Stor stigning i nærsynethed blandt danske børn – behandling på vej

Nærsynethed er i vækst blandt børn – også i Danmark. Ifølge WHO er øjenlidelsen den andenstørste årsag til blindhed i verden. Derfor sætter Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen i anledningen af Synets Dag fokus på problemet og kommer med råd til, hvordan man kan forebygge nærsynethed.

Næsten hvert femte barn i Danmark er nærsynet, viser et forskningsstudie fra SDU. Det er en stigning i forhold til tidligere, hvor tallet lå på ca. 10 procent. Hvis tendensen fortsætter, anslår Verdens Sundhedsorganisation WHO, at halvdelen af jordens befolkning vil være nærsynet i 2050. I anledningen af Synets Dag den 8. oktober sætter Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen fokus på den stigende tendens.

"Nærsynethed har store konsekvenser både for samfundet og den enkelte person, og derfor er det vigtigt at undersøge om lavdosis atropin kan være en behandlingsmulighed for danske børn", siger læge og øjenforsker Anders Hvid-Hansen. 

Ifølge Anders kan en mulig forklaring ligge i vores moderne livsstil, hvor børn og unge i stigende grad udfører nærarbejde, fx brug af skærme og digitalt udstyr, samt tilbringer mindre tid udendørs. Men den gode nyhed er, at ny dansk forskning i behandlingsformer på området viser positive resultater.

Portrætbillede af Anders Hvid-Hansen
Copyright Henrik Frydkjær

Indtil behandlingen er på plads, kan man ifølge Gitte Brink, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, mindske børns risiko for at blive ramt af nærsynethed ved at følge nogle simple råd, som endda ikke kræver meget.

Ud i den friske luft

Børn, der læser mange bøger, bruger meget tid foran computeren eller fjernsynet og ikke får trænet deres øjne indimellem, har en øget risiko for at blive nærsynede senere i livet. Men rigeligt med udendørsleg og bevægelse viser sig at være den bedste medicin mod nærsynethed. Så derfor er det vigtigt, at dit barn kommer ud at lege i den friske luft.

To timer er nok

Der skal ikke mere end to timers udendørsleg til om dagen for at beskytte dit barn mod nærsynethed. Det gælder uanset, hvad barnet laver resten af dagen – om det ser fjernsyn, spiller på computer eller læser, så kan det opvejes af to timers ophold udenfor. Det kan derfor være en god ide at få fastlagt nogle rutiner omkring dit barns læsning, tv-tid eller computerspil, hvor øjnene efterfølgende får noget naturligt lys.

Giv øjnene et hvil

Det er vigtigt, at børns øjne får nogle regelmæssige pauser, hvor de flytter blikket væk fra computerskærmen og fokuserer på andre genstande, som er placeret på længere afstand. Barnet kan for eksempel kigge ud af vinduet et par minutter. Ved at fokusere på genstande, som er længere væk, slapper øjet af, og øjnene får en lille pause.

Behandling på vej

Et nyt dansk studie støttet af Dansk Blindesamfunds Øjenfond tyder på, at øjendråber med en lav koncentration af stoffet atropin kan bremse udviklingen af nærsynethed hos børn. Bag studiet er en gruppe af danske øjenforskere fra København, Aarhus og Vejle.

"Det glæder mig, at der bliver forsket i at bremse udviklingen af nærsynethed hos børn, så færre bliver svagsynede i fremtiden. Vi er stadig langt fra at udrydde svære synstab, så derfor er det vigtigt, at der bliver forsket endnu mere i øjensygdomme og deres behandling" siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund.

Portræt af smilende 12-årige Maria med briller
Copyright Henrik Frydkjær

I Asien, hvor op mod 80-90% af en årgang udvikler nærsynethed, er der tidligere lavet lignende undersøgelser, som har vist positive resultater.  Ved hjælp af en lav dosis af stoffet atropin, som dryppes i øjnene, kunne forskerne bremse udviklingen af nærsynethed med ca. 50% hos de deltagende nærsynede børn og unge i forhold til en kontrolgruppe, der modtog saltvandsdråber.

I Danmark tester øjenforskere lige nu stoffet på en række børn i alderen 6-12 år over en periode på 36 måneder for at se, om det vil have samme positive effekt.

"Selv om behandlingen af nærsynethed er på vej, er den bedste medicin forebyggelse – og derfor anbefaler vi, at børn får rigeligt med frisk luft og udendørs leg væk fra tv- og computerskærme", fortæller klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, Gitte Brink Kristensen.

Hold øje med faresignalerne

I modsætning til voksne er børn som regel ikke klar over, når der er noget galt med deres syn, men hvis ikke det bliver opdaget, kan det give alvorlige gener. Der er en række faresignaler, som forældre kan være opmærksomme på, som kan fortælle noget om barnets syn.

Gitte Brink Kristensen oplister disse symptomer, som man skal være opmærksom på:

  • Barnet holder bogen tæt til ansigtet under læsning
  • Barnet sætter sig helt tæt på tv eller computer
  • Barnet har røde, irriterede øjne
  • Barnet gnider sig meget i øjnene
  • Barnet klager over hovedpine
  • Barnet holder hånden for det ene øje for at fokusere på ting
  • Barnet drejer hovedet, så det kun ser på ting med det ene øje