Tilgængelighed giver ny god web-oplevelse

Dansk Blindesamfund har fået en ny hjemmeside, der har fokus på tilgængelighed og giver brugerne en god oplevelse.

Vores hjemmeside er netop gået i luften med et nyt design. Du finder derfor masser af nyt indhold, men også meget af det velkendte stof om livet med synshandicap i en opdateret version. Målet har været at skabe en nutidig hjemmeside, der imødekommer blinde og svagsynedes behov for information og vægter tilgængeligheden før alt andet. Hensigten med den nye hjemmeside er derfor at gøre det nemmere for dig at finde den information, du leder efter.

Arbejdet med hjemmesiden har været i gang i over et år, og i hele processen har vi haft fokus på tilgængelighed og intuitiv brugerrejse. Det skal være nemt og hurtigt at finde svar på dine spørgsmål.

Under hele processen har vi inddraget blinde og svagsynede for at sikre, at brugernes ønsker og behov bliver opfyldt. Medlemmer er derfor blevet inddraget i fokusgruppeinterviews og brugertests for at sikre, at hjemmesiden virker efter hensigten og skaber værdi for netop målgruppen. Det er sket i et samarbejde med designbureauet TRESYV og en ekstern tilgængelighedsekspert. De har designet en hjemmeside, der er moderne i udtrykket og som ved hjælp af overskuelige menuer er let at finde rundt på.

”Målsætningen har været at give samme positive oplevelse til alle, som besøger hjemmesiden, uanset ens situation og hvorvidt man kan se eller ej”, siger Tue Wesnæs, som har været med til at bygge hjemmesiden. Han er hjemmesidedesigner i TRESYV og specialist i design, identitet, branding og brugeroplevelser.

For ham har det været en stor oplevelse at arbejde med design uden at gå på kompromis med tilgængelighed. Fokusområdet har været at gøre den nye hjemmeside mere enkel.

”Vi startede med en teori om, at vi skulle lave en hjemmeside, der kunne alt muligt. For eksempel læse højt og skifte skriftstørrelse. Men hurtigt i projektet finder vi ud af, at vores målgruppe har de værktøjer, der skal til for at tilgå hjemmesiden. Derfor skulle vi tilbage til basen uden for mange visuelle elementer, der forstyrrer”, forklarer Tue Wesnæs.

Det har for eksempel resulteret i en hjemmeside, hvor alt indhold er venstrestillet, da det giver en god læseoplevelse for brugere med skærmlæsere og brugere, der forstørrer teksten. Det er usædvanligt for hjemmesider og har derfor givet Dansk Blindesamfunds hjemmeside et unikt udtryk.

Tue har i mange år arbejdet med EU’s tilgængelighedsdirektiver. Det har dog været på et mere enkelt niveau i forhold til skrifttyper og kontraster for læsbarheden. Tue finder det derfor givende at få lov til at arbejde i dybden med tilgængelighed og teste, hvad der virker og ikke virker. Han medbringer derfor en ny viden, han håber at gøre brug af i nye projekter.

”Jeg var bange for, at tilgængelighed ville sætte en stopper for det æstetiske og den emotionelle del af hjernen, men jeg må bare erkende, at tilgængelighed ikke er en barriere, men netop der, man finder den gode oplevelse”, siger Tue Wesnæs.

Vi håber, at vores ny hjemmeside vil forbedre brugeroplevelsen og gøre det nemmere for vores besøgende at finde det, som de leder efter. God fornøjelse.

Hør Tue fortælle om tankerne bag hjemmesiden

Herunder kan du høre Christian Bundgaard, politisk konsulent i Dansk Blindesamfund, interviewe Tue Wesnæs om tankerne og ideerne bag vores nye hjemmeside.