er omdrejningspunktet for sommerskolen og årsagen til, at jeg kommer hvert år. Mange af mine tætte venskaber er opstået på sommerskolen. Her er jeg ikke anderledes eller skal være bange for at blive holdt udenfor. Jeg føler mig accepteret og som en del af fællesskabet, for vi forstår hinanden. Jeg prøver også nye aktiviteter og får mange gode oplevelser, som jeg kan tænke tilbage på. Sommerskolen er bare magisk”, siger Alina.

Jeg føler mig ikke alene

Også for Sarah Kromand på 16 år er venskaberne på sommerskolen det vigtigste. Hun har kun været af sted to gange, men hun er slet ikke i tvivl om, at hun også skal af sted næste år.

De ældste børn sidder ved et langbord uden for og er klar til at spise frokost
Copyright Henrik Frydkjær

”Sommerskole er virkelig sjovt og hyggeligt. Alle er så søde og gode til at hjælpe hinanden. Jeg føler mig ikke udenfor, fordi vi alle har et synshandicap. Vi forstår hinandens situation og skal ikke forklare så meget, som hvis jeg er sammen med nogen, der ser almindeligt. Derfor tænker jeg heller ikke lige så meget over, at jeg ser dårligt som derhjemme. Og hvis man falder eller går ind i noget, er der ikke nogen, der sender mærkelige blikke eller griner, for det er helt normalt her”, smiler Sarah.

Det er 54. gang, at teltpladsen i Kalundborg summer af glade børn og livlig aktivitet. Sommerskolen arrangeres i tæt samarbejde med Dansk Blindesamfund og Parasport Danmark, så derfor kan børnene glæde sig til en uge med bevægelse som det gennemgående tema. Børnene skal både svømme, danse, klatre, dyrke judo og dyste i mini-triatlon.

De yngste børn hopper på hoppebporg
Copyright Henrik Frydkjær

Spejle sig i kammeraterne

De første tre dage afholdes der også MINI-sommerskole for de yngste elever i alderen 6-10 år. De deltager sammen med deres lokale synskonsulent, som introducerer børnene til lejrlivet. En af dem, som er med for anden gang, er 10-årige Salli Lohse, som har glædet sig til sommerskolen lige siden, hendes mor og far tilmeldte hende. Hun er i fuld gang med at hoppe om kap på hoppeborgen med sine jævnaldrende kammerater.

Portræt af Salli på ti år som smiler stort
Copyright Henrik Frydkjær

”Det er sjovt at sove i telt, hoppe på hoppeborg og gense mine venner, men det bedste er at møde andre, der ser dårligt ligesom mig. Når jeg er her, føler jeg mig ikke alene med at have et synshandicap. De andre ved, hvordan det er, og det er rigtig dejligt”, forklarer Salli, som glæder sig allermest til torsdag, da hun har fødselsdag, og om aftenen er der pizza-party. En årlig tilbagevendende tradition, som børnene altid ser frem til.