Julemad uden stress

De blinde madbloggere Mohammed og Lasse deler ud af deres gode tips og tricks til en lækker julemiddag.

Den store julemiddag står snart for døren og for selv den mest garvede husmor, kan det være svært at bevare overblikket, når gæsterne melder deres ankomst. Anden skal være saftig, de brunede kartofler skal være spejlblanke, og det hele skal serveres med overskud og nærvær. Det kan måske lyde uoverskueligt – særligt når synet svigter. Men med tips og tricks fra Lasse og Mohammed, skal du nok komme i mål med en velsmagende julemiddag. Ifølge dem er hemmeligheden at bryde menuen op i overskuelige bidder og forberede så meget som muligt, inden gæsterne kommer.

Lasse er ved at fordele brin farin over kartoflerne i fad
Copyright Henrik Frydkjær

Du må gerne snyde

Køkkenbordet bugner med rødkål, appelsiner, nødder og andre lækkerier, der ofte forbindes med jul. Alle ingredienserne er linet op og gjort klar, for det er et af Lasse og Mohammeds vigtigste råd, når man skal gebærde sig i køkkenet.

”Struktur og orden i køkkenet er alfa og omega, for ellers kan man nemt miste overblikket”, fortæller 27-årige Mohammed Alsaadi. For at gøre madlavningsprocessen nem og overskuelig er første skridt derfor at læse opskriften grundigt igennem og finde alle de nødvendige ingredienser frem.

Madsynet.dk

Du kan finde inspiration og over 400 opskrifter på madsynet.dk. Her kan du også tilmelde dig en madplan, som hver uge inspirerer til nemme hverdagsretter, du kan give dig i kast med.

”På den måde har du overblik og undgår at svine dit køkken til. Det er også vigtigt at rydde op undervejs, for ellers risikerer du at komme ekstra salt eller sukker i retten, fordi du har glemt, at det allerede er tilføjet”, forklarer 25-årige Lasse Stalk Tønnesen, der er i fuld gang med at åbne et glas kartofler, der skal bruges til brunede kartofler. I dagens anledning har de nemlig valgt kartofler på glas for at gøre det så nemt som muligt. 

Ingredienser er funder frem på køkkenbordet. Appelsiner, rødkål, kartofler og brun farin
Copyright Henrik Frydkjær

”Det er okay at snyde en gang imellem. Det er vigtigere, at folk kommer i køkkenet og får succesoplevelser og mod på at fortsætte”, siger Lasse, der er bedste ven med Mohammed. De er begge blindfødte, men betragter ikke blindhed som en barriere for at lave god mad. Derfor bruger de flere timer hver uge på at eksperimentere i køkkenet, og sammen har de oprettet madbloggen Madsynet.

Styr på de brunede kartofler

Mohammed har givet sig i kast med at forberede en dressing til en frisk rødkålssalat. Imens bakser Lasse med en genstridig køkkenvægt med indbygget tale, som lettere insisterende fortæller, hvor mange gram brun farin, Lasse har tilføjet i skålen.

Makkerparret har særligt glædet sig til at introducere os for deres opskrift på brunede kartofler. Med store smil fortæller de om deres mange forgæves forsøg på at lave brunede kartofler. Men efter en ødelagt pande og en tilrøget lejlighed lykkedes det endelig at knække koden til de karamelliserede kartofler. 

Nærbillede af kartoflerne der er helt dækket med brun farin
Copyright Henrik Frydkjær

”Vi tænkte, at det simpelthen ikke kan passe, at blinde ikke kan lave brunede kartofler, så vi satte os for at løse udfordringen. Efter nogle tests lykkedes det endelig, og jeg tror, at vores glædesudbrud kunne høres i hele opgangen”, griner Mohammed.

Iført ja-hat og en god portion stædighed gennemskuede drengene, at det var meget nemmere at lave kartoflerne i ovnen. De fordeler blot brun farin og smørklatter over kartoflerne og tilføjer to spiseskefulde sirup, hvorefter de brunede kartofler er spiseklar efter 35 minutter. 

Forbered flere dage før

Lasse er ved at skære smørklatter, mens Mohammed vasker hænder ved siden af
Copyright Henrik Frydkjær

Lasse og Mohammed er vant til at finde deres eget tag på retterne. De har for eksempel erfaret, at det er en god ide at langtidsstege kødet til en julemiddag, for så kan det stå og passe sig selv, mens de i fred og ro forbereder noget andet. Makkerparret mener, at det i høj grad handler om god planlægning og forberedelse, for mange af elementerne kan man sagtens forberede flere dage forinden.

”Det er ikke noget problem at lave rødkål flere dage før, som fryses ned og blot skal varmes på dagen. Sovsen kan også sagtens laves om formiddagen, hvor den bare skal have et opkog, lige inden den serveres”, forklarer Lasse.

Mohammed er vild med traditionerne og fællesskabet i december, selvom han ikke fejrer selve juleaften. Til gengæld bager og kokkerer han julelækkerier i hele december sammen med Lasse.

”Jeg forbinder julen med familie, venner og hygge. Det er dejligt at sidde indenfor i varmen, mens man kan høre, at det rusker udenfor. Jul er lig med hygge og afslapning”, fortæller Lasse, der tager en slapper den 24. december og overlader julemaden til sin mor.

Begge er enige om, at maden spiller en vigtig rolle i julen og er det, som de ser allermest frem til.

Lasse holder fadet med brunede kartofler i den ene hånd med grillhandske, mens han stikker i kartoflerne med den anden hånd for at undersøge, om de er færdige
Copyright Henrik Frydkjær

”Julemaden er vigtig, da det er noget, som hele familien er samlet omkring”, siger Mohammed, mens han varmer rødkålen op, som de har lavet dagen før. Der spreder sig hurtigt en duft af jul i hele lejligheden i takt med, at laurbær, stjerneanis og kanel bliver varmet.

Tro på dine kokkeevner

Lasse og Mohammed kan godt forstå, hvis mennesker med synshandicap er tilbageholdende med at give sig i kast med at arrangere julemiddag, da det kan virke helt uoverskueligt med de mange delelementer. Men det har Mohammed og Lasse råd for.

”Hvis man organiserer sin tid og forbereder det, der kan laves i forvejen, har man mere tid på selve dagen. Det er også en god ide at alliere sig med andre i køkkenet, så man har overskud til at være vært. Og så er det bare sjovere at være to til at lave mad”, siger Mohammed.

Lasse og Mohammed smiler, mens de smager på julemaden
Copyright Henrik Frydkjær

Deres allervigtigste råd er dog, at man skal tro på sig selv og sine evner i køkkenet.

”Man må ikke give op på forhånd. Hvis du siger til dig selv, at det er svært, eller det kan du ikke finde ud af, så bliver det også helt umuligt. Det handler om mental indstilling”, konstaterer Mohammed.

Rødkålssalat med dadler og appelsin

Ingredienser

  • 50 g rødkål finthakket
  • 2 appelsiner
  • 50 g rucola
  • 100 g dadler
  • 2 spsk rapsolie
  • 1 spsk balsamico
  • 1 tsk honning flydende
  • 1 tsk sennep dijon
  • 50 g nødder hakket

Fremgangsmåde

  1. Snit rødkålen meget fint.

  2. Rør olie, balsamico, honning og sennep sammen i en skål og hæld det over rødkålen.

  3. Lad rødkålen trække i 30 minutter.

  4. Hak rucola groft.

  5. Skræl appelsinerne og skær dem i mindre stykker.

  6. Skær dadler i mindre stykker og bland det i kålen.

  7. Hak nødder groft og drys over salaten.

Brunede kartofler

Ingredienser

  • 500 g små pillede og kogte kartofler (kartofler på glas kan også bruges)
  • 125 g brun farin
  • 20 g smør
  • 2 spsk sirup
  • Et nip salt

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  2. Hæld kartoflerne i et ovnfast fad. Fadet skal ikke være stort, for så bliver overfladen for stor, og så kan karamellen nemt branke.
  3. Drys brun farin over kartoflerne og læg smørklatter på toppen.
  4. Kom lidt sirup på toppen.
  5. Sæt fadet i ovnen og steg kartoflerne i cirka 35-45 minutter.
  6. Rør rund i kartoflerne 4-5 gange undervejs.
  7. Så er de klar til servering.