Ny kunst til Fuglsangcentret

Takket være donationer fra Fondation Juchum, Ingrid og Johan Hansen’s Mindefond og Poul og Else Tausons Fond har Dansk Blindesamfund kunnet realisere ønsket om mere tilgængelig kunst på Fuglsangcentret.

Kunstskulptur som forestiller en bølge

Dansk Blindesamfund har bedt en række anerkendte kunstnere om at skabe værker, der kan pryde Fuglsangcentret i mange år fremover.

Den anerkendte keramiker Lotte Lemor, som blandt andet udstiller og sælger sine værker på museet Clay, har fået til opgave at skabe en række værker, som tiltrækker både føle- og synssansen, og som gør en nysgerrig efter at udforske værkerne yderligere. Hun har arbejdet med forskellige glasurer, former og varierende overflader. De keramiske værker tager udgangspunkt i vegetation, tektonik og erosion – tre kræfter i naturen, som alle er med til at forme landskabet.

Formede skulpturer af ler i forskellige farver glasur. Blålige, grønlige og lyserød
Skulpturer lavet af Lotte Lemor skal pryde Fuglsangcentret

”Jeg har altid haft den tilgang til keramikken, at det skal tale lige så meget til hænderne som til øjnene. I denne proces er det blevet yderligere forstærket. Det er blevet mere bevidst for mig, hvor meget jeg bruger følesansen i min formgivning. Hænderne og fornemmelsen for leret er det altafgørende i skabelsesprocessen, hvor synet bliver sekundært. Jeg håber derfor, I vil mærke og føle på værkerne. De er skabt til netop det”, siger Lotte Lemor.

En del af skulpturerne kan allerede nu findes i receptionen, ved pejsen i Café Sommerfuglen og i vinterhaven overfor svømmehallen. De øvrige værker vil i den kommende tid blive placeret på forskellige steder på Fuglsangcentret. Der vil komme en præcis beskrivelse af, hvor værkerne kan opleves. Indtil da – spørg endelig i receptionen, hvor værkerne kan findes for nu.

Den prisvindende dokumentarfotograf Andreas Haubjerg har bidraget med værker, som fortolker forskellige øjensygdomme og illustrerer, hvor forskelligt synet kan komme til udtryk hos blinde og svagsynede.

I den første fotoserie har han taget en række billeder ved Fredericia Vold, hvor han har sløret linsen på forskellig vis. På den måde kan seende personer få en idé om, hvordan verden kan se ud, når man har et synstab. Øjenlæge Toke Bek fra Aarhus Universitet har lavet beskrivelser til disse fotos med henvisning til øjendiagnoser, som man kan læse på skilte ved siden af værkerne. Billeder fra Fredericia Vold-serien kan ses på gangen langs svømmehallen og i større format i Konference 2c.

To billeder af Fredericia vold set med synshandicap
Billederne på Fuglsangcentret skal sætte fokus på, hvor forskelligt verden kan opleves med et synshandicap.

”Kunst for blinde kan jo i sig selv være en selvmodsigelse, men det kan også, som her, invitere til et møde mellem kunstneren og publikum, hvor vi kan føle os genkendt i et værk. Jeg tror og håber, at fotografierne vil give anledning til at tale om, hvor forskelligt vi ser verden, fordi svagsyn kan komme til udtryk på så uendeligt mange måder, så et motiv kan opleves vidt forskelligt, afhængigt af øjnene der ser", forklarer landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard.

I den anden fotoserie har Haubjerg taget billeder af forskellige elementer fra Fuglsangcentrets hverdag: Margueritter, en hundehale i solnedgangslys, en blå skjorte der bliver slynget rundt med mere. Haubjerg har fået beskrivelser fra vores lokale konsulenter, som er stærkt svagsynede, som har beskrevet deres restsyn. Vi ser de fotograferede elementer meget tæt på, så synssansen kommer til at minde en smule om følesansen. Samtidig er flere af motiverne sløret i forskellig grad, hvilket igen tematiserer synstab. Billeder fra denne serie kan ses på gangen langs køkkenet og i større format i Konference 1.

”Jeg synes, billederne er meget fine, og jeg tror, at et af billederne gengiver, hvordan jeg ser. Det vil jo være rart at kunne fortælle familie og venner, at det er cirka sådan, jeg oplever verden. Det er et spændende greb at bede udefrakommende om at give deres bud på, hvordan vi ser. Det er der kommet nogle flotte værker ud af”, siger Ingelise Fog Hansen, som deltog til ferniseringen af værkerne.

Maleri af naturen som Ingelise ser verden. Sløret og tåget i kanterne
Cirka sådan her ser Ingelise verden

Blindes Arbejde har desuden skabt et smukt kunsthåndværk i form af et taktilt punktskriftalfabet, hvor hver punktprik er en vævet knap, som er limet fast på en træplade. Punktskriftalfabetet er lavet af det samme garn og farver som sengetæpper og puder på værelserne på Fuglsangcentret og er således rød, blå, grøn og brun. Farverne symboliserer de fire elementer (ild, luft, jord og vand), og der er på den måde en fin reference mellem de forskellige værker, som alle kredser om landskab og natur på hver deres måde. Værket er skabt efter inspiration fra en lignende tavle hos Føroya Blindafelag.

Punktskriftalfabetet kan findes på væggen skråt over for receptionen, til venstre for trappen ned til kælderen.

En kvinde mærker på kunstværket, som forestiller punktskriftalfabetet af vævede prikker
Punktskriftalfabetet giver en større forståelse for, hvordan blinde og svagsynede kan læse med fingrene

"Det smukke punktskriftalfabet tiltrækker sig med rette opmærksomheden, og det er umuligt ikke at lade fingrene vandre hen over prikkerne med det bløde garn. Det samme gør sig gældende med de 16 skulpturer. Det er dybt fascinerende, at det er muligt at lave så forskellige strukturer og former. Jeg håber, at gæster på Fuglsangcentret vil tage godt imod værkerne og få en god kunstnerisk oplevelse”, fortæller Ask Abildgaard.