Tætte venskaber og sjov på sommerskole for børn med synshandicap
På mandag mødes 77 blinde og svagsynede børn og unge fra hele landet til en uges sommerskole på Synscenter Refsnæs. Børnene er til dagligt inkluderet i folkeskolen, hvor de med deres synsnedsættelse naturligt skiller sig ud fra deres seende klassekammerater. På sommerskolen mødes de med synshandicappede venner fra nær og fjern til en uge med fokus på fællesskab og fysiske udfordringer i trygge rammer.
Efter et års ufrivillig pause på grund af corona er Synscenter Refsnæs og Dansk Blindesamfund atter klar til at slå teltpløkkerne i og invitere børn og unge med synshandicap til sommerskole fra 27. juni til 4. juli. Det er 53. gang, at sportspladsen i Kalundborg skal summe af høje hvin og glade børn. Som noget nyt er Parasport Danmark medarrangør, så eleverne kan glæde sig til en uge med udendørs aktiviteter i vand og på land.
Venskaber og fællesskab
77 blinde og svagsynede børn og unge fra hele landet starter sommerferien på Synscenter Refsnæs. Til daglig går de fleste i en almindelig folkeskole, hvor de oftest er de eneste med synshandicap. På sommerskolen møder de andre børn og unge med et synshandicap, så alle oplever at være ligeværdige.
”Det bedste ved sommerskole er alle de nye venner, jeg får. Her er jeg ikke anderledes eller skal være bange for at blive holdt udenfor. Vi forstår hinanden. Jeg prøver også nye aktiviteter og får mange gode oplevelser, som jeg kan tænke tilbage på”, fortæller 16-årige Alina, der har deltaget på sommerskolen fire gange.
Som noget nyt afholdes der også 3-dages MINI-sommerskole for de mindste elever i alderen 6-10 år fra søndag til tirsdag. De deltager sammen med deres lokale synskonsulent eller anden ressourceperson, der introducerer eleven til lejrlivet.
Aktiviteter på børnenes præmisser
Sommerskolens tema er i år ”OL 2021”. Mandag er der derfor lagt op til et brag af en åbning på sportspladsen med indmarch og elever klædt i de kendte OL-farver. I løbet af ugen dyster eleverne mod hinanden og repræsenterer de forskellige lande. Hele ugen vil boble af idræt, kampgejst og sjov. Både på den lokale idrætsplads og på stadion i Kalundborg, hvor idrætsinstruktører fra hele landet med Parasport Danmark i spidsen skaber den helt rigtige stemning på atletikbanen.
Synscenter Refsnæs ligger smukt med udsigt til Kalundborg Fjord. Som noget nyt tilbydes de ældste elever kystlivredning, mens de yngste modtager svømmeundervisning i svømmehal. Deltagerne skal også prøve deres fysiske og mentale styrke i den japanske kampsport Judo og blindesporten goalball. I løbet af ugen er der også mulighed for en ridetur på islandske heste.
Eleverne er opdelt efter alder, overnatter i telt og laver mad over bål. Med andre ord er det en uge spækket med sjove aktiviteter og tætte venskaber, hvor eleverne udfordres i trygge rammer, så de får succesoplevelser, de kan medbringe i deres hverdag. Sommerskolen er derfor med til at flytte grænser, styrke selvværdet og den enkeltes mod på at klare ting på egen hånd.
”På sommerskolen bliver eleverne inkluderet og får læring, som de tager med sig hjem til deres nærmiljø. De drager nogle erfaringer, som de kan byde ind med derhjemme. Sommerskole skal derfor gerne bane vejen til inklusion”, fortæller Annette Petersen, som er med til at arrangere sommerskolen.
Også i år samarbejder Synscenter Refsnæs med Dansk Blindesamfund om afholdelsen af sommerskolen. Dansk Blindesamfund bidrager med fondsmidler, der blandt andet skal dække øgede omkostninger for at opretholde coronarestriktioner, så eleverne trygt kan deltage i en sjov og lærerig uge.