Synstolkning er blinde og svagsynedes billet til biografen

Lige adgang til kultur. I 2020 bevilgede Kulturministeriet 2 millioner kroner til en forsøgsperiode med synstolkning af flere danske biograffilm. Det betyder, at alle med synshandicap nu også har mulighed for at gå i biografen og opleve dansk filmkunst, lyder det fra Jannie Hammershøi, forretningsudvalgsmedlem i Dansk Blindesamfund.

"Unge løber med en kasse øl. De stopper og vender bunden i vejret på øllene. En gruppe piger sidder glade og trætte på en bænk. Løbet fortsætter, og de stopper igen og tyller bajere i sig".

Sådan lyder åbningsscenen i Druk, når blinde og svagsynede ser filmen med synstolkning.

”Synstolkning af film giver mig mulighed for at se film sammen med min familie og venner, og jeg kan tale med mine kolleger om det fantastiske i, at Druk har vundet en Oscar, fordi jeg har fået handlingen synstolket. Det er fantastisk at kunne gå i biografen og opleve, at et medie – og ikke mindst en markant del af dansk kulturliv – er blevet tilgængeligt for os, som ikke kan se det visuelle udtryk,” fortæller Jannie Hammershøi, politisk ansvarlig for kulturområdet i Dansk Blindesamfund.

Siden forsøgsperiodens start er mere end 15 danske film blevet synstolket. Desværre har Corona-krisen forsinket premieren på flere af filmene, men med biografernes genåbning, er det igen tid til at gå i biografen. Derfor arbejder Dansk Blindesamfund og Det Danske Filminstitut sammen med Biffen i Aalborg på at få flere mennesker med synshandicap i biografen, så endnu flere kan få en god oplevelse med synstolket film.

”Jeg er så glad for, at SF Studios har gjort det muligt for os at lave en særvisning af Bille Augusts kommende storfilm ”Pagten”. Rigtig mange med synshandicap får mulighed for at se filmen med synstolkning ved en lukket visning i biografer i Odense, Kolding, Aarhus, Aalborg og København allerede i uge 24. Efterfølgende kan vi opfordre venner og familie til at se filmen, når den har premiere til august, og vi kan dele erfaringer og oplevelser af filmen med hinanden. Vi bliver en del af det sociale fællesskab, der er forbundet med at gå i biografen” siger Jannie Hammershøi.

Dorthe Mikkelsen Hansen, som er synstolker, har været i Kulturen på P1 for at fortælle om oplevelsen med synstolkning. Du kan høre indslaget her, som begynder 13:43 minutter 

Nuværende og kommende biograffilm med synstolkning

På Moviereading findes der lige nu 33 synstolkninger til danske film, og følgende biograffilm kan du glæde dig til at opleve: 

  • Buster, 17.6.2021
  • Smagen af Sult, 24.6.2021
  • Hvor Kragerne vender, 22.7.2021
  • Pagten, 5.8.2021
  • Ternet Ninja 2, 19.8.2021 – det er en rigtig god idé at læse bogen, før du ser filmen i biografen, da der er rigtig mange hurtige sceneskift filmen igennem. (Bogen kan lånes hos Nota, nr. 47088)
  • Magrete d. 1., 16.9.2021
  • Kandis for livet, 23.9.2021 (dokumentarfilm)
  • Skyggen i mit øje, 28.10.2021
  • Vildmænd, 11.11.2021
  • Hvidstengruppen 2 De efterladte, 25.12.2021

Læs mere om synstolkning og vejledning til MovieReading her