LEGO® klodser revolutionerer indlæring af punktskrift hos børn og unge

Dansk Blindesamfund har i samarbejde med LEGO Fonden stået i spidsen for afprøvning af en helt ny type LEGO® klodser, hvor nogle af knopperne er fjernet, så der i stedet er et punktskriftsbogstav.

LEGO Fonden satte i 2018 gang i et revolutionerede og nyskabende projekt, som vil hjælpe endnu flere blinde børn verden over i gang med at lære punktskrift. LEGO® Braille Bricks bygger på LEGO klodser med den ikoniske 2x4 knopkonfiguration, hvoraf nogle af knopperne er fjernet, så de resterende udgør et punktskriftsbogstav.

Konceptet bag LEGO Braille Bricks blev først foreslået til LEGO Fonden i 2011 af Dansk Blindesamfund og senere af den brasilianske Dorina Nowill Foundation for the Blind. Det er siden blevet videreudviklet i tæt samarbejde mellem blindeorganisationer i Danmark, Brasilien, Storbritannien og Norge, hvor også de første prototyper er blevet koncepttestet.

”Jeg er helt sikker på, at børn i Danmark og i resten af verden får stor glæde af LEGO Braille Bricks. Klodserne bidrager positivt på så mange områder, at vi vil se en stigning af punktbrugere på sigt. Børnene vil have det sjovt med at lære punkt, og de kan samtidig lege med deres seende kammerater og familie, så det er et projekt, jeg er virkelig stolt af, at Dansk Blindesamfund er en del af,” siger Thorkild Olesen.

Otte danske børn testede LEGO Braille Bricks på en weekend-workshop på Fuglsangcentret, sammen med deres familier. Det var en weekend fyldt med leg og grin, men også mange timers fordybelse og koncentration, fordi børnene – uanset om de kunne eller ikke kunne punktskrift i forvejen – hele tiden fandt på nye lege og måder at bruge LEGO klodserne på.

Film fra workshoppen på Fuglsangcentret, hvor otte blinde børn og deres familier brugte en weekend på lege og arbejde med LEGO Braille Bricks.

Både børn og voksne var enige om efter workshoppen, at LEGO Braille Bricks vil være med til at revolutionere punktskriftslæring for både blinde børn og deres familier.

Om LEGO Braille Bricks

Da hver enkelt LEGO Braille Brick kræver en ny og individuel formstøbning er produktionen af disse igangsat, og det forventes, at LEGO Braille Bricks sættes i produktion og bliver taget i brug af blinde børn i Danmark og en række andre lande i løbet af 2020.

Det endelige LEGO Braille Bricks-sæt vil blive distribueret gratis til udvalgte institutioner gennem deltagende partnernetværk i de lande, hvor testene udføres. Sættet vil indeholde ca. 250 LEGO Braille Bricks, der dækker hele alfabetet, tallene 0-9, udvalgte matematiske symboler og inspiration til undervisning og interaktive lege.

Konceptet er indtil videre blevet testet af blinde og stærkt svagsynede børn i alderen 3 til 17 år fra fire forskellige lande, og flere sprog bliver tilføjet til testperioden i andet halvår af 2019. Alle børn har været enige om, at LEGO Braille Bricks vil gøre det sjovt at lære punktskrift.

Både danske og internationale studier har vist, at blinde, som kan punktskrift, oftest har bedre jobmuligheder og bedre levevilkår end mennesker med synshandicap, som alene bruger lydmediet.

Du kan læse mere om LEGO Braille Bricks på hjemmesiden www.legobraillebricks.com

Jens på 12 år sagde selv, at det ville have været sjovt at lære punktskrift med klodserne, da han var mindre, for så kunne man lege, imens man lærte punkt. Og det er netop hele filosofien hos LEGO og tanken bag LEGO Braille Bricks. Det skal være sjovt at lære, og det gør ikke spor, hvis man kan lege imens.

LEGO Braille Bricks åbner for mulighederne for læring gennem leg, og samtidig inviterer klodserne til, at seende og blinde leger og lærer sammen. Der er nemlig et trykt sort bogstav på hver enkelt klods, så seende venner og søskende, lærere og forældre også kan bruge klodserne uden at kunne læse punktskrift. Bo Nikolajsen er far til Astrid på 5 år og Emmelie på 13 år. Astrid er blind og Emmelie er seende, og det kan gøre legene mellem de to søstre lidt vanskelige. ” Det er ikke så tit, at mine piger leger sammen med noget. Og når de gør, er det ofte særligt konstrueret, så Astrid kan være med. Her havde de samme glæde, og de legede sammen på lige fod. De kunne lave nye lege, hvor min seende datter havde sortbriller på, og hvor Astrid havde en fordel. De var begge opslugte af at lege sammen. Det var meget rørende at se.”

Pige leger med LEGO Braille Bricks
Copyright: Tina Adele Hoff

Hos LEGO Fonden ønsker man at skabe lige muligheder for børn og unge i hele verden, og LEGO Braille Bricks er et vigtigt skridt den retning.

"Blinde og synshandicappede børn har drømme og ambitioner for deres fremtid ligesom seende børn", siger John Goodwin, administrerende direktør for LEGO Fonden. "De har de samme ønsker og behov for at udforske verden og socialisere sig gennem leg, men møder ofte ufrivillig isolation som følge af udelukkelse fra aktiviteter. I LEGO Fonden mener vi, at børn lærer bedst gennem leg og på den vis udvikler en bred vifte af færdigheder, såsom kreativitet, samarbejde og kommunikation, som de har brug for i den 4. industrielle revolution. Med dette projekt introducer vi en legende og inklusiv tilgang til at lære punktskrift for børn. Jeg håber, at børn, forældre, plejere, lærere og praktikere over hele verden vil være lige så spændte, som vi er, og vi kan ikke vente med at se den positive indvirkning."

LEGO Braille Bricks i TV-Avisen

TV-Avisen på DR bragte i går et indslag med 13-årige Thea, som er meget begejstret for LEGO Braille Bricks. Sammen med sin far og mor kan hun nu bl.a. spille Scrabble og vise sine seende venner, hvordan punktskrift ser ud.

Du kan læse artiklen med Thea på DRs hjemmeside, hvor der også er et klip fra TV-Avisen: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/trekanten/thea-er-blind-men-kan-nu-spille-scrabble-med-familien-legoklodser-laerer

Du kan også se hele indslaget fra TV-Avisen her: https://www.dr.dk/tv/se/tv-avisen-med-sporten/tv-avisen-23/tv-avisen-2019-04-24-18-29#!/00:14:47