Tidlige tegn på diabetes kan ses i øjnene

Diabetes er i kraftig vækst i Danmark. Mindst 280.000 danskere har diabetes, som kan resultere i synstab eller blindhed, hvis det ikke opdages i tide. Men med en helt almindelig synstest er det muligt at opdage tidlige tegn på sygdommen. I anledning af Verdens Diabetes Dag 14.november anbefaler Dansk Blindesamfund sammen med Louis Nielsen at benytte mærkedagen til at få undersøgt synet.

76.000 danskere har lige nu type 2-diabetes uden selv at vide det. Diabetes er en af de mest almindelige årsager til synsproblemer. Opdages sygdommen ikke i tide, kan den føre til nedsat syn og i værste fald blindhed. Men en synstest kan være med til at opdage sygdomstegn.

"Diabetes kan medføre skade på nethinden. Det vil også være tydeligt i en synstest, hvis der er blødninger og ændringer i strukturen på din nethinde. Ved diabetisk øjensygdom sker der forsnævringer i øjets små blodkar og blødninger på øjets nethinde, som er mulige at finde med en synstest. Hvis optikeren vurderer, at der kan være sygdomstegn, sender vi straks sagen videre til vores netværk af øjenlæger", fortæller Gitte Brink, der er klinisk fagspecialist hos optikerkæden Louis Nielsen.

Diabetes i danmark

  • Mindst 280.000 danskere har diabetes (heraf 252.000 med type 2-diabetes og 28.000 med type 1-diabetes)
  • 76.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
  • 360.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes)
  • Antallet af mennesker med diagnosen type 2-diabetes er næsten tredoblet fra 2000-2018
  • Diabetes koster det danske samfund omkring 87 millioner kroner om dagen
  • I 2030 vil 430.000 danskere ifølge prognoser være diagnosticeret med type 2-diabetes

Kilde: Diabetesforeningen

Diabetes stiger på landsplan

Diabetesforeningen skønner, at 430.000 danskere i 2030 vil være diagnosticeret med diabetes. Hvis den udvikling skal vendes, er det ifølge Dansk Blindesamfund vigtigt at sætte ind med forebyggelse.

"At miste synet - helt eller delvist - sætter dybe spor både menneskeligt og socialt. Derfor er det vigtigt at sætte ind med forebyggelse i de tilfælde, det er muligt. Diabetes er en af de hyppigste årsager til blindhed i den vestlige verden, men heldigvis kan regelmæssig synstest hjælpe med at opdage diabetes, før der opstår synstruende øjenforandringer. Netop derfor sætter vi fokus på en vigtig sag i anledning af Verdens Diabetes Dag", siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund.

Kigger man på antallet af diabetikere på landsplan, står det værst til i Region Sjælland, hvor fem procent af indbyggerne er diagnosticeret med type 2-diabetes, svarende til 53.675 personer. Specielt type 2-diabetes udvikler sig hurtigt, og i 2030 estimerer Sundhedsdatastyrelsen, at 73.871 personer i Region Sjælland vil blive ramt af diabetes. Det betyder en stigning på 27 procent.

Gode synsvaner

Hos Louis Nielsen oplever man, at folk kommer sent med symptomerne. Louis Nielsen opfordrer derfor til, at man får tjekket sine øjne jævnligt. Er man i risikozonen for diabetes, bør man gøre det årligt, lyder det fra Diabetesforeningen.

"Den årlige synstest går nok ofte i glemmebogen for mange diabetikere, men det er jo oplagt at bruge mærkedagen som reminder til at få taget sin synstest", fortæller Gitte Brink