Nyt EU-direktiv: Mobiltelefoner, hjemmesider og hæveautomater skal være tilgængelige

Der er godt nyt for mere end 80 millioner handicappede europæere, herunder mennesker med synshandicap. Et nyt EU-direktiv slår nemlig fast, at flere hverdagsprodukter – fx billetautomater, e-bøger og hjemmesider – fremover skal være tilgængelige for personer med handicap.

”Vi håber, det er noget, der kan give mulighed for at fremme tilgængeligheden for synshandicappede, og at det er noget, Dansk Blindesamfund vil samarbejde med DH om i de kommende år”, siger Ask Abildgaard, medlem af forretningsudvalget i Dansk Blindesamfund.

En af de ændringer synshandicappede kan forvente med det nye direktiv er fx, at hæveautomater fremover vil have indbygget muligheden for at tilslutte høretelefoner, så der kan trækkes penge ved hjælp af lydinstruktioner. 

Det er blot et af eksemplerne på de produkter, der fremover skal være tilgængelige for personer med handicap.

Der går dog en årrække, før tiltagene i direktivet implementeres, og europæerne kan bruge de tilgængelige løsninger. 

Der er stadig plads til forbedring

Selv om Dansk Blindesamfund overordnet er tilfredse med, at der er vedtaget tilgængelige tiltag til gavn for vores medlemmer, så kan der stadig gøres mere på området.

”Handicapbevægelsen havde ønsket et endnu mere omfattende tilgængelighedsdirektiv, der fx omfattede det byggede miljø. Det vil vi arbejde på fremover, og her bør Danmark gå forrest som det gode eksempel. På turismeområdet ved vi, at der er et stort potentiale i at tiltrække den stigende gruppe ældre og mennesker med handicap, der har behov for tilgængelige forhold,” siger Dansk Blindesamfunds landsformand Thorkild Olesen.