Lene og Henning fik styr på de sociale medier

På Fuglsangcentret bliver kursisterne fortrolige med sociale medier, så de kan holde sig opdateret og følge med i familiens og venners liv.

Lene dobbelttrykker med to fingre på mobilen, dikterer og dobbeltrykker igen efterfulgt af et swipe til højre for at sende beskeden. Ved siden af står underviser Karsten tålmodigt og vejleder Lene, der endnu ikke helt har styr på teknikken. Derfor er hun er på kursus i Facebook og sociale medier, så hun kan komme godt i gang.

Billede af Lenes hænder tæt på, der er inde i Messenger på mobilen, mens underviseren peger på skærmen
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg vil gerne være mere selvhjulpen på de sociale medier og kommunikere med familie og venner på blandt andet Facebook og Messenger. Derfor tog jeg på kursus. Det er ikke nemt at kommunikere som blind. VoiceOver er et helt andet sprog, jeg skulle lære”, siger 75-årige Lene Lønborg.

Men hvordan bruger man egentlig de forskellige kanaler, og hvordan overvinder man de tekniske udfordringer som blind eller svagsynet? Det bliver Lene og Henning klogere på over de næste par dage på Fuglsangcentret, hvor de kaster sig ud i den digitale strøm af nyheder, likes og swipes til højre og venstre.  

Fortrolig med Facebook

Lene håber at blive mere selvhjulpen, da kommunen har varslet at skære i antallet af Lenes kontaktpersontimer. Lene er nemlig født med den genetiske sygdom Usher 2, der gradvist har taget hendes syn og hørelse. I dag har hun intet syn og kun 15 procents hørelse tilbage. Derfor er hun helt afhængig af at blive mere fortrolig med sin mobil og beherske Facebook, så hun kan vedligeholde kontakten med sin omgangskreds.

Underviseren Karsten undersøger noget på mobilen helt tæt på med en lup
Copyright Henrik Frydkjær

”I dag foregår alting digitalt, så jeg føler mig ekskluderet, hvis jeg ikke kan tilgå de sociale medier”, fortæller Lene og fortsætter:

”Det er en udfordring, at jeg ikke kan bruge Facebook, især når jeg ikke kan færdes udenfor på egen hånd. Det er min kontakt til omverdenen, så jeg ikke bliver isoleret og ensom, men kan følge med i min familie og venners liv”.

Populær hos børnebørnene

Henning håber derimod på at stifte bekendtskab med en bred vifte af sociale medier. I mange år har han nemlig ønsket at få oprettet en konto på Facebook og Twitter.  

”Jeg tilmeldte mig kurset, fordi min kone har fået hjælp af vores børnebørn til at komme på Facebook, og da hun først var oprettet, kørte det derudaf. Derfor halter jeg bagefter”, griner Henning Garchial, som håber at stige i point hos børnebørnene, hvis han kan navigere i de sociale medier. Og der skal mere end en alder på 72 år og et synshandicap til for at slå Henning ud.

Henning sidder med mobilen helt tæt på
Copyright Henrik Frydkjær

”Der er aldrig for sent at give sig i kast med noget nyt. Det kræver bare flere kræfter og energi”, understreger Henning, der opfatter de sociale medier som det oplagte sted at holde sig opdateret om sin helt store passion, aktier.

Henning sidder godt gemt væk bag den store computerskærm, han selv har medbragt, så han kan ændre kontrastfarver og forstørre teksten. Karsten guider Henning igennem de mange oplysninger, der skal udfyldes for at komme i gang med Twitter. Efter en masse tasten, er Henning klar til at udforske Twitters mange muligheder. Først skal han dog lige have styr på hashtags, og hvordan man følger andre profiler.

Forsmag på de sociale medier

”Der er uendelige muligheder, så det er svært at vælge, hvem jeg skal følge. Jeg glæder mig til, jeg kommer hjem og kan lege med det”, siger Henning opløftet. For i virkeligheden er han lidt af en teknikhaj, der har helt styr på Excel og programmering. Faktisk har Henning selv lavet et program, som han flittigt bruger, når han går til dans med sin kone. Efter han mistede synet for lidt under 20 år siden, har han nemlig haft svært ved at følge trinene udelukkede ved at bruge hørelsen. Han har dog fundet en metode, hvor han optager trinene med sin diktafon, og når han kommer hjem, overfører han det til et program, hvor han kan redigere og klippe i lyden. Derefter overfører han det til fjernsynet, så han kan spole frem og tilbage og samtidig øve dansetrinene.

Henning sidder foran sin skærm og er ved at undersøge noget på mobilen, som han får hjælp til af underviseren
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg brugte lang tid på at lære programmet og var helt bombet i hovedet bagefter. Men når det endelig lykkes, er det en sejr”, forklarer Henning, der kan være så optaget af sin computer, at han helt glemmer tid og sted. Men når det kommer til sociale medier, er der lidt vej endnu, før han føler sig på hjemmebane. Han glæder sig dog over, at han har fået større forståelse for, hvordan han kan bruge dem i sin hverdag.

”Jeg har fået en forsmag på de forskellige sociale medier og er kommet godt fra start. Kurset har givet mig nogle redskaber og et godt grundlag til selv at udforske en ny verden af sociale medier”, siger Henning, som ikke har sat sig på skolebænken for sidste gang. Han benytter sig gladeligt af de mange kurser i IT og ligeså langsomt, har han opgraderet niveauet. Han har for eksempel både været på grundkurser, opfølgningskurser og mere avancerede kurser i VoiceOver og GPS.

”De kurser er guld værd”, siger Henning.

Teknikken driller  

I lokalet ved siden af bakser Lene med at få mobilen til at samarbejde og gennemskue, hvordan hun læser beskeder i Messenger.

”Telefonen stiller sig i den seneste besked, der er skrevet. Hvis du vil høre, hvad der tidligere er skrevet, skal du swipe baglæns. Når du swiper en gang, fortæller den dig, hvornår beskeden er skrevet, men hvis du fortsætter med at swipe, vil telefonen oplæse de tidligere beskeder”, forklarer Karsten, mens Lenes hjælper noterer guldkornene, så de kan huske det hele, når de kommer hjem.

Lene tager sig opgivende til panden, mens Karsten holder mobilen og forklarer hende, hvordan hun skal gøre
Copyright Henrik Frydkjær

”Det giver mening, så jeg dobbelttrykker for at komme ind i beskeden, og derefter swiper jeg baglæns”, gentager Lene, mens hun efterprøver det, hun lige har lært. Men der går ikke lang tid, før Lene støder på en ny udfordring, for hvordan svarer hun nu på den besked, hun lige har modtaget.

Lettere opgivende fumler Lene med de rigtige knapper. Til stor frustration har hun endnu ikke helt styr på, hvornår hun skal dobbelttrykke, bruge begge fingre eller kan nøjes med en finger, før mobilen lystrer.

”Man skal virkelig have tålmodighed. Det er håbløst at være alene med den her mobil. Det er nemmere at være ledende overlæge end at være blind”, sukker Lene med henvisning til, at hun arbejdede som overlæge på en børneafdeling, indtil hun ikke længere kunne læse journaler og gik ind i ting. Siden etablerede hun sig som selvstændig læge med praksis i hjemmet.

De små succeser

Karsten nærstuderer computerskærmen helt tæt på
Alle underviserne på Dansk Blindesamfunds kurser er selv synshandicappede, så kursisterne kan spejle sig i dem og opleve, at man kan mange ting som blind.

Karsten kommer Lene til undsætning og forklarer tålmodigt trinene for at svare på beskeder. Han forsikrer hende om, at hun er lige ved at være i mål.

”Nu skal jeg dobbelttrykke for at diktere noget og derefter dobbelttrykke igen og swipe, indtil den er sendt”, siger Lene, mens hendes hjælper bekræfter hende i, at det er rigtigt.

”Når jeg har gjort det omkring ti gange, begynder det at sidde fast”, fortæller Lene, som fejrer de små succeser, når det lykkes at få mobilen til at samarbejde.

”Selvom mobilen ikke altid makker ret, har jeg fået et bedre overblik over Facebook, og hvordan det fungerer, så jeg forhåbentlig kan bruge det i min hverdag. Jeg er ikke helt i mål, men jeg er på rette vej og er blevet meget mere fortrolig med de sociale medier”, forsikrer Lene, der ligesom Henning fandt det inspirerende, at underviseren selv har et synshandicap.

”Det gjorde en stor forskel, at underviseren er synshandicappet, da han viste forståelse for de udfordringer, jeg kan rende ind i og kendte alle genvejene. Det gør det meget nemmere, når vi har samme udgangspunkt”, smiler Lene.