Københavns Lufthavn fokuserer på tilgængelighed

Check-in og sikkerhedskontrol i lufthavne kan være stressende, når man har et synshandicap. Københavns lufthavn gør nu rejsen lettere for blinde og svagsynede passagerer.

Københavns Lufthavn sætter fokus på handicap for lufthavnens mange medarbejdere. Fra det nye år lancerede lufthavnen et træningsprogram, der har fokus på de eventuelle udfordringer folk med handicap kan opleve i lufthavnen. Træningsprogrammet består af seks videoer, hvor folk med forskellige handicaps og diagnoser fortæller om deres oplevelser med at rejse. Formålet med træningen er, at alle medarbejdere får en generel forståelse for de udfordringer, der kan være forbundet med at komme fra A til B i en lufthavn.

Der er udarbejdet en video specifikt rettet mod synshandicap. Her får medarbejderne indsigt i, hvad de kan gøre for, at blinde og svagsynede får lige muligheder som alle andre på deres rejse gennem lufthavnen. Medarbejderne opfordres til at slippe berøringsangsten og spørge, om de kan hjælpe med noget.

”Det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Ikke tage over, men derimod spørge, er der noget, jeg kan hjælpe med, eller har du brug for hjælp. Hvis man selv er lidt nervøs, kan det være forløsende, hvis der er en anden, der spørger”, siger Bente, som er svagsynet og ofte rejser med fly. I videoen bliver medarbejderne også præsenteret for grundlæggende teknikker til ledsagelse, og hvordan en seende bedst assisterer en blind eller svagsynet.

I videoen nedenfor kan du høre John og Bente fortælle om de udfordringer, de møder i lufthavnen som synshandicappet

Solsikkesnor for mennesker med usynligt handicap

Udover videoerne lancerer Københavns Lufthavn også et nyt initiativ for mennesker med usynligt handicap. Mennesker med synshandicap er lige så forskellige som alle andre, så derfor er det ikke altid lige nemt at identificere, om en person har svækket syn. Hvis synshandicappede for eksempel ikke bruger den hvide stok eller har følgeskab af en førerhund, kan det være svært at vide, om personen er synshandicappet eller ej. I den forbindelse har Københavns Lufthavn indført en såkaldt solsikkesnor. En grøn nøglesnor med solsikker, som er et internationalt symbol på usynligt handicap. Den signalerer, at du har brug for ekstra hensyn, tid eller tålmodighed.

”Formålet med Solsikkesnoren er at sikre lige rejsevilkår for alle. Snoren sikrer, at medarbejderne genkender, at du har et usynligt handicap eller en skjult diagnose, uden at du behøver fortælle om det eller forklare dig”, fortæller Stine Ringvig Marsal, Service Excellence Director i Københavns Lufthavn. Solsikkesnoren benyttes allerede i flere andre internationale lufthavne, og i England er den også udbredt til stormagasiner og større togstationer.

Snoren kan bæres gennem hele turen i lufthavnen, eller blot når man for eksempel skal gennem sikkerhedskontrollen, hvis det er den del af turen, der stresser mest. Snoren sikrer, at medarbejderne genkender, at du har et usynligt handicap eller en skjult diagnose, uden at du behøver fortælle om det eller forklare dig.

Person holder bundt af grønne solsikkesnore i hænderne
Copyright Københavns Lufthavn

Du kan hente solsikkesnoren i informationsdesken i lufthavnens Terminal 3 og i de fleste check-in-skranker ligger den også klar. Beder du om den, får du den udleveret uden spørgsmål.

I sikkerhedskontrollen skal alle scanne deres boardingkort for at komme ind. Hvis du bærer solsikkesnoren og henvender dig til medarbejderen i sikkerhedskontrollen, bliver du tilbudt at komme i et særligt spor for personer med reduceret mobilitet. Sporet er for alle, der af synlige eller usynlige årsager har sværere end andre ved at komme gennem lufthavnen og sikkerhedskontrollen.

Book assistance

Har du brug for hjælp til at komme gennem lufthavnen, skal du på forhånd booke assistance via dit flyselskab. Det gør du enten, når du køber din flybillet eller ved at kontakte dit luftfartsselskab minimum 48 timer før afgang. Har du booket assistance, får du kontakt med Falck ved at ringe fra et af de mørkeblå mødesteder/callpoints, der er placeret i lufthavnen eller ved at gå til din check-in skranke.

Her finder du en oversigt over Falcks mødesteder i Københavns Lufthavn