Ny landsformand i Dansk Blindesamfund

Ask Abildgaard bliver ny landsformand i Dansk Blindesamfund efter Thorkild Olesen.

Hovedbestyrelsen i Dansk Blindesamfund har valgt 41-årige Ask Abildgaard som ny landsformand. Siden 2016 har Ask Abildgaard været en del af forretningsudvalget i Dansk Blindesamfund og senest beklædt næstformandsposten.  

”Jeg er meget glad for den tillid, som baglandet har vist mig, og jeg glæder mig til at bygge videre på de seneste års gode resultater for Dansk Blindesamfund. Jeg ser frem mig til at komme i gang og sikre bedre politiske rammevilkår og muligheder for mennesker med synshandicap”, siger Ask Abildgaard. 

Samlet synsområde

Den ny landsformand har en baggrund som kandidat i statskundskab og handicapstudier. Han har arbejdet tre år i det europæiske handicapforum i Bruxelles, siddet i forretningsudvalget i Dansk Blindesamfunds Ungdom i fem år og arbejdet som projektleder i Dansk Blindesamfunds afdeling for internationalt udviklingsarbejde. Han blev valgt ind i Dansk Blindesamfunds forretningsudvalg i 2016, blev næstformand i 2020 og er altså nu nyvalgt landsformand. Alle de erfaringer glæder han sig til at bringe videre i arbejdet med at sætte blinde og svagsynede højt på den politiske dagsorden.

”Dansk Blindesamfund skal være stemmen over for det politiske system. Vi skal samle synsområdet og tale sagen. Vi skal fortælle, hvad der er det vigtigste for os som blinde og svagsynede, og så skal vi også fortælle, hvad der giver de bedste arbejdsbetingelser for de fagfolk, der arbejder på området, så vi får mest muligt ud af indsatsen for mennesker med synshandicap”, siger Ask Abildgaard, der også vil sætte større fokus på livet med synhandicap gennem sine egne erfaringer som synshandicappet.

Egne erfaringer i spil

Ask Abildgaard er født med øjensygdommen Retinitis Pigmentosa, og han mistede gradvist synet i sine sene teenageår. Han kender dermed de udfordringer, som livet med synshandicap giver.

”Det er for tilfældigt, hvilken hjælp og støtte man får i dag, om man overhovedet får et tilbud om rehabilitering, når man mister synet. Det er en opgave for Dansk Blindesamfund at kæmpe politisk for bedre vilkår for blinde og svagsynede. Dansk Blindesamfund skal være noget for alle med synshandicap – både den politiske stemme, der sikrer indflydelse og ordentlige vilkår og foreningen, hvor man møder ligestillede og får hjælp og støtte til livet med synshandicap”, siger Ask Abildgaard.

Foreningens nye drivkræfter

Foruden en ny landsformand kan Dansk Blindesamfund også byde velkommen til den ny næstformand, Diana Stentoft, der er 46 år og født med synshandicap, der betyder, at hun i dag er stærkt svagsynet. Diana Stentoft har indtil 2020 haft beskæftigelse som lektor og centerleder på Aalborg Universitet, hvor hun har en Ph.d. i uddannelsesforskning.

”Jeg glæder mig til samarbejdet med Ask og det øvrige forretningsudvalg. Vi har stærke visioner om et samlet synsområde og en stærk interessepolitisk varetagelse. Vi har en kurve at knække, hvad angår uddannelse og beskæftigelse for mennesker med synshandicap, som jeg er stærkt optaget af”, siger Diana Stentoft, der sammen med de øvrige medlemmer af forretningsudvalget, Jannie Hammershøi og Jesper Holten, glæder sig til forbedre de samfundsmæssige rammer for blinde og svagsynede.

Ask Abildgaard overtager landsformandsposten den 1. april efter Thorkild Olesen, som har stået i spidsen for Dansk Blindesamfund fra 2009 til 2021. Efter sin mangeårige dedikation til blinde og svagsynede har Thorkild Olesen valgt at lægge formandsposten på hylden for at tilegne al sin tid til den fælles handicapsag i Danske Handicaporganisationer, hvor han fortsætter som formand.