Synstolket fodbold inkluderer blinde og svagsynede
Til Danmarks første EM-kamp inviterede Dansk Blindesamfund til en uforglemmelig fodboldfest, hvor Thomas Klinkby synstolkede og gjorde fodboldkampen tilgængelig for blinde og svagsynede.
Der hænger dannebrog og fodbold guirlander i loftet. Bordene er pyntet med rød/hvide serpentiner og balloner langs væggene. Ud af højtalerne spiller fodboldsangen Re-Sepp-ten for fuld udblæsning, og der serveres stadionplatte og fadøl. De fremmødte er iklædt landsholdstrøjer, malede dannebrog på kinderne og udstyret med klappepølser.
Dansk Blindesamfunds kursus- og konferencecenter, Fuglsangcentret, byder op til en fodboldfest for medlemmer, når Danmark spiller første kamp i EM-slutrunden. Det er dog ikke en hvilken som helst fodboldboldfest med storskærm, for alle deltagerne er udstyret med en høretelefon i det ene øre, hvor de får beskrevet, hvad der sker på banen og samtidig kan fornemme stemningen på stadion.
Konstant fokus på bolden
Det er Thomas Klinkby, der er stemmen i høretelefonen. Han er tidligere speaker på DR1 og DR2, har indtalt utallige podcasts og betegner sig selv som fodboldtosset. Det er tredje gang, han synstolker en fodboldkamp for blinde og svagsynede. Første gang var til EM-slutrunden i 2021, så han har derfor erfaring med, hvad publikum med synshandicap gerne vil have uddybet.
I første omgang var Thomas dog skeptisk over for, hvorfor de ikke bare lytter til fodbold i radioen, indtil han selv prøvede. Her gik det nemlig op for ham, at for det første bliver kampen afbrudt af musik. Dernæst snakker kommentatorerne om meget andet, end kun fodbold, og så fortæller de også gerne anekdoter og fokuserer mindre på selve kampens forløb. Derfor er der Thomas’ fornemmeste opgave hele tiden at fortælle lytterne, hvad der sker på banen.
”For dem der går op i fodbold, er det vigtigt, at de hele tiden ved, hvor bolden er, hvor vi befinder os på banen, hvem der laver indkast og generelt, hvad der sker på banen, så de kan fokusere på nuet og på spillet”, siger Thomas Klinkby, der selv har spillet fodbold og været træner. Hans interesse for fodbold opstod helt tilbage til VM i 1978, hvor han som barn kunne samtlige navne på de danske fodboldspillere. Han har derfor en god forståelse for boldspillet på grønsværen til at indvillige fodboldinteresserede med synshandicap i det.
Fodbold for alle
Da kampen går i gang, rejser alle sig op for at synge med på nationalsangen. Der er en sitrende stemning i lokalet, for alle har forventninger til, at Danmark vinder over Slovenien i åbningskampen.
Bagefter griber Thomas mikrofonen og fortæller Danmarks startopstilling, hvilken banehalvdel Danmark starter, beskriver spillernes tøj, publikums reaktioner, trænerens koncentration og hvem, som giver bolden op. Alle vigtige detaljer bliver beskrevet.
Erik Gottfredsen har glædet sig. Det er første gang, han skal opleve en fodboldkamp med synstolkning, men er dog bekendt med funktionen fra DR’s synstolkningsprogrammer, som han ofte benytter.
Erik kan godt betegnes som en vaskeægte fodboldfan. Han er klædt i rødt og hvidt fra top til tå. Selv strømperne matcher dagens outfit. Til daglig holder han med FC Midtjylland i Superligaen og selvfølgelig det lokale hold FC Horsens. Han tager gerne på stadion med tidligere kollegaer, selvom han ikke kan se, hvad der foregår på banen. Det er mest for at opleve stemningen og være en del af fællesskabet. Han har også flere gange været i Parken for at overvære en landskamp.
Men ellers ser han de fleste fodboldkampe hjemme fra sofaen, hvor han sidder helt tæt på fjernsynsskærmen, da han har 10 procent syn, så han kan se en smule. Men ellers er hans kone også god til at supplere kommentatorerne.
”Fodbold kan noget særligt. Det handler om det taktiske, stemningen og fællesskabet. Jeg har spillet det fra barnsben og har altid interesseret mig for sporten. Jeg har et helt særligt minde fra en af de store fodboldstjerner, Franz Beckenbauers, der var Tysklands landstræner. Jeg er fra Sønderjylland, så vi tog nogle gange til Hamborg for at se fodbold, hvor han efter en kamp skrev sin autograf i mit pas. Det var en stor oplevelse”, forklarer Erik Gottfredsen, det også har været med til at opstarte Fodboldforum i Dansk Blindesamfund, som er et online mødested, hvor fodboldinteresserede mødes hver anden uge og snakker om alt, der vedrører fodbold. Superliga, Champions League, Europa League og landskampe.
Detaljeret kommentering
Under kampen er der helt stille, for alle koncentrerer sig om at lytte til synstolkningen, lige indtil Danmark scorer deres første mål. De fremmødte rejser sig, klapper begejstret med deres klappepølser og bryder ud i sang ”Og det var Danmark, og det var Danmark, olé olé olé”.
Sådan her lød synstolkningen af målet:
”Danmark har bolden i højre angrebsside. Højlund løber dybt ned mod flaget og bliver mødt af en slovener, som tackler til dansk indkast. Et hurtigt indkast tæt på flaget nede i højre hjørne til Jonas Wind, som med hælen sender den videre til Eriksen, der kommer i et af sine dybe løb. Eriksen løber ind i feltet, halvflugter bolden med højre vrist og sender den i det modsatte målhjørne. Den rammer jorden en enkelt gang, og målmanden har ikke en chance. Virkelig flot. Knap 18 minutter spillet, og Danmark fører 1-0. Danskerne omfavner hinanden i fælleskram, og der er nærbilleder af danske fans, som er ellevilde”, forklarer Thomas.
En meget mere detaljeret målscoring end kommentatorerne på TV eller radio. De konstaterer blot, at der er mål, men ikke hvordan det foregik. Til stor begejstring for Erik, der fik meget mere ud af kampen, end han ellers er vant til.
”Synstolkning er en helt anden oplevelse end at se det i fjernsyn. Jeg kunne følge med og fik alle detaljerne med, som jeg ellers ville være gået glip af. Jeg vidste hele tiden, hvor bolden var på banen, hvem der havde den, og hvad der skete i kampen. Stor ros til Thomas”, siger Erik, der ikke håber, at det er sidste gang, han oplever synstolket fodbold. Faktisk er han så begejstret, at han håber, det vil blive udbredt til flere kampe.
”Synstolkning er til gavn for alle fodboldfans med synshandicap. Jeg håber, at de store fodboldklubber herhjemme vil implementere det, for det vil lokke flere blinde og svagsynede til stadions. Inklusiv mig selv”, understreger Erik.
En del af fællesskabet
Svend er også positiv over for hans første oplevelse med synstolket fodbold. Normalt når han følger med i fodbold, hører han typisk svensk eller engelsk radio, for de spiller ikke musik under kampen og kommenterer primært på, hvad der sker på banen. Når han følger med på tv, sker det også, at han falder i søvn, men det er ikke tilfældet, når kampen er synstolket, for det er alt for spændende.
”Synstolkning giver mig et bedre indtryk af, hvordan spillet glider, hvor mange fejlafleveringer der er, og hvem der har bolden. Jeg får meget mere at vide end kun højdepunkterne. En kommentering hvor alt overflødig information er sorteret fra, så der kun er fokus på, hvad der sker på banen”, fortæller Svend.
Men synstolkning er ikke kun vigtig for forståelsen af spillet, det er også væsentligt i forhold til det sociale element efter en fodboldkamp. Det giver blinde og svagsynede mulighed for at være en del af samtalen og fællesskabet på lige fod med seende.
”Synstolkning er afgørende for, at jeg kan snakke med om kampen og diskutere detaljer. Det kunne være sjovt, hvis det kunne overføres til kampene, jeg følger med i derhjemme, for dem ser jeg tit sammen med min bror og vores kammerater. Der har jeg sværere ved at være en del af snakken efter kampen og komme med min mening af et mål eller en aflevering, hvis jeg ikke har fået det forklaret. Det vil synstolkning afhjælpe, så derfor håber jeg, flere fodboldklubber vil tage det til sig”, siger Svend.
Nuet i fodbold forstærkes
Det glæder Thomas, som netop derfor bidrager til at gøre fodbold tilgængelig for alle. Det er en anderledes formidlingsopgave, end han er vant til, men for ham giver det så meget mening. Han er med til at skabe værdi for fodboldinteresserede med synshandicap. Han er med til at gøre boldspillet, som han selv holder så meget af, inkluderende og tilgængelig for blinde og svagsynede. Men Thomas får selv lige så meget ud af at synstolke fodboldkampe.
”Når jeg synstolker, er jeg meget mere til stede, end hvis jeg ser kampen med kommentering. Jeg er opmærksom på hver aflevering. Fodbold er nuet og nærværet. Det magiske. Det oplever jeg meget mere intenst, når jeg synstolker. Det håber jeg også gør sig gældende for lytterne”, fortæller Thomas, der håber, at synstolkning bliver mere udbredt, også på tværs af andre sportsgrene.