Øjensygdommen AMD: Fond giver bevilling til forskning i udbredt øjensygdom

AMD er den øjensygdom, der gør flest danskere blinde. En ny bevilling på 12,5 millioner kroner fra Velux Fonden til professor og forskningsleder Torben Lykke Sørensen skal bidrage til ny viden i behandlingen af øjensygdommen.

I dag er der godt nyt, hvis du er én af de mange danskere der enten selv er berørt af øjensygdommen AMD eller kender en, som har sygdommen.

Professor og forskningsleder Torben Lykke Sørensen fra Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital har nemlig fået en bevilling på 12,5 millioner kroner fra Velux Fonden til at forske i nye behandlinger af sygdommen.

”Det er fantastisk, at vi med bevillingen har mulighed for at komme et stort skridt nærmere en mere effektiv behandling af de mange patienter med øjensygdommen AMD”, siger Torben Lykke Sørensen.

Læs også artiklen ”AMD: Ny forskning i den øjensygdom flest danskere bliver blinde af” fra 2017.

Aldersbetinget Makula Degenation (AMD), også kaldet alderspletter på nethinden eller øjenforkalkning, er en folkesygdom og den hyppigste årsag til synsnedsættelse hos ældre. Mellem 30 og 40 procent af alle danskere får med alderen konstateret øjenforkalkning. I Danmark lever omkring 50.000 mennesker med sygdommen, og det tal forventes at stige til cirka 100.000 mennesker i 2040.

- Hvis vi kan forhindre, at ældre mennesker udvikler AMD eller kan stoppe det bare på det ene øje, så vil det betyde en fantastisk forøgelse af livskvaliteten hos rigtig mange mennesker. Helt konkret kan det for eksempel gøre forskellen på, om man må køre bil eller ej. Samtidig kan vi spare samfundet for et trecifret millionbeløb hvert år, hvis flere kan bevare synet, siger Torben Lykke Sørensen.

Ny forskergruppe skal også undersøge forandringer i immunsystemet

Et af perspektiverne i forskningsprojektet tager udgangspunkt i ny viden om øjensygdommen AMD. Hidtil har AMD været anskuet som en isoleret øjensygdom, men på baggrund af de senere års forskning har det vist sig, at forandringer i immunsystemet også kan påvirke sygdommen. Disse forandringer kan ses i blodet.   

Derfor skal en ny forskergruppe undersøge både forandringer i øjet og i blodet.

- Vi vil meget detaljeret undersøge patienter med bestemte gener, stadier af sygdommen og hvordan behandlingerne virker, og så sammenholde disse med forandringer i blodet for at se, hvilke ændringer i immunforsvaret, der kan hjælpe positivt på sygdommen hos den enkelte patient. Herefter vil se, om vi kan tilpasse behandlinger, så de virker bedre på den enkelte patient,” siger Torben Lykke Sørensen.

Forskergruppen vil samarbejde på tværs af specialer inden for forsknings i øjensygdomme. Udover Torben Lykke Sørensen fra Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital består gruppen af Mogens Holst Nissen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Henrik Vorum fra Øjenafdelingen på Aalborg Universitetshospital og Bent Honoré på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.