Ny podcastserie om at blive blind
At miste synet er livsændrende, og det sker for flere, end man lige skulle tro. Det anslås, at 65.000 danskere er blinde eller svagsynede. Ann-Sofie, Bjarne, Mette, Marlene, Kim og Grethe er seks af de danskere, der har mistet synet.
Hver dag mister 3-4 danskere synet. I Dansk Blindesamfunds sommer-podcast ”Nyblind, Hvad nu?” sætter vi ansigter på statistikken med seks gribende historier om at blive blind. Det er fortællinger fra mennesker, der har oplevet, hvad et synstab egentlig betyder. Historier om mod, tab, sejre og nederlag. Men først og fremmest styrke og viljen til det gode liv.
Vi møder Kim fra Ebeltoft, der skulle til øjenlægen for at udskifte brillerne med kontaktlinser. Hverdagshændelsen hos optikeren, som de fleste kender, blev en livsomvæltning for Kim. Han mistede synet, mistede sit job, men genfandt også sig selv på det åbne hav, hvor han i dag lærer andre med synshandicap at ro kajak.
Marlene fra Odense på bare 28 år fik fem nethindeløsninger, fra hun var 17, til hun var 26 år. Adskillige gange har hun fået brændt nethinden på plads, og hver gang er en del af synet blevet reddet, men der er også en del, der er forsvundet. Hvordan lever man som ungt menneske med den evige trussel om, at det sidste syn kan forsvinde fra den ene dag til den anden?
Hvad sker der, når alt bliver sort? Bliver man forladt af konen? Det blev Bjarne. Eller må man vinke farvel til venner, fordi deres medfølelse bliver for meget? Det gjorde Kim. Og hvad gør Grethe, der har rejst verden rundt, men nu knapt tør forlade hjemmet for at købe ind? Svarene findes i de seks historier om at blive blind.
Ann-Sofie: Jeg ville give alt for at se mine børns smil
Ann-Sofie fra Give er ved at gøre sin uddannelse til landmand færdig. Hun er til eksamen, da hun får det skidt. Hendes hud brænder og hæver op. Få døgn senere er hele Ann-Sofies krop så hævet, at lægerne frygter blokering af luftvejene. Feberen er skyhøj. Hun mister al sin hud og bliver behandlet som en 3. grads forbrændt. Lægerne kan ikke finde ud af, hvad der er galt. Ann-Sofie kæmper for sit liv og mister synet, da lægerne må fjerne begge hendes øjne.
”Det, jeg savner mest ved ikke at have mit syn, er at se mine børn. Jeg ville give alt for at se mine børn. Men det er jo, fordi jeg ved, hvad det vil sige at have mimik. Det gør så mega ondt, når andre fortæller, hvordan børnene smiler til mig, fordi jeg bare gerne vil se det”, siger Ann-Sofie.
I podcasten møder vi også Bjarne fra Frederikssund, der stadig er ved at genfinde sig selv efter et synstab, der også betød et farvel til konen gennem mange år. Vi møder også Mette fra Liseleje, der er uddannet skrædder og altid har arbejdet med sine hænder, men pludselig ikke har sit syn, og vi møder Grethe fra Skibby, der har rejst verden rundt, men efter sit synstab knapt tør forlade sit hjem.
Det er Dansk Blindesamfunds blindfødte podcastvært, Sofie Monggaard, der har produceret serien.
”Jeg har ikke kendt til andet end at være blind, så det har været enormt rørende at møde andre med synshandicap, der har nogle andre forudsætninger. Blinde og svagsynede er stort set usynlige i vores samfund, selv om det anslås, at 65.000 borgere har et synshandicap. Den her serie giver stemme til dem, der ikke kan se, og det kan være dig, der i morgen eller en anden dag bliver en af de 3-4 danskere, der mister synet”, siger Sofie Monggaard.