Sommerskole rimer på venskaber og fysiske udfordringer

På søndag mødes 69 blinde og svagsynede børn og unge til en uges sommerskole på Synscenter Refsnæs i Kalundborg. Børnene er til dagligt inkluderet i folkeskolen, hvor de med deres synsnedsættelse naturligt skiller sig ud fra deres seende klassekammerater. På sommerskolen mødes de med synshandicappede venner fra nær og fjern til en uge med fokus på fællesskab og fysiske udfordringer i trygge rammer.

Silas Friis-Hansen deltog for første gang i Sommerskolen sidste år. Han fortæller: ”Jeg synes, det var en fed oplevelse, og jeg nyder at møde en del af mine venner. Derhjemme er jeg den eneste med et synshandicap, mens jeg på sommerskolen møder en masse børn og unge som mig selv. Vi sparrer med hinanden, udveksler tips og tricks og nyder, at tingene foregår på vores præmisser”.

Sommerskolens kerneværdier

For eleverne er Sommerskolen en ferielejr – en aktiv en af slagsen. En uge med udeliv, teltlejr og mad over bål. Og en uge hvor børnene kan dele de særlige erfaringer og udfordringer, som følger med et børneliv med synsnedsættelse og blindhed.
For arrangørerne, Synscenter Refsnæs og Dansk Blindesamfund, er Sommerskolen rammen for et målrettet pædagogisk arbejde, hvor omdrejningspunktet er synsunderstøttende aktiviteter, der kan modarbejde isolation og understøtte evnen til livslang læring.

På Sommerskolen udfordres børnene i trygge rammer, så de med sig hjem har oplevelsen af selv at kunne ’mestre’ en anderledes hverdag, at kunne etablere sociale kontakter, lave mad sammen og tage ansvar. Sommerskolen styrker selvværdet og den enkeltes mod på at klare ting på egen hånd.

Årets tema: Friluftsliv

Sommerskolens tema er i år ”Friluftsliv” med fokus på at lege. Gamle lege sammen med instruktører fra Gerlev Legepark. Vilde lege og aktiviteter på Kragerup Gods. Lege på det nye og 2400 kvm store legeanlæg ved Filadelfia – samt de traditionelle Sommerskole-lege som det årlige minitriatlon, og den altid populære judo- og svømmeundervisning.
Også i år samarbejder Synscenter Refsnæs med Dansk Blindesamfund om afholdelsen af sommerskolen. Det sker på baggrund af projektmidler, som Heinrich og Laurine Jessens Fond har stillet til rådighed.