Samvær og fællessang på plejehjemmet Solgaven

På Solgaven i Næstved stod den på inspirerende foredrag, masser af sang og store smil, da plejehjemmet inviterede til tredages daghøjskole.

Foredragsholderen Birgitte Hansen spiller på klaver
Copyright Henrik Frydkjær

35 personer havde fundet vej til fællesrummet på Solgaven, hvor rollatorer var parkerede, og blindestokkene foldet sammen under stolene. Solgaven er nemlig et plejehjem forbeholdt blinde og svagsynede. Hver morgen blev dagen skudt i gang med fællessang og let morgengymnastik. På førstedagen startede de ud med at synge 'Nu falmer skoven trindt om land', så der blev uddelt sangbøger med storskrift og punktskrift, men de fleste kunne dog sangen udenad.

Dagens første foredragsholder Birgitte Hansen spillede på klaver, frivillige sang for, og beboerne istemte gladeligt. Men det var kun opvarmning, da Birgitte Hansen, som er tidligere højskoleforstander, tog deltagerne med på en musikalsk tidsrejse med sange fra Grundtvig til Kim Larsen. Birgitte fortalte om sangene, og undervejs sang de danske klassikere.

En mandlig frivillig holder højskolesangbogen og synger for, mens Birgitte sidder i baggrunden og spiller på klaver
Copyright Henrik Frydkjær

Noget for enhver smag

Det var blot anden gang, daghøjskolen blev afholdt, men grundet beboernes begejstring og store tilslutning sidste år, var de ikke i tvivl om at gentage succesen.

”Tankerne med daghøjskolen er at få lidt adspredelse fra hverdagen, så der ikke sker det samme hver dag, men at vi får nye inputs udefra. Mange af vores beboere er enormt vidende og vil gerne følge med i dagligdagen, så det er en anden måde at blive inspireret på”, sagde Gitte Olsen, som er forstander på Solgaven i Næstved. Hun tilføjede, at arrangementet gerne skulle give mulighed for fordybelse og socialt samvær på tværs af afdelingerne i huset. 

Portræt af Lise der sidder med armene over kors ved et bord
Copyright Henrik Frydkjær

I år var der særligt fokus på at involvere beboerne i selve planlægningen, så programmet afspejlede deres interesser og ønsker. Birthe og Lise fra plejehjemmet samt Jan fra aktivitetsgruppen 'Synsnet', har derfor givet deres besyv med og været involveret i kursusprogrammets indhold.

”Det var en alletiders succes sidste år, så derfor gentager vi det. Vi er i hvert fald startet godt ud med et spændende foredrag om højskolesange, så nu håber vi bare, at det fortsætter. Det er så skønt, at der sker noget andet end det sædvanlige”, fortalte 88-årige Lise Bach, der har boet på Solgaven i fem et halvt år.  

”Vi har prøvet at blande bolsjerne, så der er noget for enhver. Vi er meget forskellige, kommer fra forskellige samfundslag og arbejdsliv, så derfor er det vigtigt med et godt alsidigt program”, sagde Birthe Bille Hansen, som er beboerrådsformand på Solgaven i Næstved. 

Nærportræt af Jan med solbriller på
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg vil mene, at der er lidt for enhver smag”, understregede 73-årige Jan Palsgreen, som ofte kommer i aktivitetsgruppen Synsnet, der mødes på Solgaven hver onsdag til snak og kreative sysler.

Sparring med ligestillede

”Vi udveksler ideer og erfaringer om livet med synshandicap. Vi inspirerer hinanden og deler tips om alt fra teknikker, hjælpemidler og gode lydbøger. Vi snakker også om, hvad der sker i byen og prøver at overbevise kommunen om bedre tilgængelighed. Når vi er sammen, bliver vi stærkere”, fortalte Jan, som sætter stor pris på at være sammen med ligestillede, der kan relatere til svigtende syn.

”Solgaven er mit andet hjem. Det er så afslappende, man behøver ikke forklare så meget eller have paraderne oppe, men man kan bare være sig selv”, pointerede han. Og sådan har mange af beboerne det også.

”Det betyder alt at være sammen med andre, som forstår en. Nok er vi meget forskellige, men vi har alligevel det til fælles, at vi ser dårligt. Det betyder, at vi nemmere kan relatere til hinandens liv og de udfordringer, som vi kan opleve”, sagde Birthe på 89 år, som har boet på Solgaven sammen med sin mand i fire år.

Birthe sidder på sin rollator i sin stue, der er indrettet hjemligt med blomster på sofabordet, billeder på væggen og porcelænsfigurer i reolen
Copyright Henrik Frydkjær

Hensyn til mennesker med synshandicap

Birthe holder meget af at bo på Solgaven, der er særligt indrettet til blinde og svagsynede. Det opdager man, så snart man træder ind ad døren, da bygningen er udstyret med ledelinjer, håndlister langs væggene og skilte med punktskrift og mærkbar taktil skrift. Personalet er også specialuddannet i at yde omsorg for mennesker med synshandicap, hvilket Lise bemærkede med det samme, hun flyttede ind.

”Jeg har været på et andet plejehjem i halvandet år, inden jeg kom her. Det var et almindeligt kommunalt plejehjem, så der var ingen, der havde forståelse for min situation. De sagde ustandseligt, at det måtte jeg klare selv, når jeg bad om hjælp, og så flyttede de konstant på mine ting, så jeg ikke kunne finde dem. Heldigvis fik jeg en plads her, som jeg har været meget glad for”, sagde Lise, som er helt blind.

”Personalet her er godt klædt på til at tage hånd om vores situation. Det første, personalet lærer, er at præsentere, hvem de er, når de kommer og går. Det gør vi meget ud af, da det er en tryghed for os, der ikke kan se”, understregede Birthe, der har været blind i cirka 40 år.

To deltagere sidder i fællesrummet til foredrag og rækker ind efter en kaffekande på bordet foran dem
Copyright Henrik Frydkjær

Kommunikation er også noget af det unikke, som forstanderen fremhævede ved Solgaven.

”Vi snakker og kommunikerer rigtig meget, når beboerne ikke kan se. Vi har også meget fokus på reel medindflydelse og lytter til beboernes ønsker og behov. Der bor 65 forskellige beboere her, som har 65 forskellige holdninger og måder at leve deres liv på, men vi forsøger at være lydhøre over for den enkelte beboers ønsker”, fortalte Gitte og uddybede, at de også har et særligt fokus på at vække beboernes øvrige sanser.

Det kommer især til udtryk i 'Vinterhaven', som er et af Solgavens vartegn og nærmest det første, man møder, når man ankommer. Det er et fællesområde med store grønne træer, kvidrende fugle, et piblende vandbassin med fisk og duftende orkideer.

Fornyet energi og indre ro

Vinterhaven med bløde stole og borde. Der er store palmer og et violinfigentræ, som strækker sig højt mod loftet
Copyright Henrik Frydkjær

Ebba tilbringer meget tid i Vinterhaven, når hun kommer på Solgaven hver anden onsdag for at deltage i aktivitetsgruppen, hvor hun blandt andet giver sig i kast med håndarbejdsprojekter som strikning, vævning og kurveflet.

”Jeg får utrolig meget ud af at komme her. Jeg får fornyet energi og føler en indre ro, når jeg tager hjem fra klubben. Det betyder rigtig meget at være sammen med andre, der ser dårligt, for vi har stor glæde og gavn af hinanden. Det giver mig et socialt samvær med andre i samme situation”, sagde Ebba Kabell på 77 år, som glæder sig, hver gang hun sætter kursen mod Solgaven. For nylig har hun også været på udflugt til Knuthenborg Safaripark med aktivitetsgruppen, der havde arrangeret en bus til og en guide i parken.

Fuglevoliere med farverige kanariefugle
Copyright Henrik Frydkjær

”Det var en fantastisk tur med en suveræn guide, der fortalte levende og engageret om de mange dyr på savannen”, fortalte Ebba, der har tilmeldt sig daghøjskolen, fordi hun tidligere har tilbragt mange timer på højskoler. Det var anden gang, hun deltog på Solgavens daghøjskole, så derfor var hun slet ikke i tvivl om, at det skulle hun også i år.

”Det er sådan nogle gode dage med socialt samvær og et spændende program, hvor jeg kan tage hjem og sove i egen seng”, forklarede Ebba, der særligt havde set frem til formiddagens oplæg om højskolesange og deres betydning.

Portræt af Ebba og Gerd, som står udenfor iført jakker
Copyright Henrik Frydkjær

Flytter på Solgaven, når tid er

78-årige Gerd færdes hjemmevant på Solgaven, da hun også kommer fast i aktivitetsgruppen. Hun besøgte også tit sin mor, da hun boede på Solgaven.

”Det er simpelthen sådan et pragtfuldt sted. Min mor holdt meget af at bo her, og vi sad ofte i Vinterhaven og lyttede til fuglene, for så følte hun sig hjemme”, fortæller Gerd Palsgreen, som inderligt håber, at hun også kan flytte ind på Solgaven, når den tid kommer.

Fællesrummet hvor alle de fremmødte sidder ved lange borde og lytter interesseret
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg elsker at komme her og være sammen med ligestillede, der kan relatere til min hverdag med synshandicap. Her er der ingen berøringsangst over for synshandicap, vi bliver taget imod med åbne arme”, sagde Gerd, som glædede sig til de kommende dage, der blandt andet bød på besøg af den folkekære Jytte Abildstrøm og Major Mentz, der fortalte om livet som kongelig staldmester og festmiddag med musik og dans.