Solgaven i Farum fejrede 50-års fødselsdag med royalt besøg
I 50 år har Dansk Blindesamfunds botilbud og dagcenter i Farum skabt en bedre hverdag for blinde og svagsynede. Prinsesse Benedikte lagde vejen forbi i den særlige anledning.
Solen skinnede, flaget var hejst og den røde løber var rullet ud tirsdag den 19. marts, da Solgaven i Farum fejrede sin 50-års fødselsdag. En dag beboere, dagsgæster og ansatte på Solgaven havde glædet sig til. Nu var dagen endelig kommet.
Uden for stod Inger Jørgensen klar med en flot farvestrålende buket, som hun overrakte til prinsesse Benedikte ved ankomsten. Inger Jørgensen er Solgavens ældste beboer, der har rundet 104 år, hvilket imponerede prinsessen at høre.
Fællesskab med ligestillede
Inde i Solgavens spisestue var der pyntet fint op med blomster og duge på bordene. Her ventede ansatte, beboere, dagsgæster og pårørende forventningsfuldt med champagne i glassene.
”Vi har alle set frem til dagen og glædet os. Vi er meget beærede over, at prinsesse Benedikte vil fejre vores runde fødselsdag med os. Det har stor betydning for at sætte fokus på Solgaven, og det vi står for med at skabe et godt liv for ældre med synshandicap”, fortæller Molly Møller, der er forstander på Solgaven i Farum.
Den første på talerstolen til at ønske Solgaven tillykke med de 50 år var regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
”Dagen i dag er en milepæl, der vidner om det store og uvurderlige arbejde, som er blevet udført her i 50 år til gavn for blinde og svagsynede”, siger Lars Gaardhøj og pointerede vigtigheden i at være en del af et fællesskab.
”En af konsekvenserne ved at være blind eller svagsynet kan være ensomhed, der påvirker ens helbred. Derfor er det vigtigt, at I her på Solgaven har et aktivitetscenter, hvor man kan være kreativ og have et socialt fællesskab, der ikke er hæmmet af ens synshandicap. Det giver energi, overskud og livskvalitet”, siger han.
Et godt liv
Netop det fællesskab sætter 81-årige Eva Henriksen stor pris på. Hun er dagsgæst og kommer på Solgaven to gange om ugen for at tage del i centrets aktiviteter. Hun er særligt aktiv i Solgavens træningscenter.
”Det giver mig et dejligt liv at komme her. Medarbejderne er så søde og entusiastiske. Her møder jeg andre med det samme handicap, så vi kan udveksle erfaringer og gode råd. Et skønt fællesskab, som giver mig så meget liv”, siger Eva Henriksen og understreger, at hendes kommune velvilligt betaler for hendes ophold på Solgavens dagcenter, da de kan se, hvor meget det gavner Eva.
”Min kommune er glad for, at jeg kommer her, for det betyder, at jeg kan klare mig selv og siger nej tak til hjemmehjælp. Jeg lærer nye færdigheder til at fortsætte livet med synshandicap. Her holder vi os i gang til gavn for os selv og omverdenen”, slår Eva fast.
Skaber håb
Det gode liv med synshandicap havde landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, også fokus på i sin tale til Solgaven. Det var nemlig også bestræbelsen, da Dansk Blindesamfund var med til at grundlægge Solgaven for 50 år siden.
”I er ikke bare med til at skabe et liv for jer selv, men i er også med til at skabe håb for andre om en tilværelse, der kan leves i en sen alder. I insisterer på at læse litteratur, gå ture rundt om Furesø, få god mad og lytte til musik. Som vi siger i Dansk Blindesamfund, vi kan og vil leve et liv som alle andre. Det kræver bare den rigtige støtte på det rigtige tidspunkt, og det får I her”, siger Ask Abildgaard og afslutter med at ønske et godt og tæt samarbejde med Solgaven de næste mange år.
”Om lidt bliver jeg 45 år, så jeg håber, at Solgaven stadig er her, når jeg en dag måske også får brug for et sted som Solgaven”, siger Ask.
Glemmer mit synshandicap
Fokusset på blinde og svagsynedes behov kommer tydeligt til udtryk i indretningen, da tilgængelighed og selvhjulpenhed er gennemgående nøgleord. Hele bygningen er udstyret med gelænder med markeringer, ledelinjer og skilte med punktskrift og mærkbar taktil skrift, som gør det nemt at finde rundt i huset uden hjælp. Det sætter Eva Henriksen stor pris på.
”Her bemærker jeg ikke mit synshandicap. Jeg føler mig ikke handicappet, fordi huset er særligt indrettet til blinde og svagsynede. Alting er gennemtænkt. Det giver en tryghed og gør, at jeg kan bevæge mig rundt selvstændigt”, smiler Eva.
Det fik prinsesse Benedikte også lov til at opleve på rundvisning i huset og i den nye sansehave. Hun tog sig god til at hilse og snakke med beboere og dagsgæster på Solgaven. Her var det særligt prinsessens buket med de stærke farver, som vakte opsigt, når dagsgæster fik lov at studere buketten på tæt hold.
Imponeret prinsesse
Prinsesse Benedikte beundrede de flotte kunstværker, som beboere og dagsgæster har kreeret. Et taktilt ludospil, skærebrætter, træfigurer, flettede kurve, strikkede karklude og meget mere. Hun spurgte også nysgerrigt ind til beboerne og de forskellige aktiviteter på Solgaven.
”Wow, det er nogle flotte produkter, I har lavet. Det har været en stor berigelse og oplevelse at være her i dag og se det store arbejde, I gør for blinde og svagsynede”, siger prinsesse Benedikte.
Tyge Rude var glad for at hilse på prinsessen, som han havde glædet sig til. I den anledning havde han taget sit fine tøj på, som han for nylig kunne fejre sin 100-års fødselsdag i. Han var dermed den ældste mandlige beboer på Solgaven, hvilket han fik en lykønskning for af prinsessen.
”Det var en ære at hilse på prinsessen. Nu skal jeg ikke vaske hænder det næste stykke tid”, griner Tyge, der er glad for at bo på Solgaven, hvor der tages hensyn til hans synshandicap. I hverdagen tager han del i mandemadlavning og er kreativ med hænderne. Han laver keramik, pileflet og maler akvarel på trods af sit svigtende syn. I stedet bruger han sine hænder til at mærke med.
Tyge har boet i Farum siden 1968 og kunne i sin tid følge opførelsen af Solgaven fra sit hjem, så derfor var det helt naturligt, at det var her, han skulle flytte ind, da synet blev dårligere.
Gåtur i sansehaven
Hendes Kongelige Højhed fik også mulighed for at nyde den nyopførte sansehave, der er udstyret med gelænder hele vejen rundt og varierende underlag for ar lette orienteringen og vække de andre sanser. Der er plantet frugttræer, blomster og etableret et orangeri, der skal bruges til højtlæsning. Beboere og dagsgæster har også udsmykket haven med keramikblomster, som prinsessen studerede på tæt hold.
Her mødte hun også Kenneth Jensen, der er dagsgæst og helt blind. Han har blandt andet været med til at lave slanger i keramik, der pryder haven. Prinsesse Benedikte beundrede Kenneths blindestok, der er håndlavet af andre blinde på Blindecenter Bredegaard og spurgte nysgerrigt ind til Kenneths synshandicap og oplevelse med at komme på Solgavens aktivitetscenter.
”Jeg er meget taknemmelig for at komme her. Det er rart at være sammen med andre i samme situation, som jeg kan spejle mig i og sparre med”, fortæller Kenneth, som er kommet på Solgaven i to et halvt år. Han kommer her tre gange om ugen, og det giver ham så meget indhold i hverdagen.
”Jeg bliver bekræftet i, at jeg kan en hel masse, selvom jeg er blind. Jeg har genfundet mig selv og en masse nye ting, jeg kan. Det har givet mig mere mening og indhold i hverdagen. Det er livskvalitet", siger Kenneth, der er beæret over at møde prinsesse Benedikte.