Løb uden ledsager: Claudio Denaro testede ny AI-teknologi fra Google

Onsdag den 8. november havde Google Danmark i samarbejde med Parasport Danmark og Dansk Blindesamfund inviteret til test af udstyr, som på sigt måske kan hjælpe blinde og stærkt svagsynede til at løbe uden ledsager.

Vi ser Edis løbe bagfra i en skov iført en gul vest med ordet "blind" påtrykt

Området omkring Kilometerbroen ved Amager Strand i København lagde asfalt til forsøget. Medarbejdere fra Google havde med kraftig lilla spray etableret en linje på omkring 50 meter. Herefter blev den 28-årige langdistanceløber Claudio Denaro udstyret med et mavebælte, en Android-telefon og et sæt høretelefoner.

Via en app, der benytter kunstig intelligens, såkaldt AI, kan en tydeligt markeret linje på jorden blive identificeret. Herefter vejledes løberen via lydsignaler. Bevæger man sig for eksempel til højre for linjen, afspilles en lyd i venstre øre, der hjælper én tilbage på ret kurs. På den måde kan man via teknologi bevæge sig uafhængigt af sin sædvanlige ledsager.

Claudio Denaro, der som 14-årig blev blind som følge af en medfødt øjensygdom, var tilfreds efter testen, selv om teknologien stadig er på et tidligt stadie.

"Det var sjovt at prøve, og på sigt tror jeg godt, at det kan virke, men der skal selvfølgelig mere til. Selv om jeg fulgte linjen, var jeg ikke helt tryg, men det bliver et spændende projekt at følge", siger han og fortsætter:

"Løb fylder meget i mit liv, men jeg har i mange år været afhængig af min bror eller en anden ledsager for at kunne praktisere det på en tryg måde. Jeg synes, det er spændende, at der nu er teknologiske fremskridt på vej, som kan hjælpe mig til at nå mine mål på egen hånd".

Claudio løber med høretelefoner langs en lilla streg, der er tegnet på asfalten

Stort potentiale for blinde og svagsynede 

Dansk Blindesamfund anslår, at i omegnen af 32.000 danskere lever med synshandicap af varierende sværhedsgrad, hvoraf mellem 12-15.000 er stærkt svagsynede eller helt blinde. På verdensplan anslås det, at 43 millioner mennesker er blinde og op mod 300 millioner svagsynede. Blandt de stærkt svagsynede eller blinde er langt de fleste afhængige af en ledsager for at kunne løbe.

"For blinde og svagsynede er det vigtigt at kunne deltage i et aktivt idrætsliv ligesom alle andre. At dyrke motion som blind eller svagsynet kan være forbundet med større udfordringer end for resten af befolkningen, og det kan ny teknologi blandt andet være med til at afhjælpe. Teknologiske løsninger kan være et godt supplement til eksempelvis at løbe med en løbeledsager, deltage i særlige idrætsgrene for blinde og svagsynede eller dyrke motion i eget hjem”, siger Jesper Holten, der er medlem af forretningsudvalget i Dansk Blindesamfund.

Teknologien er stadig under udvikling 

Google har i flere år forsket i, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe blinde og svagsynede med at løbe uden ledsager med hjælp fra en smartphone og et sæt høretelefoner. Det såkaldte Guideline-projekt er allerede blevet testet af blinde løbere i USA og Japan.

Selvom testløbene i USA og Japan er forløbet planmæssigt og med positive tilbagemeldinger fra løberne, understreger Googles landechef i Danmark, Bianca Bruhn, at der fortsat er tale om et pilotprojekt, der kræver yderligere forskning og test, før teknologien er klar til at komme på markedet.  

"Teknologien er fortsat i en tidlig fase, men vi har store forventninger til dens anvendelse på sigt. Tilbagemeldingerne fra løbet i dag hjælper os med at finjustere teknologien, så den bliver så tryg, nyttig og brugervenlig som mulig. Men selvfølgelig er der også behov for, at myndighederne sætter ind med bedre afmærkninger og indretning af fortove og løbestier, så byrummet i det hele taget bliver mere imødekommende over for blinde og svagsynede", siger Bianca Bruhn i en pressemeddelelse. 

Google Danmark og Dansk Blindesamfund er i færd med at undersøge mulighederne for at lave en ny test af teknologien. Tanken er, at den næste test skal finde sted ved Fuglsangscentret i Fredericia i løbet af foråret 2024.